Какво е влияе на нуждата от капацитет?

През годините ние се стремяхме да подобрим нивото на комфорт, предлагано от нашите конкуренти. В по-студените региони се опитвахме да стоплим жилищата, а в по-топли климатични условия - да ги охладим, тъй като ако не се чувстваме комфортно, не можем да работим, нито да си почиваме. Но топлинният комфорт, който е жизнено важен за нашето здраве, зависи от три основни фактора:

Човешкият фактор

нашето облекло и нивото на активност и за колко време оставаме в едно и също положение

Нашето пространство

излъчваната температура и околната температура

Въздухът

неговата температура, скорост и влажност

Сред тези фактори, до известна степен е непредвидим само човешкия фактор. Останалите могат да се контролират, за да се осигури най-търсеното при усещането и здравето.

Промяна на моделите при строителство, работните практики и нивата на вътрешна заетост създадоха нови параметри, с които конструкторите трябва да се съобразяват.

Така например модерните сгради генерират много повече топлина от техните предшественици преди 50 години и за това има няколко причини:

 

  Слънчево проникване
Разработките в строителните технологии доведоха до все по-голямата употреба на стъклото - дори когато има слънцезащитно покритие, ползата от слънцето е значителна.

 

Обитатели

Повишен брой на обитателите, като всеки генерира около 120W/h топлина, обикновено концентрирани в офисите.

 

Електрически уреди
Компютри, принтери и фото-копирни машини, всички елементи на оборудването на модерните офиси също генерират значителни топлинни натоварвания.

 

Осветление
Много модерни магазини могат адекватно да се отопляват от само своето
осветление като топлината е от порядъка на 15-25W/m², което не е необичайно в Европа.

 

Вентилация
Подаването на външния въздух в сграда може да предизвика известни проблеми, ако навън е 30ºC!