Skip to main content

VRV 5 декарбонизира Университета "Линкълн"

Университет “Линкълн”, Великобритания

Декарбонизиране на сгради: Университетът се насочва към технологията VRV5, за да осигури комфорта на ОВК с мисъл за бъдещето

Университетът "Линкълн" задава нови стандарти при устойчивото управление на сгради с монтирането на нова климатична система VRV5 на базата на R32 с възстановяване на топлината от Daikin в One Campus Way - административна и обслужваща сграда в студентското градче.

Новата система съчетава в себе си не само по-голям комфорт и ефективност, но също така подчертава ангажимента на университета за подобряване на околната среда и представлява значителен напредък по отношение на целите за нулево нетно потребление.

VRV5 на Daikin представлява важна стъпка към декарбонизиране на ОВиК сектора, като съчетава инженерни подобрения с хладилен агент със значително намален GWP. Спрямо настоящия пазарен стандарт за VRF, базиран на хладилен агент R410A, R32 намалява GWP със 71%, по-лесно се рециклира и може да се употребява отново - и използва тръби с по-малък диаметър.

Техническият ръководител на университета, Джейсън Девлин - самият той е опитен инженер по хладилна и отоплителна техника - споделя: “Исках да осигуря готовността на сградата за бъдещето, а не само да заменя системата с друга система с R410A”.

Бърз монтаж

Новата система бе монтирана за три седмици по време на лятната ваканция на университета от фирма Airco Refrigeration and Air Conditioning, базирана в Хъл и специализирана за цялата страна като партньор на Daikin D1+.

В сградата се помещават три административни отдела - един на приземния етаж и два на горния етаж - предимно в отворени офиси, но с някои обособени помещения.

Гъвкав и енергийно ефективен комфорт

Общото натоварване от 33,5 kW се обслужва от една външна система, която се състои от основен агрегат с 8 к.с. и допълнителен агрегат с 5 к.с. Това разпределение осигурява по-икономични експлоатационни разходи, тъй като допълнителният агрегат работи само при върхово потребление, необходимо за охлаждане или отопление, като същевременно позволява непрекъснато отопление по време на размразяване, което от своя страна увеличава комфорта по всяко време.

bg-image

“Някои студенти може да имат притеснения относно климата, затова за нас като отговарящи за сградния фонд е важно да покажем, че ни е грижа за околната среда и че монтираме най-енергийно ефективното оборудване, което можем да осигурим”.

Джейсън Девлин, технически ръководител, Университет “Линкълн”

Изисквания по проекта

Климатизация
Въздушна завеса
Пречистване на въздуха
Управление
Отопление
Гореща вода
Замразяване
Вентилация

Година на монтаж:

2023

Монтирани системи

  • VRV5
  • Напълно плоски касети
  • Касета с кръгъл поток
  • i-Touch Manager
  • VAM с възстановяване на топлината
  • Контролери Madoka

Откритите офис зони се обслужват от касети с кръгъл поток с четири капацитета, съобразени с размерите на помещенията и тяхната заетост. В два по-малки офиса са монтирани напълно плоски касети, а в заседателната зала и в друг малък офис са монтирани стенни тела. Вътрешните тела като специално проектирани за R32 вътрешни тела, гарантират ниско ниво на шум и максимална ефективност.

Централно управление

Вътрешните тела се управляват поотделно чрез жични контролери Madoka на Daikin. Цялостното управление на системата се извършва чрез сградна система за управление mini BMS на Daikin, включваща Intelligent Touch Manager на Daikin и шлюз BACnet.

Пълно спокойствие

Наред с предимствата на R32 по отношение на устойчивостта, системите VRV5 на Daikin включват технологията Shîrudo, която осигурява безопасно използване на хладилните агенти. Нейните разклонителни селекторни кутии - които позволяват на тритръбната система DX едновременно да осигурява отопление и охлаждане за различни разклонения - са специално проектирани за R32 и имат фабрично монтирани автоматични спирателни вентили за всяко разклонение, така че да се предотврати евентуална загуба на хладилен агент - това осигурява пълно спокойствие за всички.

Попитаха ни каква е възможността за изграждане на по-устойчива система с R32, а ние отговорихме: “Daikin може да я направи”. - Роб Мъри, Airco

Джейсън Девлин споделя, че служителите са доволни от новата система. “Но аз предполагам, че те не забелязват разликата. Имаме свои собствени правила за топлинен комфорт - отопление при 20˚С, охлаждане при 23˚С, така че за тях нещата остават почти същите. Оплаквания не са постъпвали, а и новата система е много по-безшумна. “Всички са доволни, защото заедно с VRV монтирахме и няколко вентилационни тела VAM с възстановяване на топлина, за да имаме възможност за подаване и отвеждане на въздух, което прави системата още по-добра”.

Агрегатите VAM са с производителност 350 m3/h и звукова мощност от едва 51 dB. Възстановяването на топлината в системите VRV и VAM подобрява цялостната ефективност и намалява оперативните разходи чрез използване на изходящата отработена енергия за охлаждане на постъпващия хладилен агент и въздушните потоци.

Планиране

VRV5 работи с R32 - хладилен агент с нисък GWP, който може да се рециклира и използва повторно. Намалените изисквания за тръбопроводите осигуряват бърз и лесен монтаж.

Общо за сградите

Жичните контролери Madoka на Daikin предлагат възможност за независима климатизация, която отговаря на предпочитанията на потребителите и е съобразена с предназначението на помещението.

Комплекс от сгради

Усъвършенстваната касета с кръгъл поток на Daikin с технологии за отчитане и регулиране на въздушния поток достига до всеки ъгъл на офиса, като осигурява още по-голям комфорт и ефективност.

Вижте още

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация