Skip to main content

Новата хибридна термопомпа на DAIKIN: решениe с върхова енергийна ефективност и икономичност, което да замени традиционните газови котли

Брун ам Гебирге, април 2014. DAIKIN представи първата си хибридна термопомпа, която комбинира две утвърдили се технологии: термопомпа тип „въздух-вода“ и кондензен газов котел, за да създаде енергийно ефективна и икономична система за отопление и топла вода, която да замени традиционните газови котли.

Годишната енергийна ефективност на хибридната термопомпа DAIKIN Altherma е с 35% по-висока, сравнена с газовите кондензни котли, които се считат за технологията с върхова ефективност за замяна на традиционните газови котли. 

За собствениците на жилища, които искат да заменят старите си газови котли с хибридна система, хибридната термопомпа DAIKIN Altherma e очевиден избор, тъй като вътрешното тяло е проектирано да заема същото място като типичните газови котли, като със своята висока ефективност ще намали общото енергопотребление и месечните сметки. Стенното вътрешно тяло съдържа газов котел и хидравличен модул, и може да се свърже с вече съществуващите  радиатори и тръбна система.
Това намалява времето за инсталация и разходите. 

Хибридната система DAIKIN Altherma може да замени всяка една котелна система, независимо от вида на жилището и неговото местоположение. Хибридната термопомпа загрява течащата вода в диапазон от 25°C до 80°C, правейки я подходяща за отоплителни тела и особено за вече съществуващи радиатори. Това опростява дизайна на системата и я прави идеална за замяна на вече съществуващите газови и нафтови котли. Това прави хибридната термопомпа толкова гъвкава, така че да отговори на широка гама от потребности за отопление и топла вода. 

Ефективна зона на отопление с хибридния начин на действие 

Хибридната термопомпа предоставя висока енергийна ефективност като комбинира една от най-ефективните термопомпи – инверторната тип въздух-вода (с COP 5,04 при температура на водата 35°C, delta-T 5К и външна температура 7°C), с високо ефективен кондензен газов котел. 

Хибридната термопомпа DAIKIN Altherma има три режима на работа и превключва между тях с цел постигане на най-икономичен режим на работа. При висока външна температура, когато термопомпата има достатъчен капацитет да покрие топлинното натоварване, работи само термопомпата. Когато външната температура падне и топлинното натоварване се повиши, кондензният котел се включва да се осигури допълнителен капацитет. Когато външната температура падне още повече и този режим не е достатъчно ценово ефективен, термопомпата се изключва и котелът осигурява пълния капацитет на отопление. 

Погледнато за цялата година, над 70% от енергията за отопление се осигурява от термопомпата, или само от нея или в хибриден режим с кондензния котел. В хибриден режим водата за отопление се подгрява от по-ефективната термопомпа, намалявайки енергията, консумирана от котела. Уникалната логика на управлението на хибридната термопомпа DAIKIN Altherma оптимизира тази съвместна работа, правейки я ценово-ефективна независимо каква е външната температура. Това позволява на потребителите да намалят сметките за енергия и да им осигури комфорт през цялата година. 

Ефективност при осигуряването на топла вода, благодарение на съвременната технология на кондензен газов котел 

Кондензният газов котел в хибридната термопомпа DAIKIN Altherma може да се използва като комбиниран кондензационен котел, осигурявайки на момента топла вода за домакински нужди, или да загрее отделен бойлер за топла вода. Котелът има уникален двоен топлообменник и в хибриден режим позволява директно загряване на топла вода и така се постига по-често кондензен режим едновременно при отопление и производство на топла вода. 

Компактни размери и безшумна работа: идеален при заместване на стар котел

Компактното външно тяло съдържа инверторно управляван компресор на DAIKIN и може да бъде поставено в градината, монтирано на стена, покрив на къща, до 20 метра от вътрешното тяло. 

Размерите на комбинираните вътрешен котел и хидравличен модул са подобни на стандартният стенен котел, което го прави идеално за замяна на традиционен газов котел. Освен управлението на системата, хидравличният модул съдържа важните елементи на водната страна на системата като разширителни вентили, високо ефективна помпа и също първичен топлообменник и хладилен агент. 

Отлични характеристики по отношение на околната среда

Хибридната термопомпа DAIKIN Altherma постига отлични характеристики по отношение на опазването на околната среда поради своята висока енергийна ефективност. При опит на място, където нафтовият котел беше заменен с хибридна термопомпа DAIKIN Altherma, резултатите показаха годишни намаления от 1.5 тона емисии на въглероден двуокис. В този пример къщата имаше годишни потребности от отопление от 18,000kWh. 

Хибридната термопомпа DAIKIN Altherma - енергиен източник на бъдещето

Хибридната термопомпа DAIKIN Altherma комбинира най-добрите две доказани технологии и един от най-достъпните възобновими енергийни източници. Тя се счита за енергиен източник на бъдещето - енергийно ефективна, с възможност да се справя с управлението на различни режими на работа и същевременно оставайки лесна за работа и осигурявайки комфорт за крайните потребители. 

Независимо от цените на енергията, променливите външни температури и променливите топлинни натоварвания в дома, хибридната система винаги ще установява най-икономичният режим на работа, поддържайки в същото време най-високо ниво на комфорт. 

Благодарение на отличните характеристики по отношение на околната среда, пригодност за различни типове къщи и ниските разходи за инсталация и поддръжка, хибридната термопомпа DAIKIN Altherma има възможността да отговори на амбициите на Европейският съюз по отношение на околната среда през следващото десетилетие. 

 

Related articles

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация