Skip to main content

DAIKIN VRV-W осигури висока енергийна ефективност в забележителна офис сграда

Системата с водно охлаждане VRV е в сърцето на енергийната ефективност на Crystal Tower, знакова бизнес сграда в центъра на Букурещ, Румъния

Сградата Crystal Tower в центъра на Букурещ приютява щабквартирата на румънския клон на ING Bank. Зашеметяващата сграда е проектирана от румънския архитект Адриан Спиреску да наподобява кристал, подаващ се от сивите скали, така характерни за румънската столица. Ефектът е постигнат чрез асиметричния профил на сградата и стъклена фасада „отрязана“ под различни ъгли. Площадката за хеликоптери също е уникална за Букурещ.

Не по-малко въздействащи и иновативни са множеството екстри, което значи, че сградата е придобила BREEAM отличие за дизайн. Заедно с използването на естествената светлина, сградата може да се похвали с интелигентни и иновативни отопление и вентилация, които ползват двуслойната стъклена фасада, за да намалят енергопотреблението и създадат перфектен климат за обитателите.

За пръв път двуслойна стъклена фасада е ползвана в Румъния. Позволява постоянен въздухопоток между двата слоя, създава микроклимат и предпазва вътрешността от екстремни температури. Вътре климатичните условия се контролират от климатичната система с водно охлаждане VRV на DAIKIN – за приземния етаж и 14 офис етажа. Ресторантът се обслужва от климатична система VRV с въздушно охлаждане.

Клиентът SC Plaza Development srl обяснява избора на VRV: “Като начало решихме че се нуждаем от модерно и гъвкаво решение за климатизация. Достатъчно гъвкаво за климатизация на единични офиси, общи офиси и конферентни зали. Изрично пожелахме системата да е устойчива, с ниско енергопотребление и по възможност с регенериране на енергия. Накратко искахме енергийно ефективна сграда и DAIKIN предоставиха оптималното решение”.

DAIKIN VRV предлага цялостно решение за сградна климатизация. Подходящо за широка гама от приложения VRV може да се приложи за всякакви условия вариращи от -20°C до 46°C (режим на охлаждане) и -25°C до 46°C (режим на отопление) или дори повече при комбинация с технология за топлинна регенерация. Системите VRV често се инсталират в офиси, хотели, ресторанти, барове, центрове за отдих, магазини, обществени сгради, медицински сгради и жилища.

Инверторните системи VRV предлагат високи нива на ефективност заради възможноста за регулация на хладилния агент, така че да отговарят на сградните нужди и външната температура. Така само минималната нужна енергия се ползва, като се намаляват оперативните разходи и емисиите на въглероден двуокис. Различните зони на сградата могат да се контролират индивидуално, което допълнително увеличава ефективността.

Гамата VRV-W с водно охлаждане е идеална за високи сгради като Crystal Tower, където дължина на тръбите с въздушно охлаждан хладилен агент е ограничена. Или подходяща за сгради с прекалено малко място за външни тела. Компактните и леки тела могат да се стиковат, намалявайки използваното място още повече, и са с ниски нива на шум. Това ги прави подходящи за сгради с шумови рестрикции, като например градски центрове.

Заедно с високата ефективност при частично натоварване, характерно за VRV технологията (Variable Refrigerant Volume – регулиреуем обем на хладилния агент), VRV-W използва и Variable Water Flow – регулируеми по всяко време дебити на водата в зависимост от нуждите, така че се спестява още повече енергия. Допълнителен бонус e, че системата в режим „free cooling“ през пролетта и есента пести до 30-40% оперативни разходи сравнена с подобни системи тип въздух-въздух.

Термопомпата VRV-W може да се използва с широка гама от вентилаторни конвектори на DAIKIN или други фирми, въздухообработващи климатични камери, въздушни завеси и може да се ползва за производство на гореща вода.

Системата VRV-W в сградата съдържа 70 външни тела, свързани с 280 скрити таванни тела и касети с размер 600х600. Системата е проектирана от консултантската фирма Tehnoclima и инсталирана от AVI Compact. Същата фирма инсталира и двете охладителни кули и телата VRV тип въздух – въздух, свързани с вътрешните тела за ресторанта.

Телата Sky Air осигуряват комфорт в лобито на ресторанта, докато на терасата 700 kW водоохлаждащ агрегат се грижи за студената вода за въздухообработващите климатични камери из цялата сграда. Отделно 150 kW водоохлаждащ агрегат обслужва сървърните стаи.

Климатизацията, охранителните системи и другите сградни услуги се управляват от системата за сградно управление на Crystal Tower. Системата следи всичко да функционира ефективно, като по този начин създава перфектни климатични условия и използва в същото време минимално количество ресурси.

Комбинацията от иновативната сградна облицовка и ползването на VRV система драстично увеличи ефективността на действието ѝ, както и значително намали годишната енергийна консумация в сравнение с други подобни сгради с конвенционален дизайн.

Клиентът SC Plaza Development srl обясни избора си на VRV-W освен с високия COP и ниска енерго-консумация и защото „позволява на наемателите контрол и мониторинг на отделните вътрешни тела и гъвкавост в случай на бъдещи интериорни промени“. Високите първоначални разходи са компенсирани от ниските оперативни такива, което значи че срока за възвръщане на инвестициите е сведен до три години.

Сградата печели „Награда на Букурещ за Еко архитектура 2012“ и е обявена за Зелен проект на годината от съвета за еко сградите на Румъния. Блестящ пример за това как новаторските строителни материали в комбинация с последната дума на техниката в климатичния контрол позволяват изграждането на високи и устойчиви сгради в градска среда без компромиси в дизайна.

 

Използвано оборудване:
70 x VRVIII-W външни тела (RWEYQ10P/8P)
250 x въздуховодни тела за скрит монтаж (FXSQ)
39 x таванни касетъчни тела (FXZQ)
2 x VRVIII външни тела (RXYQ)
5 x таванни касети с кръгъл поток (FCQ)
5 x Sky Air външни тела (RZQ)
2 x водоохлаждащи агрегати (EWAQ)

Related articles

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация