Skip to main content

Първокласно френско вино, благодарение на технологията на DAIKIN

Доброто вино зависи не само от избора на сортовете грозде, почвата и климатичните условия - ако температурата не се контролира прецизно по време на процеса на винопроизводство, всички тези уникални качества могат да бъдат изгубени. Модерните технологии за винопроизводство също се развиват и затова регулирането на температурата по време на процеса може да подобри качеството на виното.

Шато Angélus, разположено в сърцето на известния лозарски район Saint-Emilion, е една от най-награждаваните винарски изби във Франция. Винарната има международна известност благодарение на своето вино Premier Grand Cru Classé A и всяка година се посещава от хиляди туристи. През 2012 г. Шато Angélus инвестира в нова система за производство, която да замени остарелите инсталации. 

Необходимо бе новата система да осигури икономически ефективно решение, което отговаря на законовите изисквания и изискванията за винопроизводство относно охлаждане, отопление и вентилация. Освен това, тъй като винарската изба има историческо значение и е отворена за посещения, системата трябваше да бъде практически незабележима и с възможност за монтаж без прекъсване на стопанската дейност. 

С натрупания опит в сферата на винопроизводството, компания DAIKIN имаше възможност да разработи индивидуално решение, комбиниращо климатични и вентилационни агрегати, което позволява поотделно регулиране на температурите за всяка винопроизводствена зона. 

Процесът на производство на виното Premier Grand Cru Classé A отнема две години. Процесът включва много етапи с различна продължителност, като всеки от тях изисква прецизни температури. Обикновено, диапазонът варира между 11°C и 12°C, но някои етапи изискват по-висока температура. 

През първата година от края на октомври до началото на декември температурата трябва да бъде между 20°C и 22°C, а през останалата част на годината - между 10°C и 12°C. През втората година е необходима целогодишна температура между 10 и 12°C. В избените помещения с бъчвите се поддържа ниво на влажност 80% и зададена температура 10°C, за да се намали изпарението на виното. 

Процесът на ферментация изисква поддържане на особено точна температура. През първия етап, между четири и пет дена трябва да се поддържа температура от 8°C. След това съдовете с вино се подгряват, за да се активират дрождите.  За 24 часа се осигурява отопление и охлаждане с помощта на електромагнитна система, която действа автоматично на две успоредни мрежи в зависимост от потребностите на съдовете с вино. 

По време на алкохолната ферментация по естествен начин се генерира топлина. Без контрол на температурата, съдовете с вино могат да достигнат до 40-45°C, което не е добре за винопроизводството. Следователно, охлаждането играе съществена роля за поддържане на постоянна температура между 25 и 30°C. При следващата фаза има естествен спад на температурата в съдовете. Това трябва да се компенсира чрез отопление за поддържане на температурен диапазон от 25-30°C.

Поради липсата на покривно пространство и желанието за извършване на възможно най-незабележим монтаж, архитектът предложи изграждането на малък, тесен вътрешен двор в мазето на сградата, необходим за разполагането на четирите малки водоохлаждащи агрегата, поради тяхната сериозна нужда от абсорбиране на въздух.

Всеки от водоохлаждащите агрегати на DAIKIN бе свързан с въздухообработващи климатични камери на DAIKIN, монтирани дискретно в мансардите на сградата. Три от четирите въздухообработващи климатични камери осигуряват охлаждане за контролиране на температурата на виното по време на винификацията, а четвъртата камера оптимизира вентилацията и температурата в зоната за посетители, за да се гарантира поддържане на оптималните нива на комфорт.

Малкият водоохлаждащ агрегат със спирален компресор DAIKIN EWYQ064BA е първият инверторно контролиран агретат от такъв тип на пазара. С възможност за осигуряване на вода, охладена от 5 до 20°C, или гореща вода от 20 до 50°C при външни температури между –15 и 43°C, малкият инверторен водоохлаждащ агрегат със спирален компресор има най-широкият работен диапазон от агрегатите, предлагани в този сегмент.

Бяха монтирани два агрегата DAIKIN VRV ОВК потребностите на административното крило на сградата. В южната пристройка, която включва зала за дегустация, архитектът вгради още дискретни елементи от системата. В приемната отоплението се осигурява от два електрически нагревателя под формата на чугунени радиатори. Две тела DAIKIN, скрити в шкафове, осигуряват охлаждането. Температурата е зададена на 18°C - перфектната температура за консумация на червено вино. Малкият магазин в приземния етаж е климатизиран чрез моносплит система DAIKIN, свързана със стенно тяло DAIKIN Emura.

Доказаната VRV инверторна технология на DAIKIN е проектирана така, че да позволява използване на групи от по-малки системи, като намалява изискванията за място и същевременно гарантира постоянен контрол на температурата.

Вътрешните тела бяха скрити, за да се запази облика на сградата. Решетките и смукателните въздуховоди бяха монтирани в каменния под на приемната. Вътре в избените помещения с бъчви, климатичните тела бяха замаскирани в черни дървени плочи в тавана, което даде на архитекта възможност да сътвори архитектурно чудо от акустичните вълни в дървото, представящи историческия камбанен звън на Angélus.

Основната реконструкция, част от която бе и системата за ОВК, бе завършена само за две години. През това време, Шато Angélus продължи производството на своето вино Premier Grand Cru Classé A и посрещаше посетители от близо и далеч, които се наслаждаваха на историческата му атмосфера. 

 

Окомплектовка:
- Малки инверторни термопомпи: EWYQ064BAW x 4
- Моносплит x 2: RXS42 и RXS35K
- VRV III x 1: RXYQ12P9, свързан с 12 вътрешни тела:

 • Стенно тяло FXAQ15P x 1
 • Стенно тяло FXAQ20P x 5
 • Стенно тяло FXAQ25P x 2
 • Стенно тяло FXAQ32P x 1
 • Таванно тяло за скрит монтаж FXDQ32P x 1
 • Подово тяло FXLQ50P x 1
 • Напълно плоска касета FXZQ15P x 1

- RXYQ8T VRV IV HP

 • Подово тяло за скрит монтаж FXNQ20P x 1
 • Таванно тяло за скрит монтаж FXSQ32P x 2 
 • Подово тяло за скрит монтаж FXNQ50P x 2 
 • Таванно тяло за скрит монтаж FXSQ20P x 2

- Въздухообработваща климатична камера, професионална серия х 1

Related articles

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация