Skip to main content

DAIKIN бележи успехи

DAIKIN, водещият производител на оборудване за ОВК, е готов да помогне на потребителите при сравняване и оценяване на свързани с енергопотреблението продукти, тъй като скоро през тази година новите изисквания за етикетиране ще влязат в сила.

От 26 септември 2015 г. всички системи за отопление с конвекция и загряване на гореща вода трябва да са обозначени с етикет, който ясно показва класа на енергийна ефективност на системата. Новите изисквания за етикетиране са следствие от приемането през 2010 г. на Директивата за енергиен клас (2010/30/ЕС), която представлява рамка за оценката на енергийната ефективност на гама от свързани с енергопотреблението продукти, включително и термопомпи. Основната цел на директивата бе да премахне продукти с ниска енергийна ефективност от пазара. 

На пазара ще бъдат допускани само термопомпи с клас на енергийна ефективност А+ (за 55°C) или А (за нискотемпературни термопомпи с обявен капацитет при 35°C) и по-висок. Кондензните газови и нафтови котли ще трябва да отговарят най-малко на клас В. DAIKIN реагира далновидно при разглеждане на новите изисквания за енергийна ефективност чрез по-нататъшни подобрения и допълнения към системите за отопление и производство на гореща вода на DAIKIN и Rotex, които гарантират енергийна ефективност за клас “А” или по-висок. 

Peter Verkempynck, генерален директор на направление “Отопление” на DAIKIN Europe N.V. коментира промените в законодателството: “Етикетът е ориентир за крайния потребител, за да може той реално да разбере колко икономични, екологични и/или енергоспестяващи са продуктите на даден производител. Същевременно, крайният потребител получава информация за ефективността на продукта и неговата шумопроизводителност. Това трябва да помогне както на търговските, така и на битовите потребители при избора на системи за отопление и за топла вода, които не само съответстват на техните изисквания, но също така им спестяват енергия и пари. Освен това, те стимулират производителите за по-нататъшно разработване и инвестиране в проектирането на енергийно ефективни продукти.” 

Етикетите за източниците на топлина и водонагреватели ще бъдат различни. Например, етикетът, поставен върху източниците на топлина (напр. котел или термопомпа) ще съдържа класификация на категорията - от А++ (най-добрата) до G (най-лошата). Класовете са с цветна кодировка: от зелена (А++) до червена (G). 

“Стандартизацията на формата на етикета ще улесни потребителите да сравняват гама от функционално еднакви решения за отопление на аналогична основа, така че те да са сигурни, когато избират най-подходящото решение за своите конкретни потребности”, добави Peter Verkempynck. 

 

В помощ на потребителите 

От този месец, DAIKIN ще представи серия от инициативи в помощ на новото законодателство, като началото ще бъде поставено с придружителен пакет, помагащ на потребителите да разберат как да използват законодателството в своя полза. 

 

За Daikin Europe N.V.

Daikin Europe N.V. е голям европейски производител на климатици, термопомпи и хладилно оборудване с около 5.500 служители в цяла Европа и 10 основни производствени обекта, базирани в Белгия, Чешката република, Германия, Италия, Турция и Великобритания.

Компанията Daikin е известна по цял свят със своя новаторски подход към разработката на продуктите и несравнимото качество и гъвкавост на своите интегрирани решения. Със своя над 90-годишен опит в проектирането и производството на технологии за отопление и охлаждане, Daikin е пазарен лидер в термопомпената технология.

 

Related articles

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация