Skip to main content

Михаел Хаас и Димитър Михов - за предимствата на климатичните системи DAIKIN и работата си за DAIKIN България в едно интервю пред Дарик радио

Ето какво още споделиха със слушателите на Дарик радио Михаел Хаас и Димитър Михов пред Ивана Арсова:

Ивана Арсова:   Днес при мен са Михаел Хаас, Мениджър продажби и Димитър Михов, Техническа поддръжка за DAIKIN България. DAIKIN е водещ производител на климатици и отоплителни системи.

Ивана Арсова:  Господин Хаас, това не е вашето първо посещение в България. От колко време работите за Българския пазар и колко често пътувате до България?

Михаел Хаас: Да, наистина не съм за първи път тук. Спрях да ги броя вече, но със сигурност съм идвал до България повече от 200 пъти. И трябва да призная, че малко по малко започвам да чувствам България като втори роден дом.

Всъщност аз имам много дълга история с DAIKIN. Повече от 21 години. За първи път посетих България през 1997 г. Работя като мениджър продажби за България от 9 години.

Благодарение на нашия голям успех и добро представяне в България, Димитър Михов от Бургас се присъедини към екипа ни преди 5 години, като се премества във Виена, за да осигури техническа помощ на нашите партньори тук.

Ивана Арсова:  Господин Михов, какво е да работите за компания като DAIKIN?

Димитър Михов: За четвърти път тази година DAIKIN Централна Европа участва в програмата Great Place to work или „най-доброто място да работиш“.

Това онлайн проучване е напълно анонимно и оценява култура на работа и дава неутрална и независима оценка за аспектите, в които ние наистина искаме да бъдем най-добри.

3 пъти подред, DAIKIN Централна Европа е в списъка на най-добрите места за работа в Австрия, като ни беше позволено да използваме и официалното лого на  “Great Pleace to Work”.

Работя за DAIKIN вече повече от 5 години и за мен е много важно, че съм част от компания, която е стабилна, добре позната и чийто продукти са с най-високо ниво на качество. Трябва да вярваш в продуктите и в компанията, за да можеш да запазиш доверието на клиентите - ден след ден, година след година.

Ивана Арсова:  Господин Хаас, как е организирана работата на DAIKIN за Българския пазар?

Михаел Хаас: Нашият екип в Австрия се състои от 4-ма души, които са посветени изцяло на българския пазар: един човек е отговорен за логистика, един за маркетинг, Димитър и аз. Нашият офис е обособен отдел в DAIKIN Централна Европа, като се намира във Виена. DAIKIN работи в България от 1992 г. 

Винаги, когато имаме нужда от подкрепа на сервизните техници, ние можем да разчитаме на 40 колеги от съседните ни страни. Плюс това: Имаме много добре изградена мрежа от опитни и добре обучени партньори от цялата страна, които да гарантират първокласно обслужване на клиентите.

Нека отбележа едно нещо много ясно: Българският пазар е един от най-важните пазари сред 15 страни в Централна Европа. Класирани по оборота, България е на 2-ро място!

Ивана Арсова:  DAIKIN е водещ производител на климатици и отоплителни системи, и вашите продукти са много добре приети в България. Има ли специфики на българския пазар и разлики в сравнение с Европа и Австрия?

Михаел Хаас: Най-голямата разлика между България и другите пазари е, че българите купуват техните климатични системи главно за отопление. Докато например в Австрия се използват предимно само за охлаждане. Този факт прави  климатиците DAIKIN толкова предпочитани за българския климат.

Друга разлика е, че в България повече от 90% от хората, които притежават климатици имат Сплит системи. В Австрия обаче, все още 63% от собствениците имат само мобилни климатични системи.

Ивана Арсова:  Господин Хаас, според вас кои са основните причини климатиците сплит на DAIKIN да са най-добрия избор на покупка?

Михаел Хаас:  Наскоро направихме проучване на пазара с водеща, международна изследователска компания и резултатите показаха, че има три основни фактора които влияят на решението на българите, при закупуване на тяхната климатична система:

  • Енергийната ефективност е основният показател при решението за покупка. И тук наистина DAIKIN може да предложи широка гама от системи с най-висока ефективност за различни бюджетни нива.
  • Втори фактор е желанието на клиентите за “тих” климатик, работещ с много ниски нива на шум, характеристика, в която DAIKIN е водеща компания в продължение на много години.
  • И трето, хората искат надеждно отопление, също и при тежки зимни условия. Тук DAIKIN може да предложи множество решения - от единични Сплит системи до комплексни термопомпени системи за отопление и загряване на битова гореща вода за целия дом.

Ивана Арсова: Господин Михов, това означава, че термопомпените системи DAIKIN не само могат да затоплят цялата къща, но и да осигурят топла вода?

Димитър Михов: Да, точно така! Термопомпените системи Altherma на DAIKIN осигуряват отопление, охлаждане и производство на битова гореща вода, като по този начин създават оптимален комфорт във вашия дом през цялата година. Това е и основната цел при разработването и създаването на всеки един от продуктите Altherma – оптимален комфорт, висока ефективност, ниски енергийни разходи и не на последно място разбира се минимално въздействие върху околната среда.

DAIKIN Altherma предлага универсално решение за всяко приложение. Както за жилищни сгради така и за търговски помещения, без значение дали е за ново строителство или реновиране на съществуваща сграда. Освен това изборът на отоплителни тела зависи изцяло от желанията на клиента - от гледна точка на комфорт и естетика. Отоплителните системи на DAIKIN се съчетават перфектно с подово отопление, конвектори, ниско или високотемпературни радиатори.

Повече информация и технически данни винаги може да намерите на нашата интернет страница DAIKIN.bg

Ивана Арсова: Имате предвид, че ако живея в къща без централно отопление, няма да имам нужда от бойлер, ако си закупя DAIKIN Altherma?

Димитър Михов: Tермопомпите въздух-вода DAIKIN Altherma са идеалното решение при изграждане на нова къща или за подобряване на енергийната ефективност на вече построена къща. 

В режим на отопление системата може да работи дори при външни температури от -25°C. Предлагат се в размери от 4 до 16kW, като към тях може да се свържат водосъдържатели за битова гореща вода от 150 до 500 литра., които дори могат да бъдат интегрирани в един корпус с вътрешното тяло на Алтермата. Водата в тези водосъдържатели може да се нагрее до 55°C, а при някой системи и до 75°C само с помощта на термопомпата, без да е необходим допълнителен ел. нагревател. По този начин се осигурява постоянно наличие на топла вода с минимален разход на електроенергия. Като допълнение на това към системата могат да се подвържат допълнителен алтернативен източник на топлина и соларни панели, които могат да подпомагат затоплянето на битовата гореща вода и дори отоплението на къщата. 

Всичко това съчетано с високо ефективна инверторна технология, прецизен контрол, лесно и интуитивно управление, включително и през вашият смартфон прави DAIKIN Altherma предпочитания начин за отопление за всяко едно домакинство. 

Ивана Арсова: Господин Хаас, видяхме много астронавти в рекламите на DAIKIN тази година. Каква е връзката между космоса и продуктите на DAIKIN?

Михаел Хаас: Качеството, което DAIKIN предлага не прави компромиси. Ние предлагаме висок клас и иновативни технологии с ясен поглед към бъдещето. Качеството е ключово - всеки отделен продукт е щателно проверен преди да напусне нашите заводи. Нашата цел е да можете да разчитате на нашите системи, както астронавтите могат да разчитат на тяхното оборудване.

 

Ивана Арсова: Господин Хаас, България има много други марки климатици в България. С какво DAIKIN се отличава?

Михаел Хаас:  Благодаря ви за този важен въпрос. Едно от основните предимства, които предлагаме, е, че DAIKIN проектира и произвежда повече от 90% от продукцията си в 6 фабрики в Европа - за Европа. В момента има 2 фабрики в Чехия, 2 в Италия, 1 в Белгия и 1 във Великобритания. 500 българи работят в нашите заводи в Чехия. Така че, може дори да се каже: продуктите са произведени от българи за българи.

През последните години, ние научихме, че “Произведено в Европа” е много важен аргумент в България. Повече от 300.000 клиенти се довериха на DAIKIN до сега.

И, DAIKIN изцяло се съсредоточава само върху производството на климатични, отоплителни и вентилационни системи. Ние не произвеждаме други неща, като мобилни телефони или перални машини. Предполагам, че нито един друг производител не може да каже това! Благодарение на тази тясна специализация и експертни познания винаги сме били технологичен лидер и много пъти дори движеща иновативна сила в тази индустрия.

Ивана Арсова: Господин Михов, моят последен въпрос е къде хората могат да видят и да си закупят климатиците на DAIKIN?

Димитър Михов: Ние разработихме много добра партньорска мрежа в цяла България, така че ще намерите наши партньори във всяка област на България, в непосредствена близост до дома си. Можете да погледнете в нашия сайт и изберете най-подходящия и най-близкият партньор за вас на www.DAIKIN.bg.

Ние сме сериозна фирма и търсим сериозни и дълготрайни партньорства, в идеалния случай от продажбата и монтажа на системата, през поддръжката и сервиза до края на жизнения цикъл на нашите продукти, които след това да бъдат замени с продукти от по-ново поколение.

Вие сте в добри ръце с нашите добре обучени и опитни партньори. Ние успешно си сътрудничим с много от тези партньори в продължение на повече от 15 или дори 20 години с някои. За да се уверите за себе си и да получите по-добра представа за нашата широка гама от продукти и решения, ви каня да посетите една от многото мострени зали на DAIKIN в страната.

Ивана Арсова: Господин Хаас, как бихте желали да приключим това интервю?

Михаел Хаас: Много съм благодарен за възможността, да кажа “благодаря” от името на DAIKIN и от мое име на нашите клиенти в България. Благодаря ви за доверието, което ни прави No.1 климатична марка в България. Мога да ви уверя, че ние работим усилено, за да се гарантираме най-добрите продукти и услуги за вас сега и в бъдеще.

И говорейки за себе си: По време на многократните ми посещения в България се научих да обичам страната, природата, хората, храната и виното. Чувствам се като у дома си и се наслаждавам всеки път, когато се върна в България. Затова моето лично желание е да имам привилегията да работя за България още много години.

 

Тук можете да чуете интервюто: https://soundcloud.com/daikinbulgaria/tracks

Related articles

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация