Skip to main content

Огън, вода и вятър - кратка история на отоплението

 

 

От началото на човечеството топлината е важен фактор за  оцеляването. В днешно време топлината е само на един клик разстояние, но това не винаги е било така.

 

Ако първобитните хора можеха да ни видят днес, щяха да са изненадани от съвременните решенията за отопление. Откритият огън чак до средните векове служи като източник на топлина за човечеството. Но огънят топли само докато гори и след това топлината бързо се разпръсква във всички посоки.

Затова хората са започнали да използват камъни като акумулатор на топлина. Поставени в или близо до огъня, те събират топлината и после бавно я отдават.

През 14 век в Япония създават "Котацу" - дупка, покрита с одеяло, пълна със затоплени от огъня камъни. Тя се е намирала предимно под масата за хранене, където се събират членовете на семейството. Дори и днес, електрически "Котацу" все още могат да се намерят в Япония.

Римляните въвеждат централното подово отопление. Използва се основно в обществени бани. Въздухът се загрява в централна пещ и се насочва към празните пространства под пода. Така подовите плочи се затоплят. Енергийната ефективност е ниска и разходът на гориво е висок.

Енергийната ефективност е една от движещите сили, които стоят зад развитието на отоплителната техника - от тухлени камини, железни печки, централно отопление през 18 век до централно отопление на нефт и газ през 20 век.

Съвременните термопомпи: комфорт, само на един клик разстояние

Сега термопомпите са идеалният избор за отопление и комфорт у дома. Те не само са икономически изгодни в дългосрочен план, но и имат положителен ефект върху околната среда, тъй като използват възобновяеми енергийни източници като въздуха, земята или водата; слънчевата енергия чрез соларни и фотоволтаични панели.

Daikin предлага термопомпи въздух-вода, геотермални термопомпи и хибридни термопомпи, които съчетават използването на енергия от въздуха и кондензен газов котел.

А знаете ли, че климатиците на Daikin също са термопомпи с предаване на топлина въздух-въздух? Климатиците извличат латентна топлина от външния въздух, при температури до - 25°C за да осигурят вашия комфорт. За вас остава само да натиснете един бутон и да се насладите на топлината.

Свързани статии

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация