Skip to main content

Arteparc Meylan

Гренобъл, Франция

VRV термопомпата на Daikin спомага за нисъкия въглероден отпечатък на офис комплекса Arteparc, отличен с етикета HQE excellent

Новият търговски комплекс Arteparc, разположен в технологичния парк Inovallee в Meylan, Гренобъл, нагледно показва как разработчиците и производителите на оборудване работят съвместно за създаване на нови нисковъглеродни сгради, които отговарят на най-високите стандарти за устойчиво развитие. Това се потвърждава със сертификат HQE Excellent, присъден от френската организация за екологично строителство HQE (Haute Qualité Environnementale).

Съвместна разработка с Banque des Territoires, ръководена от Artea Group, основен участник в областта на недвижимите имоти във Франция и Европа, този голям нов търговски комплекс се състои от над 25 000 м2 разгъната застроена площ, разпределена в шест сгради. Първите три от тях вече са завършени, като в тях се използват нисковъглеродни VRV термопомпи на Daikin.

Проектът се отличава със своя висококачествен дизайн и строителство, а неговата цел е получаване на сертификат BBC Effinergie E2C-1 и в съответствие с френските разпоредби RE2020, които са насочени към намаление на потреблението на енергия и на въглеродния отпечатък на новите сгради през целия срок на тяхната експлоатация.

Като постави акцент върху намаляване на въглеродния си отпечатък, Artea Group направи проучване на всеки един аспект на строителството - от фотоволтаична електроцентрала на покрива до композитна фасадна облицовка, направена от 95% рециклирани дървени стърготини, високоефективна изолация и енергоспестяващи системи за климатизация.

По време на строителството геоложките усложнения доведоха до повече използване на бетон. ARTEA и проектантското бюро Ingégroup направиха преглед на данните, за да установят мерки за компенсиране на допълнителния въглероден отпечатък.

За да осигури по-добри впечатления на потребителите, комплексът подчертава усещането за комфорт чрез подходящи помещения в сградите, включващи избор от ресторанти на терасата и на покрива, места за съвместна работа, магазин за органични хранителни продукти, спортни съоръжения, покрита велосипедна алея и станции за зареждане на електромобили, разположени на паркинга.

Решението VRV5 на Daikin бе избрано от ARTEA, за да осигури комфортна климатизация с нисък въглероден отпечатък и да подпомогне получаването на сертификат HQE excellent . Серията VRV-5 от следващо поколение работи с хладилен агент R-32 с нисък GWP, който предлага 70% по-нисък GWP в сравнение с традиционните системи, работещи с R-410A. Със своята много висока сезонна ефективност, серията S на VRV 5 е разработена така, че да осигурява най-висока устойчивост през целия си жизнен цикъл, като намалява потенциалното пряко и непряко въздействие на хладилния агент.

bg-image

Емблематичен проект, отговарящ на най-високите стандарти, Meylan Arteparc вдига високо летвата за проектиране на сгради с мисъл за бъдещето, които осигуряват постоянно енергийна ефективност и комфорт.

Изисквания по проекта

Климатизация
Въздушна завеса
Пречистване на въздуха
Управление
Отопление
Гореща вода
Замразяване
Вентилация

Година на монтаж:

2020

Монтирани системи

  • 102 системи серия S на VRV5
  • 465 външни тела

На Daikin бе възложено да осигури климатични системи за четири нови сгради. Бяха монтирани общо 102 агрегата серия S на VRV 5 с комбинация от модели с мощност 4, 5 и 6 к.с., свързани с 465 вътрешни тела.

Направеното проучване по време на проектирането, направи преглед и на въздушните потоци с цел да се оптимизира цялата инсталация.

Подход, основан на сътрудничеството

Сътрудничеството между ARTEA Group, проектантското бюро на Ingégroup, компанията, извършваща монтажа Climacool и техническото управление на Daikin бе особено важно за успешното изпълнение на този проект, който включваше нови за пазара иновативни продукти. Тясното сътрудничество гарантира, че производствените показатели на системата са оптимизирани така, че да отговарят на високите стандарти на ARTEA Group, както и на изискванията на самата сградата и очакванията на потребителите. Системата ще бъде под наблюдение, за да се оптимизира допълнително енергийната ефективност на решението VRV.

Благодарение на доказания резултат с етикета за ниски въглеродни емисии HQE, групата ARTEA планира втората фаза на монтаж, насрочена за края на 2022 г. с най-новата система VRV 5 на Daikin: VRV 5 с възстановяване на топлина.

Иновациите на Daikin спомагат за подобряване на екологичните характеристики на търговските сгради и за подобряване на комфорта на потребителите

С планове за бъдещето

Термопомпите на Daikin и експертните консултации на Daikin играят важна роля за подпомагане на декарбонизацията на търговските сгради.

От самото създаване на системата VRV през 1982 г., Daikin постоянно поставя акцент върху иновациите в стремежа си за висока целогодишна ефективност и ниско вредно въздействие на хладилния агент, благодарение на алтернативи с по-нисък GWP и подкрепа при повторното използване на хладилни агенти за опазване на жизненоважни природни ресурси.

Научете повече

Термопомпите VRV осигуряват отопление и охлаждане, за да осигурят комфортна работна среда по всяко време.

Интелигентното управление е неделима част от решението, което позволява регулиране по зони с цел да се отговори на различните потребности на потребителите, както и проследяване на потреблението с цел да се оптимизира работата на системата.

VRV термопомпите с малка височина се монтират зад дискретен корпус за цялостно скриване от погледа.

Свързани статии

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация