Skip to main content

Ръководство за начинаещи за термопомпи

Преди да купите термопомпа за дома си, трябва да знаете коя от тях е подходящата за вас. Ръководството за термопомпи на Daikin ще ви помогне да разберете по-добре основните и техническите им аспекти, за да можете да направите информиран избор.

Термопомпите все повече се превръщат в популярен избор за нуждите от отопление и охлаждане на дома. Тяхната гъвкавост, ефективност, дългосрочна възвръщаемост на инвестициите и по-малко въздействие върху околната среда са само някои от причините, поради които собствениците на жилища искат да заменят съществуващите си решения на базата на изкопаеми горива с термопомпи, захранвани с енергия от възобновяеми източници.

Да разберете как работят термопомпите и в крайна сметка да решите дали това е добър вариант за вас и вашия дом не е лесно, затова по-долу предоставяме отговори на някои от най-важните въпроси, които може да срещнете, когато за първи път започнете да мислите относно термопомпите.

Какво представлява термопомпата?

По същество термопомпата е агрегат, който извлича енергия от един източник и я излъчва от друг при желаната или необходимата температура. Във вашия дом можете да намерите разнообразие от термопомпи, като хладилник или сушилня за дрехи. Когато става въпрос за това, което наричаме домашен комфорт или решения за ОВК, термопомпата е това, което наричаме цялостна система за отопление, охлаждане и топла вода за вашия дом. Тя ефективно действа като „посредник“, управляващ съществуващите уреди във вашия дом, използвани за отопление, охлаждане или топла вода.

Самата термопомпа обикновено се състои от външно и вътрешно тяло. Външното ще използва енергия, взета от въздуха, земята или водата, ще я изпрати до вътрешното тяло, което след това ще промени температурата и ще осигури при поискване отопление, охлаждане и топла вода в зависимост от това с кои излъчватели или тела е свързано.

Как работят термопомпите?

Процесът на работа на термопомпата може да се обясни най-добре като верига, която извлича наличната топлина от земята или въздуха около дома ви и я регулира към подходящи температури, за да създаде топъл въздух или вода за отопление на помещения и централно отопление, и също така топла вода за битови нужди.

Термопомпата може да бъде свързана с други отоплителни системи като радиатори, подово отопление и системи за топла вода подобно на начина, по който е вашият котел на изкопаеми горива в момента. Това, което прави термопомпата различна, е как се генерира топлината, а не в това как се разпределя, като вместо изгаряне на гориво за генериране на топлина, термопомпата използва процес на изпаряване и кондензиране на хладилен агент.

 

Какви видове термопомпи има?

Има няколко различни вида термопомпи и този, който е подходящ за вас, до голяма степен ще бъде повлиян от типа на вашия имот и от това каква е съществуваща отоплителна инсталация. Например, закупуването на термопомпа въздух-вода е най-изгодно, ако се използва с подово отопление или отопление с топъл въздух, поради по-ниските нужни температури на водата.

За нови домове, енергийно ефективни сгради и замяна на електрически отоплителни системи:

Modern new build home sitting room for underfloor heating connected to air-to-water heat pump or ground-source heat pump

Нискотемпературните термопомпи въздух-вода ще осигурят отопление, топла вода и опционално охлаждане, а термопомпите въздух-въздух, известни като климатици, са лесен за инсталиране вариант с ниска инвестиция. И двете използват енергията от околния въздух, за да осигурят енергийно ефективен начин за осигуряване както на отопление, така и на охлаждане.

Геотермалните термопомпи са  високоефективен, рентабилен вариант за нови домове, където инсталацията може да бъде извършена заедно с други строителни работи без твърде много прекъсвания.

За свързване към съществуващи системи и по-стари радиатори:

Kitchen in older home with radiators for heating and hot water with air-to-water high temperature heat pump

Високотемпературните термопомпи въздух-вода са идеални за свързване към съществуваща тръбопроводна система и по-стари радиатори, които работят при по-висока температура от съвременните отоплителни системи. Тези термопомпи могат да осигурят отопление, топла вода и опционално охлаждане (освен ако не са свързани с радиатори) и използването на вода като преносител на енергия гарантира постигането на оптимален комфорт.

За ремонт и подмяна на стари газови котли:

Bathroom and shower in home for hot water with hybrid heat pump

Хибридните термопомпи са идеални, ако ремонтирате имот и трябва да замените газов котел. Задвижвани от оптимална комбинация от въздух, електричество и газ в зависимост от сезонните условия и цените на енергията, те са универсален икономичен вариант.

 

 

Екологични ли са термопомпите?

Термопомпите се захранват основно от възобновяема енергия. След като бъде инсталирана, вашата термопомпа ще осигури 100% от вашето отопление и 100% от вашите нужди за топла вода много по-ефективно от котел на изкопаемо гориво. Това прави термопомпите едно от най-икономичните и екологични решения за отопление налични днес. Освен това, ако се захранват от възобновяема енергия от мрежата или като използват фотоволтаично соларно решение, термопомпите могат да осигурят цялата необходима топлина, без емисии, свързани с работата.

Заслужават ли си инвестицията термопомпите?

Няма съмнение, че инсталирането на термопомпена система изисква съществена инвестиция в началото, която обикновено е повече от инсталирането на стандартен котел на изкопаеми горива. Инвестицията зависи от няколко фактора като вида на термопомпата, размера на вашия дом и към какво устройство се свързва термопомпата, т.е. радиатори.

Въпреки инвестицията, възвращаемостта, която ще получите от термопомпата си в комфорт, надеждност и намалени сметки за енергия през целия й живот, далеч ще надхвърли инсталирането й. Всеки киловат електроенергия, използван в термопомпа, генерира между 3 – 4 киловата възобновяема топлина от въздуха – това е 300 – 400% подобрение на ефективността. Термопомпите ще работят по-ефективно, когато един дом е добре изолиран, така че е важно да се обмисли добавянето на подходяща изолация и защита от течения към дома, за да се постигне най-високо ниво на ефективност.

Няма съмнение, че инсталирането на нова отоплителна система е голямо решение. Но в дългосрочен план инсталирането на термопомпена система си заслужава инвестицията и работата, която влагате, тъй като новата ви термопомпа ще продължи да служи на вас и семейството ви за много години напред.

 

Намерете термопомпата, която е подходяща за вас - Открийте гамата от термопомпи Daikin тук.

Не сте сигурни откъде да започнете?

Нека помогнем!

Попълнете формуляра днес и препоръчан наш партньор ще се свърже с вас, за да организира индивидуална консултация, за да обсъдите коя система за отопление, охлаждане или топла вода е най-подходяща за вашия дом и вашите нужди.

Друга възможност е да разгледате страницата Daikin решения за дома, за да разберете всичко, което трябва да знаете за отоплението, отоплението с климатици и термопомпи.

Свързани статии

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация