Skip to main content

Научете характеристиките и функциите на вашия климатик

Разберете какво трябва да знаете за най-често срещаните характеристики и функции на климатика и как те могат да ви помогнат не само за създаването на най-комфортния климат за вашия дом, но и да гарантират, че получавате максимума от вашата инвестиция.

Без съмнение, когато сте избирали вашия климатик, вие сте прекарали много време във внимателно планиране и проучване. Сега е време да го настроите и да се уверите, че получавате максимума от вашата инвестиция, но с толкова много различни характеристики и функции за разбиране откъде да започнете? 

Нашето ръководство за разбиране на характеристиките и функциите на вашия климатик и как да се прилагат те в типична домашна обстановка може да ви помогне не само да създадете най-комфортния климат за вашия дом, но и да гарантира, че получавате максимума от инвестицията си. 

Общи функции на климатик и какво означават те

Характеристиките на даден климатик варират в зависимост от техния модел и производител, а някои дори имат свои собствени специфични за марката имена. Това създава безкраен набор от възможности, тъй всеки като има различно предназначение. Тук сме събрали списък с най-често срещаните и някои от нашите специфични характеристики и функции, за да обясним повече за това какво правят и как те са от полза за вас.

Характеристики и функции за ефективност на климатика

Експлоатационните разходи често са едно от най-големите съображения при избора на вашия климатик. Модерните климатични модули са проектирани да бъдат ефективни, но е важно да разберете различните функции, за да сте сигурни, че получавате най-доброто от вашия климатик.

Стойности за потребление на енергия

Европейският съюз създаде схема за етикетиране на потреблението на енергия, при която енергийната ефективност на даден уред се оценява и етикетира чрез набор от класове на енергийна ефективност от А до G. По отношение на клас А, по-специално, е разделен на три категории: А+, А++ и А++++. Всеки знак + е еквивалентен на допълнителни 10% от енергийната ефективност. Например климатиците на Daikin Stylish и Perfera имат енергиен клас до A+++, така че те са с до 30% по-ефективни от климатиците с енергиен клас А, до 20% по-ефективни от климатиците с енергиен клас A++ и т.н.

Инверторна технология

Инверторът е вид енергоспестяваща технология, която намалява енергийните загуби на климатиците, като ефективно контролира скоростта на компресора. Вместо да изразходва енергия чрез включване и изключване, инверторът регулира скоростта на компресора така, че да работи непрекъснато и по-ефективно. Всички климатици на Daikin използват инверторна технология, което се равнява на намаляване на потреблението на енергия с до 30% спрямо неинверторен климатик.

Хладилен агент R-32

Хладилният агент (фреон) е вид газ, използван в системите за климатизация, който позволява пренос на топлина между вътрешния и външния въздух. R-32 е еднокомпонентен хладилен агент от следващо поколение, който ефективно пренася топлината и има по-малко въздействие върху околната среда. Той може да помогне за намаляване на потреблението на електроенергия с до 10% в сравнение с това на климатиците, използващи други видове хладилни агенти. Хладилният агент абсорбира топлината от околната среда и след преминаване през компресори и изпарители осигурява охладен въздух. Без хладилен агент, няма да има технология за климатизация, охлаждане или замразяване.

Икономичен режим и настройка нощен режим

Включването на икономичния режим намалява консумацията на енергия и спомага за икономия на енергия, като същевременно поддържа дневните ви настройки за отопление или охлаждане. Това е чудесна функция, ако условията на околната среда не се колебаят твърде много през целия ден. 

Нощният режим може също да намали консумацията на енергия, но също така осигурява изключително тиха работа, като намалява шума при работа с няколко децибела в зависимост от модела на климатика. Препоръчваната температура за спалня е приблизително 18,3° по Целзий. С помощта на тази функция можете да настроите нощната температура на стаята си да се различава от дневните настройки, като ви помага да се наспите добре.

Интелигентен сензор за присъствие (2 или 3 посоки)

Сензорите за движение в устройството откриват присъствието на хора в дадена зона и работят, за да насочат въздушния поток далеч от тях, осигурявайки оптимален комфорт на потребителя. Тези сензори могат също така да открият кога една стая е празна и ще превключат климатика в  енергоспестяващ режим. Тази функция намалява ненужната загуба на енергия, която може да възникне при често включване и изключване на климатика или забравяне да го изключите, когато помещението не се използва. Климатиците Daikin Emura и Stylish са в състояние да открият температурни неравномерности и съответно да насочат въздушния поток, за да изравнят разпределението на температурата в помещението.

Самопочистващ се филтър

Някои климатици вече имат самопочистващи се филтри. Натрупването на прах може да доведе до необходимостта климатикът да работи по-усилено, намалявайки цялостната му производителност. Самопочистващите се филтри премахват частиците прах от въздуха и след това редовно се почистват автоматично с вградена четка. Тази функция намалява необходимостта от ръчно почистване на филтрите и гарантира, че те винаги работят с максимална ефективност.

Характеристики и функции на работата на климатика

В зависимост от модела на вашия климатик ще имате различни режими на работа, от които да избирате. Те могат да повлияят на нивото на комфорт, нивото на шума и режимите за подобряване на ефективността.

Автоматично превключване

Ръчното контролиране на функциите, за да се опитате да поддържате оптимална температура, може да изразходва големи количества енергия и сметката ви ще отрази това. С функцията за автоматично превключване между охлаждане и отопление вашият климатик автоматично ще избере режим на отопление или охлаждане, за да постигне вашата предварително програмирана зададена температура. Добрата околна стайна температура обикновено се препоръчва да бъде около 23° по Целзий. Тази стандартна функция за нови климатици е особено полезна през есента и пролетта, когато времето може да е променливо. Избирането на оптималната температура и оставянето на вашия климатик сам да си върши работата независимо от времето е чудесен начин да бъдете енергийно ефективни.

Комфортен режим

Усещането за течение може да бъде неудобно, така че използването на режим Комфорт ще предотврати това, тъй като въздушният поток е разположен така, че да не влиза в пряк контакт с хората в стаята. Тази функция работи както при отопление, така и при охлаждане.

Режим пълна мощност

Понякога може да откриете, че температурата в дадена стая е спаднала или се е повишила драстично. Ако е необходимо бързо повишаване или намаляване на температурата, тогава можете да използвате Мощен режим. Този режим не може да се комбинира с други функции като икономичен или комфортен режим и работи само за 20 минути, след което се връща към предишните настройки.

Мощният режим е полезен, когато се опитвате бързо да затоплите или охладите стая. Честите бързи промени на температурата не винаги са желателни, този режим е идеален, когато имате нужда стаята да бъде готова за няколко минути.

Безшумна работа

При много нови климатици нивото на шума може да бъде намалено до само 20 dBA в режим на отопление и 19 dBA в режим на охлаждане. Често наричана тиха като шепот, тази почти безшумна работа се постига с помощта на специално проектирани вентилатори. Ниското ниво на шум при работа е особено важно по време на отопление, тъй като това означава, че вашето устройство ще работи денонощно.

Ускорено отопление

Повечето климатици имат функция за отопление, както и функция за охлаждане, която идва с някои допълнителни функции за отопление. Подобно на режима пълна мощност, използването на функцията за ускорено отопление позволява на климатичния модул да достигне зададената температура по-бързо, загрявайки стаята ви до необходимата температура, но по по-ефективен начин.

Допълнително отопление

Климатик с функцията допълнително отопление използва лъчиста топлина от горната част на модула, за да помогне за затопляне на стаята. Това остава включено за 30 минути, след което автоматично се връща към предишната настройка.

Затопляне на пода

Ако вашият климатик има опция за подово затопляне, тогава той може да излъчва топъл въздух от дъното на модула. Той се разпределя по пода, създавайки топла атмосфера в стаята.

Самодиагностика

Климатикът с тази функция опростява поддръжката, като показва грешки в системата или неизправности при работа. В случай на неизправност на климатика, вътрешен микрокомпютър автоматично стартира функцията за самодиагностика и показва индикация на устройството. След това можете да идентифицирате проблема, като се обърнете към раздела за отстраняване на неизправности в ръководството на потребителя и в много случаи бързо да разрешите проблема, без да е необходимо да се свързвате със сервизен специалист.

Характеристики и функции за пречистване на въздуха

Ако вие или някой от вашето домакинство страдате от алергии, тогава е важно да разберете различните функции за пречистване на въздуха, налични с климатик, който може да пречисти въздуха и да създаде по-здравословна атмосфера за всички.

Въздушен филтър

Вътре в климатика има въздушен филтър, който премахва частиците прах във въздуха. Различните въздушни филтри имат различни възможности и приложения. Някои хора се нуждаят от филтри за ОВК система, които ще предпазят въздуха от алергени и други замърсители, докато други просто се нуждаят от основен филтър.

Филтри за пречистване и дезодориране на въздуха

Сребърният филтър за премахване на алергени и пречистване на въздуха улавя и премахва до 99% от цветен прашец и прахови акари, подобрявайки значително качеството на вашия въздух в затворени помещения. Климатик с дезодориращ филтър от титаниев апатит има допълнителното предимство не само да премахва праховите частици, но и да улавя неприятните миризми и да дезактивира вредните органични химични вещества.

Flash Streamer

Патентованата технология за пречистване на въздуха на Daikin улавя вируси, алергени (като цветен прашец и гъбични алергени) и досадни миризми от въздуха и ги разгражда до безопасни атоми и водни молекули.

Характеристики и функции на въздушния поток на климатика

Функциите, които контролират въздушния поток на вашия климатик, помагат за насочването на въздуха точно там, където е необходимо за охлаждане или затопляне на стаята, без да се насочва директно към обитателите. Тези характеристики са специфични за климатиците Daikin и са идеални за тези, които искат да увеличат максимално ефективността на своя климатик в големи помещения.

Ефект на Коанда

Ефектът Коанда (достъпен за отопление и охлаждане) може да се използва за оптимизиране на въздушния поток с помощта на специално проектирани клапи. Този по-фокусиран въздушен поток позволява по-добро разпределение на температурата в цялата стая.

3-D въздушен поток

Възможността за вертикално и хоризонтално автоматично завъртане на 3D въздушния поток може да циркулира поток от топъл или хладен въздух до всички области, включително ъглите на пространството.

Интелигентен термален сензор

Тази интелигентна операция позволява на устройството да сканира стаята, за да открие движение и, използвайки ефекта на Коанда, да насочи въздушния поток далеч от обитателите. Той може също да усети зони с неравномерна температура и ще фокусира въздушния поток там, където е необходимо, за да поддържа еднаква температура в цялата стая.

Характеристики и функции за контрол на влажността на климатика

Наличието на подходящо ниво на влажност, съчетано с температура през цялата година, е най-доброто за създаване на комфортна среда във вашия дом. Тази функция е вградена в някои климатици от по-висок клас.

Ururu - овлажняване

Овлажняването е процес на добавяне на влага към въздуха. Технологията, използвана в климатика Daikin Ururu Sarara, абсорбира влагата от външния въздух и я разпръсква на закрито. Това елиминира необходимостта от водоснабдяване, така че няма опасения, свързани с растежа на бактериите. Постигнатото умерено ниво на влажност всъщност може да ви помогне да се почувствате по-топло и може да предотврати условия, причинени от сух въздух.

Sarara - изсушаване

Особено през лятото въздухът може да стане влажен, което да накара дома ви да се чувства горещ и задушен. Климатик с функция за изсушаване ще намали влажността, без да прави стаята твърде студена, като смесва сух хладен въздух с топъл въздух.

Програма за изсушаване

Това е предварително зададена функция на повечето климатици Daikin, която може автоматично да регулира температурата и скоростта на въздушния поток, за да намали нивото на влажност в помещението. Той прави това, като поддържа възможно най-висока температура.

Характеристики и функции за управление и планиране на климатик

Възможността да управлявате вашия климатик чрез задаване на температури и създаване на графици означава, че можете да гарантирате, че той винаги работи с оптималната си ефективност и осигурява необходимото ниво на комфорт във вашия дом.

Onecta приложение

Тъй като всички устройства стават по-умни, не е изненада да очакваме същото от нашата климатична система. Дистанционните управления с интелигентни функции ви позволяват да управлявате вашия климатик отвсякъде. С продуктите на Daikin вие също имате достъп до нашето приложение Onecta, което ви дава силата да контролирате всичките си модули за отопление, охлаждане и топла вода. По-новите модели климатици дори включват гласово управление и могат лесно да бъдат свързани с домашни асистенти като Google Assistant или Amazon Alexa.

Седмичен таймер

Повечето климатици ще имат таймери, които могат да бъдат настроени за създаване на седмичен график. Това означава, че можете да настроите своя таймер за охлаждане или отопление да стартира и спира в определени часове всеки ден от седмицата. Това ви позволява да програмирате вашата климатична система да работи според вашия график, като поддържа дома ви на оптимална температура, когато ви е необходима, без да се налага ръчно да я включвате и изключвате.

24-часов таймер

В допълнение към седмичния таймер, можете да настроите вашия климатик да започне охлаждане или отопление в моментите, когато е необходимо за период от 24 часа.

И накрая, имайте предвид няколко фактора, които играят роля за изпълнението на функциите и характеристиките на вашия климатик:

  • Важно е да се вземе предвид количеството слънчева светлина, което помещението получава – една слънчева стая ще се нуждае от по-мощен климатик, отколкото сенчеста стая. Стаите с много електроника също може да се нуждаят от повече охлаждаща мощност.
  • За да се постигне  високоефективен контрол на климата, е от жизненоважно значение да изберете най-добрия климатик, който можете да си позволите; ще бъдете доволни, че сте инвестирали в еднократна и качествена покупка. 

Климатичните системи на Daikin предлагат превъзходна производителност, енергийна ефективност и комфорт в стилни решения, които се вписват във всеки интериор и начин на живот. 

Свързани статии

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация