Skip to main content

Климатици: Какво означават оценките на шума и как влияят на домашния живот?

Ако някога сте изпитали престой в хотел с шумен стар климатик, който трака през нощта, възможно е да си мислите, че ако имате климатик, трябва да жертвате тишината за по-ниска температура. Въпреки че това може да е вярно за някои по-стари климатици, шумът от климатика не е проблем с повечето модерни устройства.

Какво е шум?

Определението за шум обикновено се счита за „нежелан, обикновено неприятен звук“. Шумът обаче може да бъде труден за количествено определяне, тъй като често е субективен, възприятието варира между хората и ситуациите.

Отделете малко време, за да спрете и да се вслушате. Какво чувате? Тиктакащия часовник, бръмчащия хладилник? Може би звукът на минаваща кола или кучешки лай в далечината? Притесняваха ли ви тези шумове, преди да започнете да се фокусирате върху тях? Много шумове ни заобикалят всеки ден, но ако не се концентрираме върху тях, те обикновено остават незабелязани, особено когато са непрекъснати.

Звукът се измерва в децибели (dB). Въпреки това, когато се говори за нива на шум, измерванията обикновено се дават в dBA, които се коригират, за да отчетат чувствителността на нашия слух в зависимост от честотата на звука. Нивата на шум са по скала от 0 dBA, което е най-тихият звук, който човек с нормален слух може да долови, до 140 dBA, което е нивото, при което шумът може да причини физическо увреждане. Всяко продължително излагане на нива на шум над 85 dBA може да причини увреждане на слуха ви.

Няколко примера по-долу - нивата на шума на често срещани звуци, които може да чуем. Това са очакваните нива на разстояние на 2 или 3 метра от източника.

Нормално дишане10 dBA
Шепнене20 dBA
Хладилник32 - 47 dBA
Пералня50 - 75 dBA
Съдомиялна55 - 70 dBA
Нормален разговор60 dBA
Прахосмукачка60 - 85 dBA
Сешоар60 - 95 dBA
Кухненски робот80 - 90 dBA
Пневматична бормашина110 dBA

Какви са нивата на шум при климатиците?

Както при всяко друго устройство, трябва да се очаква, че климатикът ще издава известен шум. От вентилатори до двигатели, движещите се части на климатика ще издават звуци, докато работят, за да вършат работата си по охлаждане или отопление на вашата стая.

Количеството шум, генериран от климатика, зависи от неговата възраст, тип и състояние. Преди беше норма климатиците да работят доста шумно, но напредъкът в технологиите означава, че с днешните модерни климатици шумът вече не е проблем.

Стойността на децибелите за климатика трябва да бъде дадена в продуктовата спецификация на вашия уред. Ще има едно число за шума на вътрешното тяло и друго за външното. Нивата на децибелите на климатика могат да варират в широки граници. Най-шумната част от един климатик е компресорът, което е причината преносимите климатици да бъдат доста шумни, достигайки до 55 dBA, тъй като компресорът е част от вътрешното тяло. Модерен домашен климатик със сплит система, който разполага с компресор във външното тяло, обаче ще бъде много по-тих.

Що се отнася до нивата на шум, трябва да помислите и за външното тяло на климатика. Не само, че искате да избегнете шума, който да пречи на вас и вашето семейство, но също така трябва да имате предвид съседите си. Въпреки това, когато става въпрос за звук, особено на открито, има и други фактори, които могат да повлияят на нивото на шума, който наистина чувате. Поради тази причина има два начина, по които се оценява звука. Звуковата мощност е действителният шум, генериран от климатика, докато звуковото налягане отчита намаляването на възприемания шум, докато се отдалечавате. Това обикновено се изчислява между 1 и 5 метра от устройството. В действителност други околни звуци от околностите ще се слеят със звука на външното тяло и също ще повлияят на нивото на звука, който действително чувате.

Тиха като шепот климатизация

Съвременните климатици са създадени с мисъл за намаляване на шума и напредъкът в технологиите доведе до много по-ниски нива на шум от всякога, така че тихият климатик наистина е възможен.

Daikin инвестира в проучване и развитие, за да гарантира, че минимизирането на шума е важен фактор при дизайна на климатика. Чрез разработването на аеродинамични лопатки на вентилатора, специално проектирани вентилационни отвори за намаляване на шума и с най-новите иновации в компресорната технология, климатиците Daikin работят безшумно, с ниво на шум при охлаждане и отопление от само 19 dBA, еквивалентно на шепот. Инверторната технология на Daikin също така гарантира, че уредът никога не трябва да работи на висока мощност, за да поддържа комфортна температура, което поддържа нивата на шум постоянно ниски.

Прочетете повече за гамата климатици Daikin тук

Как да намалим шума от климатика

Когато започнат да се износват, климатиците трябва да работят по-усилено, така че често установявате, че климатикът може да стане по-шумен с възрастта, особено тези, които нямат предимството на модерната технология. Ако имате проблеми с шумен климатик, ето някои неща, които можете да направите, за да намалите шума от климатика до минимум.

  • Редовна поддръжка. Чрез почистване на филтрите, вентилационните отвори и топлообменниците можете да избегнете по-усилената работа на вашия климатик, което причинява повече шум.
  • Проверете дали повърхността, върху която е монтиран, е стабилна. Неравна стена или под може да причини вибрации, така че може да се наложи да изравните повърхността или да използвате пяна, която да абсорбира вибрациите.
  • Намалете скоростта на вентилатора. По-високите скорости означават, че климатикът ще бъде по-силен, тъй като моторът и компонентите работят по-усилено, за да охладят стаята ви. Намаляването му до по-поносимо ниво на звука също позволява на уреда да охлади стаята, само малко по-тихо.

Кога трябва да се обадите на специалист по климатици

С течение на времето ще разберете какво е „нормално“, когато става въпрос за нивото на шума на вашия климатик и, подобно на онзи бръмчащ хладилник или тиктакащ часовник, ще свикнете толкова, че вече почти не го забелязвате.

Следователно, ще можете да разпознаете всички необичайни звуци при увеличаване на силата на звука на вашето AC устройство. Ако забележите някакви промени, трябва да се свържете с вашия техник за климатици, тъй като това може да е признак за по-сериозен проблем.

  • Скърцане – може да се нуждае от почистване или смазване.
  • Бръмчене – може да е натрупване на прах или знак за нещо по-сериозно.
  • Тракане – роторът на вентилатора може да е разхлабен.
  • Стържене – възможен е проблем с лагера или повреда на мотора.
  • Съскане – уредът трябва да се изключи незабавно и да се провери за течове от специалист.

Като си създадете навик за добро планиране за поддръжка, редовно почистване на филтрите на вашия климатик и професионално обслужване всяка година, вие ще поддържате своя климатик в отлично състояние и ще постигнете онази тиха климатизация, която сте искали.

Свързани статии

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация