Skip to main content

На каква температура трябва да настроите климатика си за отопление през зимата?

Дори ако обикновено се чувствате добре през зимата, вероятно има моменти, когато се прибирате вкъщи премръзнали и нещастни. И въпреки, че можете да нахлузите няколко пуловера или да се сгушите под топло одеяло, това не винаги е практично решение и да увеличите отоплението може да изглежда като най-добрият вариант. И така, как да разберете каква температура на отопление да зададете на вашия климатик през зимните месеци? Всичко е свързано с намирането на правилния баланс както за вашия комфорт, така и за вашето здраве, също и за сметката ви за електроенергия.

Защо е важно да ни е топло през зимата?

Всяка година с настъпването на есента започваме да правим промени в гардероба и обстановката, за да се подготвим за по-ниски температури. Студеното не само е неудобно, но може да има последици както за физическото, така и за психическото здраве.

Комфорт

Има състояние на ума, известно като „топлинен комфорт“, което изразява колко комфортно се чувствате с температурата на околната среда. Топлинният комфорт варира между отделните хора и зависи от околната среда и личните фактори. Когато сте на оптималното ниво на топлинен комфорт, ще се чувствате по-енергични, по-продуктивни и ще имате по-добро отношение. Физическият комфорт също е фактор, тъй като е обичайно мускулите ви да се напрягат, когато ви е студено, причинявайки допълнителен стрес, болка и умора.

Здраве

Зимата е сезон на настинки и грип и ако температурата в дома ви е твърде ниска, може да станете податливи на всякакви вируси, които се разпространяват наоколо. Въпреки че това може да са само леки симптоми на настинка за иначе здрав човек, може да има сериозни последици за бебета, възрастни хора или хора с определени здравословни проблеми. Студът може също така да изостри други здравословни проблеми, особено в тези уязвими групи.

За някои хора студеното време може да ги накара да преяждат, тъй като търсят храна като форма на комфорт, когато им е студено. Това може да има свои собствени последици за здравето. Да ви е студено през нощта също може да повлияе на общото ви здраве. Ако вашият цикъл на сън е засегнат, тогава може да нямате достатъчно почивка и ще имате по-малко енергия за предстоящия ден.

air-conditioner-heating-winter

Каква е здравословната температура, на която да настроите климатика си за отопление?

Общата препоръка е температурата в дома ви да е между 18 и 22°C. Този диапазон е удобен за повечето хора и ще бъде най-ефективното използване на енергията. Въпреки това, ако в дома живее бебе или възрастен човек, може да е подходящо да поддържате температурата по-скоро към горната граница. Също така е важно да разберете, че начинът, по който климатикът затопля стаята, е различен от радиаторите, с които повечето от нас са свикнали. За да постигнете правилното ниво на комфорт, може да откриете, че термостатът на вашия климатик трябва да бъде настроен на по-висока температура.

Намирането на правилната температура за вашия дом през зимата не винаги е лесно, особено ако живеете с други хора, така че температурата, на която зададете отоплението си, в крайна сметка ще зависи от намирането на компромис, който е приемлив за всички.

Какво се случва, ако температурата на вашия климатик е зададена твърде ниска?

Настройването на термостата на твърде ниско ниво на вашия климатик означава, че температурата на околната среда може никога да не достигне ниво, при което наистина да се чувствате комфортно. Да ви е студено има много последици, които могат да повлияят на ежедневния ви живот.

Проучвания върху изпълнението на основните офис задачи показват, че нивата на производителност намаляват с понижаване на температурите и че производителността е най-висока при около 21-22°C. Това изследване показва, че работата в хладни помещения може да затрудни концентрацията на хората, което води до спад в работната ефективност.

Студеното също може сериозно да повлияе на вашето здраве. Всичко от обикновена настинка и повишено кръвно налягане до пневмония или инфаркт може да бъде резултат от живот в студена къща. Хората със съществуващи заболявания като проблеми с кръвообращението, диабет, артрит или астма са особено изложени на риск и студът може да влоши симптомите, засягайки не само физическото здраве, но и оказвайки влияние върху психическото благосъстояние.

Допълнителен проблем за студения дом е рискът от образуване на конденз, който, ако не се третира правилно, може да доведе до влага и мухъл. Мухълът може да причини алергии и респираторни проблеми, така че трябва да се предотврати чрез подходящо отопление и вентилация на дома.

air-conditioner-heating-winter
air-conditioner-heating-winter

Какво се случва, ако температурата на вашия климатик е зададена твърде висока?

Обратната страна на монетата, когато става въпрос за отопление на вашия дом, е да го направите твърде топъл. Въпреки че може да е изкушаващо да влезете от студа, да увеличите термостата и да се разхождате по шорти и тениска, това не само ще ви струва ненужни пари, но и не е добре за вашето здраве.

Точно както работата на студено може да повлияе на производителността, същото изследване показа, че работата в топла среда може да намали ефективността на работата с до 10%. Твърде горещото може да ни накара да станем сънливи, което да повлияе на концентрацията ни през деня и да повлияе на способността ни да спим през нощта.

Топлият въздух на закрито за продължителен период от време може да причини суха кожа и е особено проблематичен за хора с предшестващо заболяване като екзема или псориазис. Респираторните проблеми също са проблем, тъй като без добра вентилация въздухът в дома ви може да стане застоял и задушен. Ако дишате топъл въздух в затворени помещения за продължителен период от време може да изсуши носа ви, което го прави по-добра среда за размножаване на вируси и е фактор, допринасящ за голямото увеличение на настинките и грипа през зимния сезон.

Възрастните и много младите хора са изложени на по-голям риск от здравословни проблеми, причинени от прекалено топли домове, така че е важно температурите да не достигат много по-високи от препоръчителните 22°C.

Какви са предимствата на функциите за отопление на климатика?

Когато обмисляте температурата, на която да настроите вашия климатик за отопление, има други характеристики и функции в много модерни климатици, които могат да подобрят цялостния ви комфорт през зимните месеци. Някои могат също да помогнат за облекчаване на здравословните проблеми, които идват с по-студеното време.

 • Пречистване на въздуха – климатиците могат да имат функции за пречистване на въздуха, особено полезни за хора, склонни към алергии. Някои могат също така да улавят вируси, подобрявайки цялостното качество на въздуха в помещенията.
 • Овлажняване и изсушаване – тези функции гарантират, че докато остава топъл, въздухът също остава на подходящо ниво на влажност, което помага за предотвратяване на проблеми със сухота или влага.
 • Разпределение на температурата – използвайки ефекта на Коанда, специално проектираните решетки на климатиците Daikin насочват въздушния поток за по-добро разпределение на температурата в помещението, като гарантират, че целият въздух се затопля равномерно.
 • Сензори за топлина и движение – сензорите автоматично превключват климатика на енергоспестяващ режим, ако стаята е празна. Те могат също така да насочват въздушния поток далеч от хората, както и да усещат зони с неравномерна температура, така че въздушният поток да може да се регулира според нуждите.

 

Daikin има избор от климатици, които са добри както за отопление, така и за охлаждане. Климатиците Daikin Stylish и Perfera Floor Standing  са само два примера за климатици със специфични функции за отопление и функции. Чрез използването на иновативната технология и ефективността за контролиране както на температурата, така и на въздушния поток, постигането на комфортна и здравословна температура в нашия дом през зимата е лесно.

Научете повече за използването на климатици като решение за отопление на дома тук.

Свързани статии

 • Daikin

  Отопление с климатици

  Гамата от климатици на Daikin за домове и апартаменти отговаря на всяка ваша нужда от отопление, охлаждане и пречистване на въздуха
 • Daikin

  Климатици: Подгответе се за бъдещето с идеално решение за отопление на дома

  Възобновяемата енергия, използвана от климатиците за отопление и охлаждане, ги прави ефективна и икономична опция за целогодишно управление на климата в дома

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация