Skip to main content

Климатици: Подгответе се за бъдещето с идеално решение за отопление на дома

„Студено е, можеш ли да включиш климатика?“ Използването на климатици за отопление вече е нещо обичайно в някои европейски страни, включително България, Македония, Черна гора и Хърватия. В съвременния свят на системи за отопление и охлаждане на дома, използването на климатици за отопление е ефективно и икономично решение за поддържане на температурата в дома ви през цялата година.

Традиционни системи за отопление на дома

През последното столетие европейските домове разчитаха предимно на отоплителни системи на газ и нафта. Секторът за отопление и охлаждане представлява близо 50% от годишното потребление на енергия в Европа, цифра, която ЕС има за цел да намали като част от целта си да намали потреблението на енергия като цяло с поне 32,5% до 2030 г.

По-голямата част от домовете и сградите в цяла Европа имат бойлери и нагреватели, които не само са по-стари от техническия си живот, но също така са по-неефективни по дизайн в сравнение с по-модерните им аналози. Гледайки към бъдещето, екологичните групи се надяват, че Европа ще сложи край на продажбата на нови газови котли до 2025 г.  

 

Използване на климатик както за отопление, така и за охлаждане

До последните няколко години много хора в Европа не смятаха за необходимо да имат климатик за охлаждане, или считаха климатика за луксозна стока и че не е сред уредите, които е задължително да притежяваш в домакинството. Но тъй като глобалното затопляне повиши летните температури, все повече хора се обръщат към климатиците. През 2021 г. в Европа са продадени 8,9 милиона климатици, отбелязвайки растеж от 500.000 спрямо 2018.

Все още някои хора не са на ясно дали климатиците са добро решение и за отопление.

И така, как точно един климатик отоплява дома ви? Бързият отговор е, че работи точно обратното на охлаждането на дома ви. Известен още като термопомпа въздух-въздух, в режим на охлаждане климатикът изтегля топлината от стаята ви и я пренася навън. В режим на отопление, се променя посоката на потока на хладилния агент, така че да вкарва топъл въздух във вашия дом.

Защо да преминете към климатизация за отопление на дома?

Тъй като светът става все по-наясно с проблемите около глобалното затопляне и тъй като правителствата се стремят да прекратят използването на традиционни бойлери и отоплителни системи, важно е да гледате напред в бъдещето за вашите собствени решения за отопление на дома. В допълнение цените на газта и електроенергията нарастват и са трудни за прогнозиране. 

Климатикът използва по-малко енергия от традиционното газово или електрическо отопление

Електрическият нагревател преобразува електрическата енергия в топлинна енергия, работейки на принципа на съпротивлението. Когато електричеството протича през нагревателен елемент, съпротивлението произвежда топлина, която се прехвърля към тялото на нагревателя и след това се излъчва в стаята. Това е в основата на генерирането на топлина в конвекторни нагреватели, електрически радиатори и вентилаторни нагреватели.

Газовото отопление използва газ за загряване на вода в бойлер. След това електрическа помпа избутва нагрятата вода през верига от тръби към радиаторите около дома ви и обратно към бойлера.

Както газта, така и електричеството изискват относително голямо количество гориво, за да се създаде достатъчно топлина, за да се поддържа комфортна температура в дома ви. За всеки kW използвана енергия традиционният електрически нагревател произвежда около 1 kW топлина.

Климатикът работи малко по-различно от традиционните газови и електрически системи за отопление, с които сме свикнали. Вместо да генерира топлина от изгаряне на гориво или използване на електричество от електрическата мрежа, климатикът извлича топлинна енергия от въздуха, прехвърляйки топлия въздух във вашия дом и извеждайки студения въздух навън. Електрическата енергия е необходима само за задвижване на компресора и вентилатора, така че използването на електричество е значително намалено.

Използването на възобновяема енергия означава, че един климатик може да генерира до три пъти повече топлина от същото количество електроенергия, използвано от електрически нагревател, което го прави много по-икономичен избор и значително намалява сметките ви за енергия.

Климатикът използва възобновяема енергия, което го прави устойчиво и икономично решение за отопление

Според Международната агенция по енергетика, употребата на климатици се очаква да нарасне през следващите три десетилетия. За да се гарантира, че в резултат няма да се превърнат в основен фактор за нарастващото търсене на електроенергия, от съществено значение е съвременните климатици да използват най-новите технологии, за да бъдат възможно най-ефективни. Чрез инвестиране в ефективни климатици, които използват предимно възобновяема енергия вместо изкопаеми горива, емисиите на въглероден диоксид могат да бъдат значително намалени и качеството на местния въздух значително да се подобри.

Вече виждаме обнадеждаващи тенденции в използването на възобновяема енергия в цяла Европа. През 2012 г. възобновяемата енергия е представлявала 12% от общата енергия, използвана за отопление и охлаждане, тази цифра е нараснала до 23% до 2020 г.

Като потребител, като инсталирате климатик за отопление на вашия дом, вие допринасяте за по-устойчиво бъдеще за околната среда около вас и също така предоставяте по-добра алтернатива за джоба ви.

При вземането на решение за климатична система е важно да мислите за бъдещето и да вземете предвид дългосрочните разходи и факторите за устойчивост. Енергийният рейтинг е добра индикация за това колко ефективна е дадена система. Климатиците на Daikin имат енергиен рейтинг до A+++, което означава, че са високоефективни. Трябва също така да имате предвид вида на хладилния агент, използван в системата, в момента R-32 е най-модерният хладилен агент, пренасяйки топлина по-ефективно от други, позволявайки по-малко зареждане с хладилен агент и има по-слабо въздействие върху глобалното затопляне, намалявайки ефекта си върху околната среда с до 75%.

По отношение на поддръжката не е необходимо много, за да поддържате вашия климатик в отлично състояние. Трябва обаче редовно да почиствате филтрите и да планирате професионално обслужване, за да сте сигурни, че винаги върши работата си най-ефективно.

Целогодишен климатичен контрол с климатик за отопление и охлаждане

Дори и да чувствате нужда от охлаждане само за кратък период през годината и по тази причина да не сте се замисляли за климатик, сега имате още една причина да закупите климатична система - да осигурите отопление. Така  ще имате възможността да поддържате комфортна температура в дома си по всяко време на годината.

Климатикът идва и с допълнителни предимства, за които може би не сте се замисляли. Пускайки климатик, вие поддържате добро разпределение на въздуха и комфортно ниво на влажност във вашия дом. Някои климатици имат и функция за филтриране или пречистване на въздуха, която подобрява качеството на въздуха в помещението чрез премахване на прах и потенциални алергени.

 

Инсталирането на климатик е идеален вариант за устойчиво на бъдещето решение за отопление на дома. Допълнителните предимства на охлаждането през лятото, подобреното качество на въздуха, високата ефективност и ниските експлоатационни разходи го правят ценно допълнение към вашия дом.

Свързани статии

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация