Skip to main content

Заводът на Daikin в Турция е почти енергийно неутрален благодарение на слънчевата енергия

Соларните панели подсигуряват 90% от енергийните потребности на завода на Daikin в Сакария, Турция.

Daikin, световен лидер на бранша на отоплението и климатизацията (ОВК и хладилна техника), прави огромни крачки към подобряване на енергийната ефективност на своите производствени обекти в цяла Европа. Благодарение на инвестициите в соларни панели, заводът на компанията в Сакария, Турция вече покрива почти всичките си енергийни потребности чрез възобновяема слънчева енергия. Други заводи на Daikin в Европа също се възползват от инвестициите във възобновяема енергия.

 

Като част от своята амбиция да стане енергийно неутрална компания до 2050 г., Daikin Europe оборудва със соларни панели целия покрив на своя производствен обект в Сакария, Турция. Съвкупно, тези панели генерират 7 млн. kWh. Това представлява 90% от енергийните потребности, което прави завода почти енергийно неутрален.

Инвестиция за 3 млн. щатски долара

Монтирането на соларните панели изискваше инвестиция на стойност 3 млн. щатски долара. Daikin Europe е убедена, че инвестициите в зелена енергия ще бъдат от полза за компанията в дългосрочен план, както и за европейската икономика и околната среда като цяло. Компанията счита, че заради енергийните ползи, нейните инвестиции в завода в Сакария, ще се изплатят за по-малко от седем години, при това с добавени ползи за екологията през следващите години.

Освен инвестиции в производствените си мощности в Сакария, Daikin Europe инвестира и в другите си производствени обекти в Европа. По-конкретно, заводът на Daikin в Остенд, Белгия се захранва изцяло със “зелено” белгийско електричество. Заводът в Остенд е оборудван и с 2000 соларни панела и наскоро бе отличен с наградата "Фабрика на бъдещето".

Патрик Кромбез, Главен мениджър на Daikin Europe за сектор “Отопление и възобновяема енергия”: "Ако искаме да станем енергийно неутрални в рамките на три десетилетия, трябва да действаме на всички нива по веригата за доставки на Daikin - от нашите доставчици до нашите производствени процеси и накрая - с продуктите, които доставяме. Отправихме се на дълго и сложно пътуване, за да намалим нашия въглероден отпечатък. Но когато хвърля поглед към всички инициативи, предприети от нашия екип, аз съм уверен, че ще постигнем тази цел. Производственият обект в Турция е вдъхновяващ пример за това, което е възможно, когато компаниите решат да действат.

Подкрепа за европейския Зелен пакт

Също така, компанията се стреми да мотивира потребителите да избират климатично съобразни алтернативи на традиционните технологии за отопление и охлаждане, базирани на изкопаеми горива. Същевременно компанията предприема действия за намаляване на потреблението на енергия в своите производствени обекти и се стреми да увеличи използването на възобновяеми енергийни източници като слънчевата енергия.

 

Наскоро Daikin Europe изрази своята подкрепа за Зеления пакт на Европейската комисия, който има за цел да направи Европа първия в света въглеродно неутрален континент. Компанията е уверена, че термопомпите и другите нововъведения в устойчивото отопление и охлаждане ще изиграят ключова роля в превръщането на тази цел в реалност.

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация