Skip to main content

Затопляне на водата в басейна чрез възстановяване на топлина

Куксхафен, Германия

Енергийно ефективна технология за климатизация в Strandhotel Duhnen

Известният Strandhotel Duhnen в курорта Куксхафен на Северно море посреща гости от 125 години. В наши дни хотелът, разположен на територията на националния парк Wattenmeer, както и съседният Aparthotel Kamp с напълно оборудвани ваканционни апартаменти предлагат всички удобства на ваканционен хотел в семейна атмосфера. Като извършва тази дейност ръководството на хотела се грижи не само за комфорта на своите гости, но и за околната среда. Най-модерните технологии за климатизация на Daikin и управлението на енергията, оптимизирано по отношение на технологиите и на поведението, гарантират, че гостите ще се чувстват комфортно във всички части на хотела. Интегрираната технология за възстановяване на топлина пести и значително количество енергия и затопля водата в басейна на хотела.

Strandhotel Duhnen отвън

Известният Strandhotel Duhnen в курорта Куксхафен на Северно море използва технология за възстановяване на топлина за затопляне на водата в басейна на хотела. © Daikin

Семейният Strandhotel Duhnen на километричния плаж на Северно море в Куксхафен предлага всички удобства на модерно 4-звездно заведение в своите 67 просторни единични и двойни стаи, шест луксозни апартамента, два президентски апартамента с персонален спа-център и 19 ваканционни апартамента. Просторна спа-зона с плувен басейн, както и ресторант, предлагащ регионални деликатеси, коктейл бар и морска кръчма осигуряват разнообразие и спокойствие за гостите на ваканционния и спа хотел.

Енергийно ефективна технология за климатизация от един доставчик

Собствениците на хотела използваха продължителните периоди на карантина поради корона вируса, по време на които работата на хотела трябваше да бъде преустановена, за да го обновят и модернизират. Така бе обновена климатизационната техника както в стаите за гости, така и в общите помещения на първия етаж на частта от 1976 г. на сградата, където се намират рецепцията, лобито на хотела, залата за закуска, ресторант "Четири сезона", бар "Лидо" и залата за събития "Düne". Както и преди, компанията разчиташе на решения от Daikin.

Стая, оборудвана с вътрешно тяло от Daikin
Стая, оборудвана с вътрешно тяло от Daikin

Гарантирано добър климат. Отсега нататък гостите ще могат да се възползват от най-модерните технологии за климатизация в стаите за гости по време на своя престой в Strandhotel. © Daikin

"Нашият хотел залага много на качеството и за нас съотношението между цена и качество трябва да е справедливо. И тъй като досега сме били много доволни от системите на Daikin, за нас не можеше да става и дума за друга концепция. Високият стандарт, добрата репутация и широкото разпространение на Daikin дават необходимата увереност в надеждността на технологиите", обяснява Кристиан Камп, управляващ собственик на Strandhotel Duhnen, като добавя: "За нас модернизацията на климатизационната техника е с главна насоченост към енергийната ефективност. Това е така, защото нашият хотел вече бе отличен в миналото със златния медал "DEHOGA Umweltchecks" за своята устойчива и екологична бизнес концепция. Като част от инициативата "Зелено пътуване", нашият хотел се препоръчва на заинтересовани гости със "вдигнат нагоре зелен палец". За да е сигурен, че тези изисквания към новата технология за климатизация ще са добре изпълнени, Камп привлече инженера по хладилна техника Лейф-Арне Тегт от Fritz Kälte-Technik и Паскал Сансен, технически консултант в Daikin Airconditioning Germany GmbH.

 

"Бях много доволен, че Кристиан Камп и Лейф-Арне Тегт се присъединиха, за да завършим заедно този строителен проект. Нашата цел в Daikin е да отговорим на изискванията на специализираните компании и клиенти по най-добрия възможен начин - особено що се отнася до въпросите за намаляване на CO2 и енергийната ефективност. Не се притесняваме да използваме сложни технологии и да правим трудни преценки, за да планираме и внедрим някоя система по най-добрия възможен начин. Лично за мен съвместното намиране на ефективни решения винаги е вълнуващо преживяване", обяснява Паскал Сансен.

 

Проектът бе изпълнен на два етапа. След първото затваряне поради карантина през 2020 г. акцентът бе поставен върху модернизирането и оборудването на стаите за гости с модерна климатизация. Втората стъпка бе да се подобри климатичният комфорт в обществено достъпните зони за гости на първия етаж. Тук бяха необходими някои оптимизации на управлението и потока в сравнение с предишната система. Но основната причина за решението за модернизация и преминаване към термопомпа вода-въздух на Daikin с възстановяване на топлината бе потенциалната възможност за използване на генерираната излишна топлина за отопление на плувния басейн и системата за битова гореща вода в хотела.

 

Информационно каре

Вид на имота4-звезден хотел с жилищна сграда
Помещения в хотела75 хотелски стаи, 19 ваканционни апартамента, СПА и възстановителна зона/плувен басейн, ресторант, бар, лоби, зала за закуска, бистро
Година на изгражданеВъпросната част от сградата е от 1976 г. и включва фоайе на хотела, ресторант, функционална зала, бар "Лидо", зала за закуска, както и рецепция с обща площ от около 450 m2.. През 2021 г. тя бе модернизирана.
Техническо оборудване

Ново оборудване в общата зона:

  • 1 система с водно охлаждане VRV IV+ с възстановяване на топлина (RWEYQ22T9) с капацитет на охлаждане от 61,5 kW и топлинна мощност от около 74 kW

  • 10 таванни касети - вътрешни тела (1x FXZQ 32; 5x FXZQ 40; 1x FXZQ 50; 3x FXFQ 50)

  • Комплект за вентилация в залата за закуска: Преоборудвана комуникационна кутия EKEQMCBA и комплект разширителен вентил EKEXV100

Ново оборудване в стаите за гости:

  • 3 компактни външни тела мини-VRV (RXYSQ) в 2 размера със съответно 5 и 8 к.с.

  • общо 46 вътрешни тела FXAQ15 и FXAQ20 за лесно преоборудване

  • KNX интерфейси (KlicDI.VRV) за управление чрез системата за сградна автоматизация

Съществуващи агрегати:

  • 2 вътрешни тела Daikin FDXS50 в президентските апартаменти (от 2016 г.)

  • Мултисплит външно тяло 3MXS80

  • Едновременна сплит система Sky-Air RZQG71 с 2 таванни касети FCQG35 (от 2016 г.)

Модернизирана климатизация

За 125 години от своето съществуване Strandhotel Duhnen е преустройван многократно. В наши дни хотелът се състои от три различни комплекса от сгради, които са строени, разширявани и многократно модернизирани на няколко строителни етапа. Семейният чар и класическата атмосфера на хотела винаги се запазват - дори и по време на сегашната модернизация.

Преди това фоайето на хотела, заседателната зала и ресторантът бяха климатизирани от три мултисплит системи Daikin 4MKS90D, всяка с две вътрешни тела FCQ60B и едно вътрешно тяло FCQ35B, монтирани през 2005 г. Преди това залата за закуска се охлаждаше с компресорно кондензаторен агрегат от друг производител, като вентилационната климатична система на помещението работеше постоянно при частично натоварване. Освен това преди всички системи освобождаваха неизползвана топлина във външния въздух. Сега това трябваше да се промени.

 

Проектирана с мисъл за бъдещето термопомпа с възстановяване на топлина

За да се осигури перфектен комфорт на гостите, като същевременно се оптимизират разходите и се гарантира безпроблемна работа и пълен контрол над използваната технология, собствениците на хотела искаха модерна, енергийно ефективна и безшумна система с високо качество на изработка, която да премахне недостатъците на остарялото оборудване.

Компанията Fritz Kälte-Technik, която от години отговаря за климатизацията на Strandhotel Duhnen, взе участие в процеса на планиране на ранен етап и в сътрудничество с Паскал Сансен от Daikin, експерта по енергийна ефективност Стефан Гьоке, който работи в хотела от 2014 г., и инженера по отопление на Strandhotel, Андреас Крацман от G. Kratzmann GmbH, проектира цялостна система, състояща се от новаторски решения за климатизация изключително от Daikin. Така например в общите помещения за гости на приземния етаж вече се използва модерната термопомпа вода-въздух от серия VRV IV+ с възстановяване на топлина за едновременно отопление и охлаждане. Системата VRV IV+ с възстановяване на топлина от Daikin осигурява капацитет на охлаждане от 61,5 kW и климатизира работна площ от около 450-500 m2 в Strandhotel Duhnen. Като цялостно решение с интегриранo възстановяване на топлина, системата отговаря на всички изисквания за централно управлявана климатизация в сградите: прецизен контрол на температурата, вентилация, производство на гореща вода, заедно с интегрирането на вентилационни модули и въздушни завеси за врати при необходимост. Благодарение на интегрираното възстановяване на топлина и технологията VRT (променлива температура на хладилния агент), новата система на Daikin предлага изключителни стойности на ефективност и най-високият възможен комфорт.

 

Излишната топлина, генерирана при охлаждане на помещенията, загрява водата в плувния басейн

Характерна особеност при използването на системата VRV IV + с възстановяване на топлина в Strandhotel Duhnen е, че излишната топлина от около 72 kW, генерирана по време на процеса на охлаждане, вече не се освобождава във външния въздух, както беше преди, а се използва за отопление на водата в плувния басейн на хотела и за подгряване на водата за технически нужди в цялата хотелска част на основната сграда. Преди това и за двете цели се използваше загряване по традиционния начин с енергия от изкопаеми горива, но сега те не изискват допълнителни разходи за енергия. Водата в плувния басейн преминава през топлообменник и по този начин се загрява до около 30 градуса. Това позволява икономия с повече от 17% в сравнение с традиционното отопление на басейна. Топлината остава на 100% в сградата, без да се включва външен въздух. Друго предимство: възстановяването на топлина е безшумно и няма нужда от вторични охладители.

Новаторската технология на системата VRV IV + възстановяване на топлина от Daikin с интегрирано възстановяване на топлината се отличава със забележителна стойност на SCOP от 11,4. Стойността на SCOP (коефициент на сезонна енергийна ефективност) описва енергийната ефективност и рентабилността на термопомпите и представлява съотношението между топлината, генерирана от термопомпата, и необходимата за това задвижваща енергия (електроенергия). Стойности от 3 до 5 се считат за много добри. Колкото по-висока е тази стойност, толкова по-ефективно работи системата и това се отразява на потреблението на енергия. Освен това, външното тяло на VRV IV + с възстановяване на топлина от Daikin е заредено с рециклиран хладилен агент - важен етап по пътя към неутрално спрямо CO2 бъдеще. Като част от своята програма за кръгова икономика, наречена "L∞P by Daikin", от ноември 2020 г. Daikin използва рециклиран хладилен агент R-410A във всички системи VRV, произвеждани и продавани в Европа.

 

Термопомпа VRV5 на Daikin

Използваните в хотела термопомпи VRV IV на Daikin са особено щадящи за околната среда. Благодарение на програмата за кръгова икономика “L∞P by Daikin” се използва рециклиран хладилен агент. © Daikin

Използването на излишната топлина като сложна задача

Лейф-Арне Тегт, собственик на Fritz Kälte-Technik, работи редовно с продукти на Daikin още от началото на професионалната си кариера и след като поема ръководството на компанията успешно разширява сътрудничеството си с Daikin през последните години. Според него особеното предизвикателство на проекта представляваше необходимата ресурсна ефективност чрез свързване към отоплителната система за използване на излишната топлина в плувния басейн. "Използването на излишната топлина от инсталацията за отопление на вътрешния плувен басейн изискваше свързване от водната страна. Това за нас като компания за хладилни инсталации представляваше известно предизвикателство. Но в сътрудничество с Паскал Сансен от Daikin, енергийния консултант Стефан Гьоке и инженера по отопление Андреас Крацман успяхме да разработим много добра концепция. Професионалното взаимодействие между специалистите е особено важно при такива сложни изисквания за целево ориентирано решение."

 

Отопляем закрит басейн

Изискването на клиента за отопление на вътрешния плувен басейн чрез възстановяване на топлина беше успешно изпълнено. © Daikin

Елегантен външен вид и техническо съвършенство в общите помещения за гости

Като допълнение към термопомпата вода-въздух с възстановяване на топлина, новата климатична система в Strandhotel Duhnen се състои от 10 таванни касети - вътрешни тела, монтирани в окачените тавани във фоайето, както и в ресторанта, заседателните зали и бара на хотела, и комплект за вентилация в залата за закуска. Вътрешните тела могат лесно да охлаждат или отопляват помещения с височина на тавана до 3,50 m. Таванните касети - вътрешни тела разполагат и с високоефективни филтри, които отстраняват праховите частици от въздуха, за да се гарантира високо качество на въздуха.

По време на модернизацията бяха извършени и подготвителни дейности за монтиране на комплекти за вентилация на системите, които предстои да бъдат модернизирани в бъдеще - във фоайето, ресторанта, административното помещение, бара, още една конферентна зала и три стаи за персонала.

таванно тяло за скрит монтаж

Освен в стаите за гости, климатизационната техника бе обновена и в общите зони, например в ресторанта на хотела. © Daikin

Мощна система мини VRV за климатизация на стаите за гости

Като допълнение към системата VRV IV+ с възстановяване на топлина, на покрива на хотела бяха разположени три компактни външни тела мини VRV, които да осигуряват климатизация на стаите за гости. По време на първото затваряне поради карантина през 2020 г. вече бе монтирана и пусната в експлоатация сходна система мини VRV за крило с 11 стаи. Като цялостно решение, енергийно ефективните термопомпи въздух-въздух с технология VRV IV+ осигуряват капацитет на охлаждане до 33,5 kW и капацитет на отопление до 37,5 kW при височина от едва 823 mm и монтажна площ под 0,5 m2. Това намалява както разходите за енергия, така и емисиите на CO2. Всяко външно тяло на мини VRV може да се свърже с максимум 64 вътрешни тела и да се управлява отделно.

Външно тяло на мини VRV
Външно тяло на мини VRV

Външните тела на VRV за климатизиране на хотелските стаи са разположени на покрива на хотела. © Daikin

Централно управление на енергията

Съвсем естествено е, че за ефективно управление на потреблението на енергия е възможно използването на централизирано управление и наблюдение на цялата система. Всички климатични тела бяха включени към системата за автоматизация на Strandhotel Duhnen чрез съществуващата KNX система за сградно управление. По този начин могат да се постигнат и още по-значителни икономии на енергия.

Държавно подпомагане чрез “Федералната подкрепа за ефективни сгради (BEG)”

Кандидатурата за финансиране на проекта бе представена пред Германската федерална служба за икономика и контрол на износа (BAFA) в рамките на Федералното финансиране за ефективни сгради (BEG). При процеса на кандидатстване енергийният консултант Стефан Гьодеке, собственик на инженерно и експертно бюро за енергийни консултации, беше консултиран като одобрен експерт по енергийна ефективност на нежилищни сгради по програмите за финансиране на DENA, KfW и BAFA. Субсидията за енергийно ефективните термопомпи въздух-въздух на Daikin беше одобрена като т.нар. “индивидуална мярка” (BEG EM). За термопомпи като VRV на Daikin, BEG предоставя основна субсидия от 35%.

Модернизацията на климатичната техника в Strandhotel Duhnen беше извършена в рамките на шест седмици и приключи навреме за края на карантината през пролетта на 2021 г.

Свързани статии

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация