Skip to main content

Истината зад често срещаните митове за въздухопречиствателите

Ако сте обмисляли да закупите въздухопречиствател, може да сте попаднали на някои често срещани митове, които може би правят процеса на вземане на решение малко объркващ. Наистина ли един въздухопречиствател за домашна употреба ще подобри качеството на въздуха в помещенията? Могат ли въздухопречиствателите да помогнат за борбата с мухъла? Могат ли въздухопречиствателите да премахват праха? Нека разгледаме по-подробно някои от тези въпроси и да открием истината зад предимствата от наличието въздухопречиствател в дома ви.

Защо има митове около използването на въздухопречистватели?

Някои от митовете около въздухопречиствателите могат да се основават на по-ранни по-прости проекти за пречистване на въздуха. През годините технологията за пречистване на въздуха се разви и съвременните системи за пречистване на въздуха работят много по-ефективно.

Докато правите проучването си, имайте предвид, че е важно да изберете въздухопречиствател с добро качество, за да сте сигурни, че той наистина прави това, което трябва да прави, а именно да пречиства въздуха, създавайки по-здравословна вътрешна среда, без да вкарва никакви други вредни елементи.

Нека се задълбочим и разгледаме някои от въпросите, които хората имат относно въздухопречиствателите, за да можете сами да решите дали те си струват.

Здравословно ли е да имате въздухопречиствател за домашна употреба?

Една от основните мотивации на хората, които купуват въздухопречиствател за домашна употреба, са ползите за здравето. Съществуват обаче и известни опасения, че въздухопречиствателите са вредни за нашето здраве.

Първо нека разгледаме как въздухопречиствателите могат да подобрят нашето здраве. Тъй като повечето хора прекарват повече време на закрито, отколкото на открито, дишането на един и същи застоял въздух в затворено пространство означава, че има повишена вероятност да вдишваме повече прах, замърсители и алергени, отколкото ако бяхме навън. Това може да засегне дори обикновено здрав човек, като причини главоболие, умора и кожни проблеми, а за тези, които страдат от алергии или респираторни проблеми, лошото качество на въздуха може да влоши състоянието им.

Въздухопречиствателите също могат да помогнат за предотвратяване на разпространението на обикновена настинка и грип, които толкова често се споделят между членовете на семейството. Въздухопречиствателите с HEPA филтри улавят бактериите и вирусите, присъстващи във въздуха, така че да не се вдишват от други. Чрез филтриране и хигиенизиране въздухопречиствателят отстранява замърсителите във въздуха и може да бъде изключително полезен за нашето здраве и дори може да подбори съня ви и общо благосъстояние.

Така че остава въпросът дали въздухопречиствателите могат да бъдат вредни за здравето? Това може да зависи от вида на въздухопречиствателя. Някои въздухопречистватели използват озон за пречистване на въздуха. Това може да бъде ефективен метод, но има недостатък. Въпреки че има безопасни нива на озон, той все още може да причини проблеми за някои хора като дразнене на гърлото, кашлица и проблеми с дишането. Това разбира се ще се засили при тези с астма и респираторни заболявания, така че е най-добре да избягвате тези видове системи за пречистване на въздуха. 

Помагат ли въздухопречиствателите с влажността?

Често срещан мит за въздухопречиствателите е, че те изсушават въздуха. Това обаче не е така. Въздухопречиствателите не са проектирани да премахват влагата. Но Daikin има модели, които овлажняват можете да ги видите тук.

Могат ли въздухопречиствателите да помогнат в борбата с мухъла?

Простият отговор е да, въздухопречиствателите могат да помогнат с мухъла. За да бъде ясно обаче, въздухопречиствателя не може да премахне плесента или мухъла, които вече съществуват по повърхностите в дома ви, но може да бъде много ефективен при премахването на спорите на мухъл от въздуха. Въздухопречиствател с HEPA филтър може да улови тези плесени във въздуха, предотвратявайки тяхното разпространение и растеж на други места около дома ви. Технологията Flash Streamer, използвана в пречиствателите на въздух на Daikin, след това унищожава плесени и гъбички, като ги прави неактивни и вече не могат да причиняват вреда.

Могат ли въздухопречиствателите да премахнат миризмите?

Наличието на въздухопречиствател за премахване на неприятните миризми от дома ви може да е една от причините да го искате. В крайна сметка това е нещо осезаемо, което изглежда като доказателство, че вашият въздухопречиствател наистина работи.

Не е задължително това да е така. Дали въздухопречиствателят може да премахне миризмите наистина зависи от използваната технология. Един въздухопречиствател само с HEPA филтър е страхотен за извличане на 99,97% от частиците с размер до 0,3 микрона от въздуха. Миризмите обаче не попадат в тази категория. За да може въздухопречиствателят да премахва миризмите, той трябва да има филтър с активен въглен, който да улавя миризмите. Въздухопречиствателите на Daikin имат и филтър от титаниев апатит, който може да улавя домашни миризми от домашни любимци, цигарен дим и готвене.

Могат ли въздухопречиствателите да премахнат ЛОС (летливи органични съединения)?

Когато мислим за замърсяването на въздуха, първата ни мисъл често са изгорелите газове от трафика. ЛОС обаче присъстват и в много обичайни домакински предмети, използвани около домовете ни. ЛОС са летливи органични съединения, група химикали, които често отделят газове без мирис и, наред с други неща, могат да бъдат намерени в бои, килими, композитно дърво, почистващи продукти и козметика. Въпреки че много ЛОС нямат очевидна миризма, те все още присъстват и могат да бъдат вредни за нашето здраве, причинявайки гадене, задух и в някои случаи могат да ни направят летаргични и неспособни да функционираме с обичайния си капацитет.

И така, могат ли въздухопречиствателите да премахнат ЛОС? Както при миризмите, ЛОС не могат да бъдат уловени от HEPA филтър, така че е необходим въздухопречиствател с филтър с активен въглен. С правилната комбинация от функции за пречистване на въздуха, ЛОС могат да бъдат отстранени от въздуха.

Могат ли въздухопречиствателите да премахват прах?

Абсолютно! Наличието на въздухопречиствател за отстраняване на прах ще ви помогне да поддържате въздуха в помещенията си чист и свеж. Повечето въздухопречистватели са проектирани да премахват праха от въздуха с HEPA филтър, а някои може да имат система за предварително филтриране за улавяне на по-големи частици, за да се предотврати запушването на HEPA филтъра.

Важно е да имате предвид, че въздухопречиствателят може да премахне праха от въздуха, но не и когато той вече се е утаил върху повърхностите. Въпреки това, след като започнете да използвате вашия въздухопречиствател редовно, ще откриете, че той ще улови частиците прах във въздуха, преди да имат възможност да се утаят, така че можете да очаквате да видите намаляване на праха върху вашите мебели.

 

Работят ли въздухопречиствателите?

Нашето заключение е, че да, въздухопречиствателите работят. В крайна сметка това ще зависи от наличието на качествен въздухопречиствател, който е проектиран да постига ефективно резултатите, които искате.

Важно е също да имате предвид, че за да върши добре работата си въздухопречиствателят, трябва да изберете такъв, който е подходящ за размера на помещението. Въздухопречиствателят също трябва да се поддържа редовно, за да се гарантира, че винаги работи оптимално за поддържане на здравословна вътрешна среда. Качеството на въздуха е важно за нашето здраве и когато прекарваме голяма част от времето си на закрито, използването на въздухопречиствател за пречистване на въздуха, който дишаме, може да бъде само от полза.

И така, сега сте открили истината зад митовете за въздухопречиствателите и сте готови да научите повече за това как да изберете правилния въздухопречиствател. 

Свързани статии

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация