Skip to main content

Вентилиране, проветряване, пречистване. Каква е разликата?

Вентилиране, проветряване, пречистване

разлика вентилиране, проветряване, пречистване на въздуха

Как можете да сте сигурни, че въздухът във вашия дом е здравословен? Кое е по-добре - да вентилирате, проветрявате или пречиствате въздуха? И каква е разликата между тези различни подходи? Позволете на Daikin да ви обясни.

Вентилиране, проветряване и пречистване

Домът е място, където ежедневните дейности са колкото многобройни, толкова и разнообразни. Там готвим, перем, спим, дишаме. Това е мястото, където живеем! Въпреки това, обикновено забравяме, че всички тези дейности замърсяват въздуха в помещенията на нашия дом. Научните изследвания дори показват, че въздухът, който дишаме у дома, в някои случаи е до пет пъти по-замърсен от въздуха на открито. Резултатът? Развиваме алергии, умора и страдаме от много други оплаквания. Ето защо е важно да обновяваме въздуха в нашите домове по подходящ начин. Добре, но как да го направим? Кое е по-добре - да вентилираме нашия дом, да го проветрявате или да пречистваме въздуха? И каква е разликата между тези различни методи? Не се притеснявайте - Daikin може да отговори на вашите въпроси.

В никакъв случай не става дума за едно и също!

Глаголите "вентилирам", "проветрявам" и "пречиствам" не са синоними, когато става въпрос за обновяване на въздуха в помещенията на вашия дом. Те описват три начина за освежаване на въздуха, но между тях има тънки разлики:

  • Вентилиране: Вентилацията на жилището е непрекъснат процес, който се извършва и денем, и нощем. С помощта на вентилационна система застоялият въздух в помещението се извлича от дома и се заменя със свеж здравословен въздух. Вентилирането на дома позволява да се освободите от алергените, влагата и микробите, които се намират във въздуха.
  • Проветряване: проветряването е временна мярка, която представлява създаване на въздушно течение в къщата. Когато отворите прозорците и/или вратите, застоялият въздух се извлича и отнася със себе си съдържащите се в него вредни вещества.
  • Пречистване: за да пречистите въздуха у дома, ще ви трябва въздухопречиствател. Този електрически уред премахва неприятните миризми и вредните вещества, често предизвикващи алергии, от помещението, в което е монтиран. Чрез технологията Streamer застоялия въздух се облъчва с йони, като те превръщат вредните вещества в протеини, които след това се отстраняват чрез окисляване.

Коя е най-добрата технология?

Когато установим, че в стаята липсва кислород или мирише на мухъл, обикновено отваряме прозореца, като си мислим, че въздухът ще се обнови. Това обаче далеч не е така, особено в новопостроените и наскоро обновени жилища, където нивото на изолация е изключително високо. За да се справим с този проблем и да осигурим ефективно обновяване на въздуха в помещенията, най-ефективното решение е да вентилираме дома си по правилен начин. За тази цел е необходима вентилационна система! Всички вентилационни системи на Daikin използват и възстановяване на топлина, така че чистият въздух, който влиза в дома, е винаги топъл, за разлика от въздуха, който влиза през отворена врата или прозорец. Затова няма нужда да засилвате отоплението, когато проветрявате помещение, и да се притеснявате за следващата си сметка за енергия.

Искате ли да сте сигурни, че дишате най-чистия въздух, който може да съществува? Ето защо е препоръчително да комбинирате вентилационната система с въздухопречиствател. Това устройство оптимизира усещането за комфорт и пречиства големи обеми въздух без никакъв шум. Daikin дори предлага устройства, съчетаващи пречистване и овлажняване на въздуха, които гарантират, че дишате въздух с идеалното ниво на влажност.

Кога трябва да проветрявате вашия дом?

Използването на въздухопречиствател ще намали необходимостта да проветрявате дома, но в някои случаи допълнителният приток на свеж въздух все пак може да се окаже полезен:

  • Когато току-що сте използвали боя, лепило или други химикали у дома.
  • Всяка сутрин, след като станете от леглото.
  • Когато организирате събирания с участие на много хора.

В тези няколко случая проветряването на дома за петнадесет минути е повече от достатъчно. Ако оставите вратите и прозорците отворени за по-дълго време, стените на дома могат да изстинат, което ще изисква повече време за повторното им затопляне (а също ще ви струва повече). Не забравяйте да изключите отоплението, когато проветрявате дома си, за да пазите околната среда и да спестите пари от сметките за енергия.

Искате ли да се наслаждавате и на приятен климат у дома и на свеж здравословен въздух? Свържете се с нас за повече информация относно нашите вентилационни системи и въздухопречистватели.

Интересно за вас:

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация