Skip to main content

Открийте идеалната температура за вашия дом

Може да се окаже трудно да поддържате уюта през зимата без да регулирате постоянно стайната температура - това е особено валидно за по-стари, неизолирани жилища. Ако имате отопление или климатизация с термопомпа, важното е да намерите перфектната настройка - тази, която ви позволява да запазите комфорта без това да се отрази на бюджета.

Има ли магически номер?

Най-често даваният съвет гласи, че идеалната и най-здравословна температура за помещения е около 21-22°C през цялата година. Все пак обаче, това е различно за отделните хора - по-топла среда може да е подходяща за бебета, по-възрастни и за болни. На други им е топло през цялото време и намират “нормалната температура” за твърде висока.

Затова, когато търсите “идеална” температура за комфорта във вашето домакинство, първият въпрос, който трябва да си зададете е колко топло искате да бъде във вашия дом за вас, както и за другите, които живеят с вас под един покрит и да се опитате да намерите идеалната среда, която е подходяща за всички.

Какво става, ако е прекалено топло?

Средата, в която живеем оказва пряко въздействие върху доброто ни физическо състояние - и когато е прекалено топло, често откриваме, че ни е по-трудно да спим. Децата са особено чувствителни към температурата в стаята и за някои от тях твърде топъл (и по подразбиране, твърде сух) въздух в дома ще отключи затруднения с дишането, което от своя страна може да доведе до по-сериозни респираторни проблеми.

По-възрастните също са по-податливи на здравословни проблеми поради прекалено отоплена стая и прекаленото отопление през нощта се счита за фактор, който допринася за сериозни проблеми като сърдечни пристъпи, инсулт и астма.

Твърде силното отопление несъмнение се отразява и върху разходите. Дори за онези, които нямат финансови притеснения, не е разумно да изразходват ценни ресурси за ненужно отопление.

Какво става, ако е прекалено студено?

Може би познавате хора, които обичат да казват на другите да се обличат по-добре, вместо да използват отоплението и това е пестелив подход към живота.

Другото съображение тук е комфорта. Когато е твърде студено това също може да затрудни спането, а също така и концентрацията при обучение или работа. Ако живеете с някой, който учи или работи от дома, това е нещо, което трябва да имате предвид.

Когато е твърде студено, това може да доведе до болки в мускулите и умора, тъй като тялото не може да се отпусне, когато непрекъснато е напрегнато, за да компесира усещането за студ. В по-студено време апетитът също може да се увеличи, затова може да сме по-склонни към преяждане, когато се опитваме да се стоплим. Може би затова толкова много от нас се опитват да стопят тези натрупани през зимата килограми, когато настъпи пролетта!

Как получим правилната температура, която ни е необходима?

Както вече посочихме по-горе, “правилната” температура ще зависи от вашето домакинство. С монтирането на висококачествен климатик вие ще сте с една крачка напред, но също така би било добре да уплътните вашия дом, да проверите изолацията, да проверите дали имате достатъчно леки завивки и да настроите термостата на долната граница на желания от вас температурен диапазон. Не забравяйте - не можете да контролирате сезоните, но можете да контролирате комфорта във вашия дом.

Знаете ли, че...?

Климатик с обърнат цикъл е познат и като “термопомпа”. Той просто извлича топлината от външния въздух, дори в най-студените зимни нощи, и я прехвърля в помещенията като използва хладилен агент да затопли (или да охлади) въздуха преди да го разпредели в стаята. Термопомпите са ефективен начин да запазите топлината във вашия дом през цялата зима.

Свързани статии

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация