Skip to main content

8 заблуди за подовото отопление

Подовото отопление е устойчива и икономична система за отопление, но има много погрешни схващания за начина, по който тя работи. Затова сега ще разбием митовете и ще ви докажем защо тази система е отличен вариант за вас.

Непознатото често се разбира погрешно. Затова има и много заблуди за подовото отопление и как то работи. Време е да поправим грешките веднъж завинаги. Ще ви покажем как работи тази устойчива и рентабилна система и защо тя би била отличен избор за вашия дом.

Видове подово отопление

Преди да се впуснем в митовете, нека първо разгледаме различните видове подово отопление.

Понастоящем има два вида системи за подово отопление: електрически системи и хидравлични системи, които работят с гореща вода. Хидравличната система се предлага и в два различни варианта, известни като суха система и мокра система, а разликата между двете е начина на полагане на тръбите.

При мокрите системи тръбите са положени в замазката, докато при сухите системи тръбите са в подовите панели, за да служат като топлопроводник. Обикновено „мокрия“ хидравличен вариант се предлага с нови строителни проекти, докато сухият вариант и електрическите системи са най-подходящи за ремонтни дейности.

Сега, след като знаете малко повече за техническия аспект на подовото отопление, е време да разгледаме и заблудите около него.

Мит 1: Подово отопление е много по-скъпо от отоплението с радиатори

Вярно е, че цената за монтаж на подово отопление е с 30% по-скъпа от обикновените радиатори. Но подово отопление е инвестиция, която се изплаща в дългосрочен план. Тъй като системата е по-високо енергийно ефективна и изисква по-малко поддръжка, потребителите ще констатират, че техните сметки за електроенергия и общите разходи за системата са много по-ниски от тези за обикновени радиатори.

Мит 2: Къща с подово отопление никога не се затопля

Въпреки че е вярно, че подовото отопление не произвежда толкова топлина като обикновен радиатор, то генерира достатъчно топлина, за да създаде комфортна среда. Системата работи за равномерно разпределение на топлината по цялата подова повърхност, така че стайната температура може да достигне до 25°C. Собствениците на жилища могат дори да настроят термостата с няколко градуса по-ниско и да са сигурни, че няма да усетят загуба на топлина.

Мит 3: Погледнато технически, подово отопление е електрическо отопление

Естествено, че електрическото подово отопление работи с електроенергия, но хидравличната система работи с гореща вода и централно отопление. А има и възможност за свързване на подовата система към термопомпа. И тъй като термопомпата изисква малко електроенергия, тя разчита също и на възобновяема енергия. Понеже подовото отопление работи при постоянно ниска температура, решението за добавяне на термопомпа към вашата система е отличен избор.

Мит 4: Загряването на подово отопление отнема повече време, за да се загрее къща, така че температурата никога не е постоянна

Докато електрическото подово отопление работи с почти същата бързина, както и радиаторите, хидравличните системи реагират малко по-бавно. Но това не означава, че трябва да страдате от ниските температури. Важно е да разберете как можете да настроите вашата система така, че да съответства най-добре на вашия начин на живот и да поддържате комфортна температура в помещенията. Така например, ако имате хидравлична система, можете да промените настройките, за да сте сигурни, че стайната температура спада само с три градуса през нощта.

Мит 5: Подовото отопление се монтира само в пода

Може да звучи малко изненадващо, но всъщност можете да монтирате подово отопление не само в пода. Можете да го монтирате и в стените или таваните, за да отоплявате помещенията още по-бързо. Като цяло, подовото отопление не заема допълнително пространство, така че можете да го вградите перфектно във всеки модерен интериор.

Мит 6: Подовото отопление причинява подуване на краката

В зората на подовото отопление, стайната температура би могла да се повиши до над 35°C, и в такъв случай краката ви биха се подули. Но при съвременните системи тези ситуации вече не се срещат, особено ако вашата къща е добре изолирана. Всъщност, комбинирането на подово отопление с термопомпа позволява на системата да осигури и охлаждане, което е предимство в горещите летни месеци.

Мит 7: Подово отопление е нездравословно

Подовото отопление предотвратява циркулацията на прахови частици, които могат да причинят алергии или заболяване. Собствениците на жилища могат да се възползват и от по-добра влажност и по-здравословна среда без акари и плесени, което е особено полезно за хора, които страдат от алергии или респираторни проблеми.

Мит 8: Не можете да комбинирате подово отопление с паркет

Ако вземете под внимание някои фактори, лесно можете да комбинирате подово отопление и паркет. Ако разполагате с твърда дървесина, устойчива на влага и многослоен вариант, при който паркетните дъски са с ширина до 15 см, значи нямате никакъв проблем!

Свързани статии

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация