Skip to main content

Осигурете си добър нощен сън с климатик или въздухопречиствател

Когато спите добре, вие се събуждате отпочинали, освежени и готови да започнете деня. Редица фактори могат да повлияят на вашия сън, но създаването на добра, комфортна среда е изключително важно за гарантиране на неговото качество. Сънят с климатик или въздухопречиствател може да помогне, като създаде правилните условия за добър сън.

Ползите от добрия нощен сън

Колко добре спите през нощта може да има забележим ефект върху това как функционирате през деня. За повечето възрастни се препоръчва да имат около 7 до 9 часа непрекъснат сън, за да постигнат най-добро вашето физическо здраве и психическото благополучие.

На ежедневно ниво постоянният добър сън означава, че мускулите ви се отпускат и тялото ви почива, така че нивата на физическата ви енергия се подобряват, когато се събудите. По същия начин достатъчното сън през нощта означава, че мозъкът ви може да си вземе почивка, за да обработи и организира цялата информация, с която трябва да се справи, така че когато се събудите, да се чувствате по-будни и да сте по-способни да се концентрирате върху това, което ви предстои.

В дългосрочен план добрият сън може да има много ползи за здравето. Може да поддържа имунната ви система силна, като ви помага да се предпазите от инфекции и болести. Докато спите, пулсът и кръвното ви налягане се понижават, което може да намали риска от развитие на състояния като високо кръвно налягане, инсулт, сърдечни заболявания и диабет. Докато тялото ви се отпуска, нивата на стрес намаляват, повишавайки настроението ви и спомагайки за подобряване на вашето психично здраве и благосъстояние. Изследванията дори показват, че да сте добре отпочинали означава, че сте по-малко гладни, така че достатъчното сън може да ви помогне да поддържате здравословно тегло.

 

Как въздухът може да повлияе на съня ви

Вашата среда за сън играе голяма роля при определянето на това колко добре спите и е факт, че качеството на въздуха и сънят вървят ръка за ръка.

Алергени и дразнители

Респираторните дразнители са навсякъде. Тези миниатюрни частици могат да идват от прах, полени, мухъл, акари, домашни любимци, домакински химикали и външни замърсители. Вътрешният въздух всъщност може да бъде между 2 и 5 пъти по-замърсен от външния, тъй като не циркулира толкова свободно.

Тези дразнители могат да се превърнат в още по-голям проблем преди лягане, тъй като остават невидими на леглото ви през деня и се разпръскват, докато спите. Някои хора са особено податливи на определени алергени и са напълно наясно как техните симптоми често могат да се влошат през нощта, но дори тези, които нямат алергии, могат да имат намалено качество на съня поради тези частици.

Честото пране на спалното бельо и дълбокото почистване на спалнята са някои прости стъпки, които можете да предприемете, за да намалите алергените и дразнителите.

Температура

Проучванията показват, че докато тялото ни се подготвя за сън, има спад в основната телесна температура. За да постигнете добър нощен сън, експертите казват, че най-добрата температура за вашата стая е между 15 и 20°C.

По-високите температури на въздуха са склонни да причиняват повече смущения в съня и прекалената жега през нощта може да повлияе на качеството на съня ви или да ви накара да се събудите. По-студеният въздух няма склонност да влияе на съня по същия начин, при условие че използвате достатъчно топло легло, за да поддържате вътрешната си температура постоянна.

За да поддържате телесната си температура през нощта, в горещо време можете да вземете хладен душ преди лягане, да използвате само тънък чаршаф като покривало и да държите чаша ледена вода до леглото си, за да се охладите. В студен климат добавянето на повече одеяла или по-тежка завивка може да ви помогне да се стоплите.

Влажност

Идеалният диапазон на влажност е между 40 и 60%. Повишената влажност често е свързана с по-високи температури, тъй като горещият въздух може да задържа повече влага от студения въздух. Въпреки това, независимо дали влажността е твърде висока или твърде ниска, и двете могат да ви направят по-податливи на инфекции.

Високата влажност може да повлияе на цикъла ви на сън, като увеличи будността ви и намали времето, през което сте в дълбок сън. Високата влажност също се свързва с по-високи концентрации на алергени и може да предизвика растеж на мухъл и акари, които сами по себе си могат да окажат влияние върху съня ви. За да намалите влажността, можете да увеличите вентилацията в помещението или да използвате десикант, който абсорбира влагата от въздуха.

По-ниската влажност на по-студения въздух през зимата има потенциал да изсуши кожата ви, да причини сухота в носа, гърлото и очите, което може да доведе до дразнене и прекъсване на съня. Поставянето на отворен съд с вода близо до нагревателя в стаята ви може да помогне за добавяне на влага във въздуха и да повиши нивото на влажност.

Вентилация

Вентилацията е изключително важна за поддържането на добро качество на въздуха във вашата спалня. Липсата на вентилация означава, че няма движение на въздуха, така че е по-вероятно да се натрупат алергени и дразнители, всяка влага не може да бъде разсеяна и стаята може да стане твърде топла.

Другият важен фактор по отношение на лошата вентилация е натрупването на въглероден диоксид. Ако вратите и прозорците ви са затворени, можете да очаквате въглеродният диоксид, който издишвате, докато спите, да повиши нивата в стаята до 4 или 5 пъти. Това може значително да намали качеството на съня ви и да затрудни заспиването, ако се събудите. Лесен начин да подобрите вентилацията е да използвате вентилатор и да отворите вратата или прозореца на стаята си, дори ако е вътрешен, повишената вентилация ще помогне.

Как въздухопречиствателите и климатиците могат да ви помогнат да спите

Въпреки че има някои прости неща, които можете да направите, за да направите средата си по-добра, за дългосрочно подобряване на качеството на въздуха във вашата спалня е най-добре да обмислите използването на въздухопречиствател или климатик за сън.

Въздухопречистватели и сън

Въздухопречиствателите подобряват съня, като премахват дразнителите и циркулират въздуха във вашата стая. Те намаляват праха и другите частици, които се носят във въздуха, като ги улавят и филтрират през HEPA филтри, а дезодориращият филтър абсорбира неприятните миризми. Въздухопречиствателите на Daikin използват технологията Streamer, която може да разгради и инактивира много замърсители, включително алергени, спори на плесени, бактерии, вируси и опасни химически вещества.

Въздухопречиствателите могат да имат и вграден овлажнител, който поддържа комфортно ниво на влажност в помещението, предотвратявайки изсушаването на въздуха.

Прочетете повече за въздухопречиствателите Daikin тук

Климатици и сън

Климатикът може да се справи с всички аспекти на качеството на въздуха, като помага за подобряване на околната среда за добър нощен сън.

Сънят с включен климатик през нощта ще поддържа постоянна, комфортна стайна температура, така че тялото ви ще остане на оптималната основна температура за качествен сън. Тъй като климатикът охлажда въздуха, той също изтегля прекомерната влага, поддържайки комфортно ниво на влага.

В същото време климатикът филтрира прахови частици, алергени и замърсители и поддържа въздуха, който дишате, докато спите, чист и здрав.

Daikin разполага с разнообразие от климатици, които да отговарят на вашия дом и вашите нужди. Разгледайте гамата тук.

Свързани статии

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация