Skip to main content

Хладилното оборудване на малки търговски обекти осигурява подобрена енергийна ефективност и комфорт в магазина

Comfora

Хладилното оборудване заема 46% от общото потребление на енергия в търговията на дребно с хранителни продукти според Изследването за управление на енергията в сферата на търговията на дребно през 2017 г., проведено от Института EHI. По тази причина инвестициите в оптимизация на хладилната техника са основен фактор в проектите за подобряване на енергийната ефективност, която възлиза на 45% от общите проектни разходи.

Основана във Варбирг, близо до Падеборн в Германия преди 12 години, компанията Naturkost Brinkman търгува успешно с екологични продукти. През 2017 г. компанията започна програма за разширяване на магазина с цел да осигури допълнителна търговска площ и помещения за нови клиенти и персонал.

Съществуващата търговска площ бе увеличена с 220 кв. метра до общо 660 кв. метра като бяха добавени още 200 кв. метра за създаване на нови помещения за персонала и офиси.  Новата концепция за магазина включва и ново заведение за бързо хранене с трапезария, кухня, хлебарница и тоалетни.

Основен акцент за компанията бе въвеждането на нови, надеждни и иновативни технологии с мисъл за бъдещето с цел да се повиши енергийната ефективност и да се осигурят подобрени условия за пазаруване. Постоянните изменения и обновяване на климатичното и хладилното оборудване за петгодишен период преди ремонта означават, че е използвана комбинация от хладилно оборудване и технологии, включително устройства тип “plug and play”  и  хладилни шкафове, използващи комбинирани технологии.

Климатизацията на хладилният щанд на магазина преди е извършвана от компресорно-кондензаторен агрегат, разположен в склада, работещ с хладилен агент R-404A. Охлаждането на хладилните витрини и хладилните шкафове, както и хладилните камери в склада, се извършваше централно чрез външни агрегати и втори кондензаторен агрегат, разположен навън, който също използваше R-404A.

Цялостно решение

Naturkost Brinkman заложи на комбинираната модулна система Conveni-Pack на Daikin. Проектиран специално за покриване на изискванията на търговците на хранителни стоки, Conveni-Pack предлага цялостно решение, което интегрира охлаждане, замразяване, климатизация и вентилация в един компактен агрегат, което го прави идеално решение при замяна на съществуваща система.

Интегралната технология за възстановяване на топлина позволява преразпределянето на отработената топлина от хладилните агрегати към търговската площ на магазина. Функцията “Plug and play” осигурява бърз монтаж, с висока експлоатационна надеждност и ниски разходи за поддръжка за клиента.

“Концепцията на Daikin беше отлично съобразена с нашето желание да използваме излишната топлина от хладилните шкафове. Преди това разгледахме и други решения, но концепцията на Daikin в крайна сметка се оказа най-икономичната,” коментира Герит Бринкман, изпълнителен директор на Naturkost Brinkman.

Новите системи бяха проектирани и монтирани от Friedrich Hertel Kälte & Klimatechnik GmbH & Co.KG от Liebenau в Северен Хесен.

Термопомпена система въздух-въздух Daikin VRV IV осигурява допълнително отопление за магазина, офисите, общите зони и тоалетните. Към VRV системата са свързани общо осем агрегата. Задната търговска част на компанията и зоната на трапезарията в ресторанта за бързо хранене са климатизирани от таванни касети с кръгъл поток на Daikin с разпределение на въздушния поток на 360°. Офисът, помещенията за персонала и коридора са климатизирани с напълно плоски касети, които благодарение на своята плоска конструкция могат да бъдат вградени в окачен таван.  Освен това, в склада е монтирано стенно климатично тяло.

Контролерът Intelligent Touch Manager на Daikin осигурява централизиран и лесен за използване интерфейс, който позволява лесно коригиране на параметрите за управление, както и програмиране на температурата и работния режим. Дистанционното управление във всяка стая позволява на служителите да променят температурите в определен диапазон, за да отговарят на индивидуалните им потребности.

Системи с ниски нива на шум

Поради местоположението на магазина в гъсто населения център на град Варбург, имаше строги изисквания по отношение на шума.

Монтирахме цялото хладилно оборудване вътре в сградата, в новопостроената апаратна стая. Във вентилационната система на апаратната стая бе вградена и звукоизолация. Предимството е, че и двете системи на Daikin - Conveni-Pack и VRV - са особено компактни и спестяват място, когато се монтират,” обяснява Франко Битарис от Friedrich Hertel Kälte & Klimatechnik

GmbH & Co.KG.

 

Екологично съобразена строителна технология

С новата хладилна и климатична технология, компанията Naturkost Brinkman си осигурява добри позиции в бъдещето.

Интелигентното използване на възобновяемата термопомпена технология и възстановяването на топлина прави възможно използването на енергия по начин, спестяващ ресурси, като се поставя акцент върху екологичния аспект и същевременно се икономисват разходи за енергия.

"Много сме доволни от системите", казва в заключение Герит Бринкман.

Свързани статии

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация