Skip to main content

Годишни резултати за 2021 г.

Рекордни резултати: Daikin Europe приключи фискалната 2021 г. с рекордни продажби

май 2022

Задвижен от силното търсене на устойчиви решения за отопление, охлаждане и хладилна техника, Daikin Europe N.V. отчете изключителен ръст на оборота си от 25%, който сега възлиза на 4,3 милиарда евро - най-добрият резултат на компанията досега. Като дъщерно дружество Daikin Central Europe допринесе значително за успеха с рекордни продажби в 16 страни в Централна и Източна Европа.

 

Брюксел, Виена, май 2022 г. – „Въпреки предизвикателните обстоятелства, ние продължаваме нашия курс на растеж, за да реализираме амбициозните цели на нашия 5-годишен бизнес план Fusion25 и да играем водеща роля в зеления преход на Европа,” казва Карл Ливенс, управляващ директор на Daikin Central Europe с централа във Виена. „Днес нарастващите цени на енергия, климатичните цели и по-строгите разпоредби на ЕС са двигатели за битовите и индустриалните клиенти да преминат към нашите енергийно ефективни решения за отопление и охлаждане и да намалят своя отпечатък върху околната среда,” продължава той.

 
Карл Ливенс, управляващ директор Daikin Central Europe, който отговаря за 16 пазара в Централна и Източна Европа

„Освен това, настоящата геополитическа ситуация ще засили необходимостта от премахване на енергийната зависимост от изкопаеми горива. Нашата мисия остава да подкрепим този преход чрез разработване и предоставяне на иновативните решения, които са необходими,” казва Тошитака Цубоучи, президент на Daikin Europe.

 

 
Тошитака Цубоучи, президент на Daikin Europe

Отговор на днешните пазарни потребности

През 2021 г. Daikin Europe, както и нейното дъщерно дружество Daikin Central Europe, отчетоха силен ръст на продажбите във всички бизнес полета, включително жилищната климатизация, търговско хладилно оборудване и съпътстващите го услуги и решения. Най-забележителният растеж беше постигнат в бизнеса с отопление: „Термопомпите са една от ключовите технологии за реализиране на енергийния преход в Европа,” добави Такаюки Камекава, вицепрезидент по продажбите на Daikin Europe.

Очаква се бързо нарастване на търсенето с очаквани прогнози от 4 милиона термопомпи да бъдат инсталирани в Европа годишно до 2030 г., което представлява годишен темп на растеж от 20% според експерти в индустрията. Daikin Europe реагира чрез инвестиране в производствени съоръжения, иновации, складиране и логистика, както и засилено обучение за монтажници и сервизни техници в региона на EMEA.

„На много от нашите пазари, включително Австрия, атрактивните правителствени стимули и субсидии улесняват собствениците на жилища да преминат от отоплението с изкопаеми горива към устойчиви технологии като термопомпи. Между другото, всички наши сплит климатици са енергийно ефективни термопомпи въздух-въздух и могат да се използват за охлаждане и отопление,” казва Ливенс, който отговаря за 16 държави в Централна и Източна Европа.

Възстановяване след първата година на Корона

През 2021 г. пазарът на HVAC-R* също показа ясна положителна тенденция за инвестиции в търговския сектор. По-специално хотелите, ресторантите, офисите и търговците на дребно, както и строителният сектор. Възстановяването след първата година на Корона беше по-силно от очакваното. В хладилния сегмент значителното търсене от търговските вериги за хранителни стоки оказа положително въздействие върху резултатите на Daikin.

 

Кръгова икономика на хладилни агенти за ключови клиенти

„Нашата програма за кръгова икономика „Loop by Daikin–Recover–Reclaim-Reuse“ на хладилни агенти получи много положителен отзвук от пазара: През 2021 г. спечелихме ключови клиенти – като Toyota Motor Manufacturing Czech Republic – които използват нашите решения за намаляване на въздействието върху околната среда в техните помещения, фабрики или в търговията на дребно,” казва Ливенс. Днес Daikin вече избягва производството на 400 000 кг чист газ годишно в цяла Европа чрез своите инициативи за кръгова икономика.

 
Такаюки Камекава, вицепрезидент по продажбите на Daikin Европа

Стратегията за близост се отплаща

Миналата фискална година много индустрии бяха засегнати от глобалния недостиг на части и компоненти. Това беше причинено от ограниченията на Ковид и общите смущения във веригите за доставки. Въпреки че Daikin Europe също почувства тяхното въздействие, стратегията на компанията за близост успя да предотврати най-неблагоприятните ефекти. „Винаги сме се стремили да разработваме и произвеждаме нашите продукти възможно най-близо до пазарите, които обслужваме. Това ни позволява да реагираме по гъвкав начин на търсенето на пазара и ни прави по-малко уязвими към външни фактори. През годините изградихме и дългогодишни отношения със стратегически доставчици. В резултат на това успяхме да надминем пазара и да увеличим пазарния си дял,” подчертава Хиромицу Ивасаки, вицепрезидент по производството на Daikin Европа.

„85% от устройствата Daikin, продавани в региона ни в централна Европа, се произвеждат в нашите фабрики в цяла Европа. Нашето обещание е „Произведено в Европа за Европа“. Освен това нашите клиенти могат да разчитат на най-голямата мрежа от партньори за продажби и обслужване от 2500 монтажници и дистрибутори в Централна и Източна Европа,” продължава Ливенс. С Your Daikin World в централата във Виена индустрията за ОВК и хладилна техника и строителният сектор са поканени да създадат индивидуални решения за хотели, търговски обекти, офиси или големи търговски приложения в модерен център за изживяване заедно с експертите на Daikin. Той също така включва 1 от 9 уникални центъра за обучение в целия регион.

 

Daikin Централна Европа: 100 нови позиции за запълване през 2022 г.

Daikin Central Europe е бързо развиваща се компания. Работната сила се удвои през последните пет години до 560 служители през 2021 г. със 110 нови служители, които се присъединиха през последната фискална година. През 2022 г. в региона ще бъдат заети около 100 позиции, а до 2025 г. компанията ще увеличи екипа до 900 професионалисти. „Това също означава, че трябва да трансформираме организацията. По този начин ние следваме подхода за управление, ориентиран към хората, и инвестираме в момента в развитието на лидерството със специално създадена учебна програма за лидерство за ръководители на различни нива и в различни функции,” казва Ливенс, който също е сертифициран мениджър за системни промени.

 

*HVAC-R пазар = пазар за отопление, вентилация, климатизация и хладилна техника
 
Хиромицу Ивасаки, Вицепрезидент по производството на Daikin Европа

Прочетете още

Най-добрият работодател

Свободни работни места

Новини

Your Daikin World

 
За Daikin
Daikin Airconditioning Central Europe
Daikin Airconditioning Central Europe е основана през 1999 г. със седалище във Виена, Австрия, като дъщерно дружество на Daikin Europe N.V.. Портфолиото на компанията включва продукти и решения за отопление, охлаждане, вентилация, пречистване на въздуха и хладилна техника. Повече от 560 служители и 2500 партньори отговарят за продажбите и сервизните дейности в 16 страни в Централна и Източна Европа (Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Косово, Черна гора, Молдова, Северна Македония, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения). С Your Daikin World в централата във Виена, индустрията за ОВК  и хладилна техника и строителният сектор имат достъп до модерен център за опит за съвместно създаване на персонализирани решения за хотели, търговски обекти, офиси или големи търговски приложения. Той включва и един от 9 обучителни центъра в региона на Daikin Централна Европа.
Daikin Europe N.V.
Daikin Europe N.V. е дъщерно дружество на Daikin Industries Ltd. и водещ доставчик на технологии за отопление, охлаждане, вентилация, пречистване на въздуха и хладилна техника. Компанията проектира, произвежда и предлага на пазара широко портфолио от оборудване, както и персонализирани решения за жилищни, търговски и промишлени цели в Европа, Близкия Изток и Африка. Към днешна дата Daikin Europe N.V. има над 12 000 служители в повече от 24 филиала в EMEA. Разполага с 12 големи производствени мощности, базирани в Белгия, Чехия, Германия, Италия, Испания, Турция, Австрия и Обединеното кралство. Седалището на Daikin Europe Group е в Белгия, Остенде. Компанията е създадена през 1972 г., производството в Европа започва през 1973 г.
Daikin Industries Ltd.
Daikin Industries Ltd., базирана в Осака, Япония, осигурява работа на около 89 000 души по целия свят и постигна продажби от около 23,7 милиарда евро през фискалната 2021 година (21 април – 22 март). Компанията е световен лидер на пазара за термопомпени и климатични системи, както и за филтриране на въздуха. Daikin Industries Ltd. е единственият производител на климатици в света, който разработва и произвежда всички важни компоненти като хладилни агенти, компресори и електроника вътрешно.
 
Контакт за медиите
Росица Цонева
T.:  +359 88 698 00 70
Имейл: tsoneva.r@daikin.at
 

 

Препоръчано за вас

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация