Skip to main content

Европейски съюз

REPowerEU ускорява декарбонизацията на Европа

май 2022

Като глобален лидер в индустрията за ОВК и хладилна техника, Daikin Europe изразява подкрепата си за наскоро обявения план REPowerEU. REPowerEU е съвместно европейско действие за по-достъпна, сигурна и устойчива енергия. Една от целите е по-бързото намаляване на използването на изкопаеми горива чрез повишаване на енергийната ефективност и увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници и електрификацията. Според Daikin Europe възобновяемите технологии като термопомпите ще играят централна роля в плана на ЕС.

Брюксел, май 2022 г. – Daikin демонстрира подкрепа в миналото за Европейския зелен пакт и за Fit for 55. С REPowerEU Европейската комисия също си постави за цел да засили пускането на термопомпи: 10 милиона новоинсталирани агрегата до 2027 г. и 30 милиона до 2030 г. Това предложение е напълно в съответствие с 4-степенния план на Daikin за декарбонизиране на жилищното отопление: Темпото на подмяна на остарелите отоплителни системи трябва да се удвои. REPowerEU е важна стъпка напред за постигането на тази амбициозна цел.

Авторски права: Daikin Европа

Термопомпите ще играят централна роля в декарбонизирането на Европа

Европа разполага с технологията, експертния опит и инвестициите за разширяване на инсталирането на термопомпи в целия континент. Термопомпите днес са готови и подходящи за всички видове сгради. За да подкрепят това, държавите-членки на ЕС трябва да прекратят стимулите за отоплителни системи с невъзобновяеми източници.

По-нататъшни стимули за технологиите за възобновяема енергия ще мотивират хората да преминат към въглеродно неутрални и независими от изкопаеми горива системи за отопление в краткосрочен план. В дългосрочен план е важно цените на енергията да са достатъчно балансирани. По този начин термопомпите ще бъдат привлекателна опция за крайните потребители, дори и без стимули.

В Daikin приветстваме плана REPowerEU с голям ентусиазъм. Очакваме той да засили скоростта на подмяна на остарелите отоплителни системи. Отоплението от възобновяеми източници трябва не само да стане стандарт при ново строителство, но и за подмяна на съществуващи отоплителни системи. Ние сме убедени, че с помощта на REPowerEU Европа може да декарбонизира жилищното отопление до 2050 г.,“ казва Патрик Кромбез, генерален мениджър Отопление и възобновяеми източници в Daikin Europe.

 

Открийте повече за 4-степенното ръководство на Daikin за декарбонизиране на Европа

Стъпка 1: Засилване на правилата в новото строителство за използване на енергия

Стъпка 2: Увеличаване на темпото на подмяна

Стъпка 3: Прекратяване на стимулите за изкопаеми горива

Стъпка 4: Въвеждане на отопление с възобновяеми източници като стандарт при подмяна

 

 

За нас
Daikin Airconditioning Central Europe
Daikin Airconditioning Central Europe е основана през 1999 г. със седалище във Виена, Австрия. Портфолиото на компанията включва продукти и решения за отопление, охлаждане, вентилация, климатизация и хладилна техника. Повече от 450 професионалисти отговарят за предварителни продажби, продажби и следпродажбено обслужване в 16 страни в Централна и Източна Европа в Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Косово, Черна гора, Северна Македония, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения.
Daikin Europe N.V.
Daikin Europe N.V. е основен европейски производител на климатици, термопомпи и хладилно оборудване с около 10 000 служители в цяла Европа и четиринадесет големи производствени обекта, базирани в Белгия, Чехия, Германия, Италия, Турция, Австрия и Обединеното кралство. В световен мащаб Daikin е известен със своя пионерски подход към разработването на продукти и ненадминато качество и гъвкавост на своите интегрирани решения. С над 90-годишен опит в проектирането и производството на технологии за отопление и охлаждане, Daikin е пазарен лидер в термопомпените технологии. Daikin VRV и Daikin Altherma са най-продаваните термопомпени системи в Европа, с над 500 000 доставени системи до момента.
 
Контакт за медиите
Росица Цонева
T.:  +359 88 698 00 70
Имейл: tsoneva.r@daikin.at

Това също може да ви заинтересува

  • Daikin Europe инвестира в нова линия за ламарина за завода си в Остенде, Белгия

    Белгийската фабрика се подготвя да отговори на нарастващото търсене на устойчиви решения за отопление. Daikin Europe NV инвестира в нова линия за ламарина и напълно автоматизиран склад за матрици за фабриката си в Остенде, Белгия. Новата линия за ламарина позволява увеличаване на производствения капацитет, като същевременно се подобрява безопасността на завода. Инвестицията е част от плана на Daikin Fusion 2025 за увеличаване на производствените способности на компанията в региона на EMEA и за задоволяване на нарастващото търсене на устойчиви решения за отопление, като термопомпи.
  • Европейска зелена сделка: План на Daikin в 4 стъпки за декарбонизация на жилищното отопление

    Daikin представя план от 4 стъпки за трансформиране на отоплението и охлаждането на жилищата за по-зелена Европа. Целта е да се намалят емисиите на CO2 от жилищни сгради чрез повишаване на дела на системи с възобновяеми източници за отопление и охлаждане до 40% до 2030 г. Това е в съответствие с повишената цел на ЕС за намаляване на емисиите на CO2 от 40% на 55% до 2030 г., както бе наскоро подписано в Европейския закон за климата на 21 април.

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация