Skip to main content

Качество на въздуха в помещенията

Потвърден ефект на технологията Flash Streamer за дезактивиране на Коронавирус (SARS-CoV-2) варианти

април 2022

Daikin Industries, Ltd., компания-майка на Daikin Europe N.V., и Изследователският институт за микробни заболявания на университета в Осака1 тестваха и потвърдиха ефективността на технологията Flash Streamer срещу варианти на тежък остър респираторен синдром на коронавирус 2 (SARS-CoV-2)2.

Брюксел, април 2022 г. – Проучването потвърди, че технологията Flash Streamer дезактивира повече от 99,9% от вариантите на SARS-CoV-2 Alpha, Beta, Gamma и Omicron и 99,8% от варианта Delta след 4 часа излагане на Streamer разряд. Това означава, че технологията Flash Streamer може да се използва за подобряване на качеството на въздуха в помещенията, когато въздухът е замърсен с тези респираторни вируси.

Дезактивиране на повече от 60 вида вредни вещества

Като специалист по подобряването на качеството на въздуха в помещенията, Daikin не само разработва нови технологии, но и непрекъснато проверява тяхната ефективност и уместност за решаване на обществени предизвикателства като ковид пандемията.

Уникалната технология за пречистване на въздуха Flash Streamer на Daikin е разработена през 2004 г. и от тогава компанията провежда тестове с множество публични изследователски институти по целия свят. Тези тестове потвърждават, че технологията Flash Streamer дезактивира над 60 вида вредни вещества, като бактерии, алергени и вируси, включително грипния вирус, RSV (Респираторен синцитиален вирус) и миши норовируси. През юли 2020 г. е потвърден и дезактивиращият ефект срещу щама SARS-CoV-2, изолиран в ранните етапи на пандемията.

Университетът в Осака, на който Daikin възложи да тества ефективността на технологията Flash Streamer срещу варианти на SARS-CoV-2, доказва, че дезактивира вариантите Alpha, Beta, Delta, Gamma и Omicron.

Такаши Намикава, старши инженер на Центъра за технологии и иновации на Daikin за този проект, казва: „Радвам се, че това показва, че нашата технология има потенциал да бъде приложена за решаване на обществени проблеми за подобряване на качеството на въздуха в помещенията в училища или офиси. Това е от голямо значение за Daikin и за обществото.”

 

Експериментални резултати

Облъчването със Streamer разряд за 4 часа дезактивира повече от 99,9% от вариантите Alpha, Beta, Gamma и Omicron и 99,8% от варианта Delta на SARS-CoV-2, за разлика от без Streamer разряд.

 

Обяснително видео

Научете повече за основните функции и характеристики на патентованата технология Flash Streamer на Daikin, метода за оценка и резултатите от теста:  Daikin Streamer Technology, Inactivation of Coronavirus, Omicron and Other Strains

 

Метод за оценка

В теста за проверка щам hCoV-19/Япония/QHN002/2020 (Алфа вариант), hCoV-19/Южна Африка/KRISP-EC-K005321/2020 щам (Бета вариант), hCoV-19/Япония/TY7-503/ Използвани са щам 2021 (вариант Гама), щам hCoV-19/USA/PHC658/2021 (вариант Delta) и щам hCoV-19/Япония/ TY38-873/2021 (вариант Omicron). Бяха подготвени две акрилни кутии от около 31 литра, а в една от кутиите беше монтирано устройство за Streamer разряд. Шестямкова плоча с 0,5 ml/ямка вирусен разтвор се поставят върху люлеещ се шейкър в двете кутии. Streamer облъчване се извършва с разклащане. След 1, 2 и 4 часа разтворът на вируса се събира и вирусният титър се измерва чрез TCID50, използвайки Vero E6/TMPRSS2 клетки.

Технология Flash Streamer

Flash Streamer е технология, която използва Streamer разряд за извършване на окислително разлагане на вредни вещества. Това е вид плазмен разряд, включващ иновативна технология за пречистване на въздуха, която генерира високоскоростни електрони. Когато се комбинират с въздушни компоненти, тези високоскоростни електрони са способни на мощно окислително разлагане и това позволява на Streamer разряда непрекъснато да премахва миризми, бактерии и замърсители на въздуха в помещенията, като формалдехид.

Механизмите на технологията Flash Streamer и резултатите от тестовете са представени и в нашия уебсайт “DAIKIN Streamer Research Institute".

Видове вируси, които са тествани досега

В допълнение към посочените в таблицата вируси, ефективността срещу 7 вида бактерии като легионела и Pseudomonas aeruginosa, 30 вида алергени като прашец на кедър и Dermatophagoides farinae (изпражнения/труп) и 19 вида вредни химически вещества е проверена от публични институции.

 

1Тестът се провежда от професор Тацуо Шиода и асистент Тадахиро Сасаки за катедрата по вирусни инфекции, Изследователски институт за микробни заболявания, Университета в Осака.
2Тестът, описан тук, се отнася само до патентованата технология Flash Streamer. Ефектите от продукти, оборудвани с технологията Flash Streamer, или ефектите в реалната среда на употреба може да се различават. За повече информация относно продуктите на Daikin, включващи технологията Flash Streamer, моля, вижте съответната информация за продукта.
За Daikin
 
Грижим се за въздуха. Ние използваме нашия дългогодишен опит в климатизацията и нашата страст към иновативни технологии, за да направим въздуха, в който живеем, във възможно най-добрия въздух. Ние искаме да направим това, като се грижим за околната среда и защитаваме бъдещите поколения. До 2050 г. Daikin се стреми да бъде въглеродно неутрална във всичките си действия и продуктите и решенията, които продава. Това е нашата мисия в Daikin.
 
Daikin Industries Ltd.
Daikin Industries Ltd., базирана в Осака, Япония, осигурява работа на около 80 000 души по целия свят и постигна продажби от около 18,45 милиарда евро през финансовата 2020 г. (20 април – 21 март). Компанията е световен лидер на пазара за термопомпени и климатични системи, както и за филтриране на въздуха. Daikin Industries Ltd. е единственият производител на климатици в света, който разработва и произвежда всички важни компоненти като хладилни агенти, компресори и електроника вътрешно.
 
Daikin Europe N.V.
Daikin Europe N.V. е дъщерно дружество на Daikin Industries Ltd. и основен европейски производител на климатици, термопомпи и хладилно оборудване, с приблизително 13 000 служители в 24 филиала в Европа, Близкия изток и Африка. Разполага с 14 големи производствени съоръжения, базирани в Белгия, Обединеното кралство, Чехия, Германия, Италия, Испания, Турция и Австрия. Седалището на Daikin Europe Group е в Белгия, с офиси в Остенде, Гент и Брюксел. Компанията е създадена през 1972 г. Производството на оборудване в Остенде започва през 1973 г.
Повече информация можете да намерите на www.daikin.eu и www.daikin.com.
 
Контакт за медиите

Росица Цонева

T.:  +359 88 698 00 70

Имейл: tsoneva.r@daikin.at

Препоръчано за вас

  • AAF AstroPure 2000

    Нов въздухопречиствател за комерсиална употреба допълва портфолиото на Daikin за намаляване на потенциалните рискове от предаването на SARS-CoV-2
  • Въздухопречиствател AstroPure 2000 на Daikin повишава сигурността и качеството на въздуха в ресторант Fura

    Ежедневно премахване на твърди частици и вируси от въздуха за 200-250 гости в ресторант с площ от 300 m2.

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация