Skip to main content

Корпоративни новини

Daikin Europe започва изграждането на първата фабрика за термопомпи в Полша, създавайки 3000 нови работни места до 2030 г.

май 2023

На 4 април 2023 Daikin Europe N.V. започна изграждането на новата си фабрика за термопомпени агрегати в Лодз, първия си производствен обект в Полша.

Брюксел, май 2023 г. –  Инвестицията на Daikin в размер на 300 милиона евро ще създаде 3000 нови работни места до 2030 г. и е най-голямата чуждестранна инвестиция в Полша през последните години. Планирана за завършване през април 2024 г., новата фабрика ще започне работа през юли 2024 г.

first Polish heat pump factory
От ляво на дясно: Акио Мияджима, посланик на Япония в Полша; Валдемар Буда, министър на развитието и технологиите; Корине Винке, Правен директор Daikin Europe N.V.; Масацугу Минака, председател на борда, Daikin Europe N.V.; Павел Курташ, президент на PAIH; Адам Тополски, кмет на Ксаверов; Масаюки Такинами, Такенака Европа GmBH

Церемония по първа копка с високопоставени служители

Церемонията по първата копка се състоя днес в новия обект на Daikin с площ от 320 000 м2 в Ксаверов, близо до град Лодз в централна Полша. Висши ръководители на Daikin Europe бяха домакини на традиционна японска церемония по първа копка с участието на високопоставени полски правителствени лидери и японския посланик в Полша.

Значителната инвестиция от 300 милиона евро чрез създаването на новия производствен обект ще засили още повече бизнеса с термопомпи на Daikin на бързо развиващия се европейски пазар.

Изборът за изграждане на тази нова фабрика в Полша ще позволи на Daikin да се възползва от най-големия резерв от квалифицирани таланти в Източна Европа и да подкрепи директното създаване на работни места. Избраната локация има много логистични предимства по отношение на достъпа до пазари и стабилна верига на доставки.

Инвестицията от 300 милиона евро отговаря на стратегията за близост на местно ниво

"Daikin Europe празнува важен момент тази година: нашата 50-годишнина в Европа. Работим в цяла Европа от началото на производството през 1973 г. в първата ни европейска фабрика в Остенде, Белгия. Въз основа на нашата "Стратегия за близост", произвеждаме нашите продукти близо до пазара. С нашата инвестиция от 300 милиона евро тук в Полша предвиждаме 3000 работни места до 2030 г. и развиваме сътрудничество с местни доставчици в Полша за много години напред", каза Масацугу Минака, председател на борда на Daikin Europe N.V. и старши изпълнителен директор на Daikin Industries, Ltd.

Най-голямата чуждестранна инвестиция в Полша през последните години

"В началото на юли миналата година обявихме новата инвестиция на Daikin в Ксаверов близо до Лодз съвместно с министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки и висши ръководители на Daikin. Радвам се, че днес продължаваме с изпълнението на този изключително важен проект за Полша и региона на Лодз. Новият производствен обект на Daikin е най-голямата чуждестранна инвестиция в Полша през последните години и най-голямата досега за Специалната икономическа зона на Лодз", подчертава Валдемар Буда, министър на развитието и технологиите на Република Полша. "Удобното ни географско местоположение, размерът на пазара, квалифицираният набор от таланти, броят на университетите и стимулите, предлагани на инвеститорите, са сред ключовите ни активи. Полската икономика демонстрира своята сила и жизнеспособност и новата фабрика на Daikin е чудесно потвърждение за това", добавя Буда.  

Повишено търсене на енергийно ефективни термопомпи

Като една от най-бързо развиващите се компании в Европа, пазарният лидер Daikin увеличава производството на енергийно ефективни термопомпи, за да отговори на повишеното търсене като част от прехода на Европа към чиста енергия. До 2025 г. се очаква най-малко 3,5 милиона термопомпи да бъдат инсталирани всяка година в цяла Европа, което представлява годишен темп на растеж от над 30%.

Тази нова фабрика се вписва в стратегията за близост на Daikin, което означава, че всички продукти, продавани в Европа, също са разработени и произведени в Европа, за да отговорят на местните нужди. Този производствен обект ще произвежда най-голям брой термопомпи за дома на Daikin в Европа, заедно със съществуващите европейски фабрики в Белгия, Чехия и Германия.

Японска церемония по първа копка

Като отговорен, бързо развиващ се лидер на пазара, ние поставяме нуждите на нашите общности, служители, клиенти и партньори на първо място.

"Церемонията по първа копка" ("tokoshizume no matsuri" на японски) се извършва преди строителството. Тази религиозна церемония от японски произход е да се успокоят и да се поклонят на боговете на земята, да се поиска разрешение за работа и да се молят за безопасността на персонала и строителството по време на строителството.

 

Снимки с авторски права: Daikin Europe

Hiromitsu Iwasaki
Хиромицу Ивасаки, вицепрезидент на Manufacturing Daikin Europe N.V.
Masatsugu Minaka
Масацугу Минака, председател на борда на директорите, Daikin Europe N.V.
Waldemar Buda
Валдемар Буда, министър на развитието и технологиите, Полша
 

За нас

Daikin Europe N.V.

Daikin Europe N.V. е дъщерно дружество на Daikin Industries Ltd. и водещ доставчик на технологии за отопление, охлаждане, вентилация, пречистване на въздуха и хладилна техника. Компанията проектира, произвежда и пуска на пазара широко портфолио от оборудване, както и индивидуални решения за жилищни, търговски и индустриални цели в Европа, Близкия изток и Африка. Към днешна дата Daikin Europe N.V. има над 12 000 служители в повече от 24 филиала в EMEA. Разполага с 12 големи производствени съоръжения, базирани в Белгия, Чехия, Германия, Италия, Испания, Турция, Австрия и Обединеното кралство. Централата на Daikin Europe Group е в Остенде, Белгия. Компанията е създадена през 1972 г., а производството в Европа започва през 1973 г.

Daikin Industries Ltd.

Daikin Industries Ltd., базирана в Осака, Япония, дава работа на около 89 000 души по целия свят и постигна продажби от €23,7 милиарда през финансовата 2021 година (1 април ‘21 – 31 март ‘22). Компанията е световен лидер на пазара за термопомпени и климатични системи, както и за филтриране на въздуха.

Daikin Airconditioning Central Europe

Daikin Airconditioning Central Europe е основана през 1999 г. със седалище във Виена, Австрия, като дъщерно дружество на Daikin Europe N.V. Портфолиото на компанията включва продукти и решения за отопление, охлаждане, вентилация, пречистване на въздуха и хладилна техника. Повече от 560 служители и 2500 партньора отговарят за продажбите и сервизните дейности в 16 страни в Централна и Източна Европа (Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Косово, Черна гора, Молдова, Северна Македония, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения). С Your Daikin World в централата във Виена, индустрията за ОВК и хладилна техника и строителният сектор имат достъп до модерен център за опит за съвместно създаване на решения по поръчка за хотели, магазини, офиси и големи търговски приложения. Той също така включва един от деветте центъра за обучение в региона на Daikin Централна Европа.

 

Контакт с медиите

Росица Цонева
T.: +359 88 698 00 70
Имейл: tsoneva.r@daikin.at

Mоже да ви заинтересува

  • ISH 2023

    Daikin очаква пазарът на термопомпи да нарасне до 10 милиона

    Брюксел, април 2023 г. – На изложението ISH 2023 Daikin показва, че историята на растежа ще продължи: пазарният лидер в този сегмент ще пусне новата Daikin Altherma 4 през 2024 г. и ще увеличава производствения си капацитет непрекъснато през следващите години. Групата има силна местна позиция в Европа, с планирано по-нататъшно разширяване на местния производствен капацитет и инвестиция в нов производствен обект в Полша, който ще стане най-големият й в Европа. #pr2235
  • Daikin Europe инвестира 300 милиона евро в нов завод за термопомпи в Полша

    Брюксел (Белгия), Лодз (Полша). – Daikin Europe N.V. съобщи, че ще инвестира 300 милиона евро в изграждането на нов завод в Лодз, Полша, който ще бъде първата производствена база на Daikin в страната. В новия завод ще се произвеждат термопомпени агрегати за жилищни сгради и той ще започне да работи през юли 2024 г. в допълнение към съществуващите европейски производствени бази в Белгия, Чехия и Германия. Тези инвестиции допълват заложените 840 милиона евро в стратегическия план за управление FUSION 25 на Daikin Europe, за който бе съобщено миналата година, и новите инвестиции в съществуващите заводи. Това прави общия размер на инвестициите на Daikin Europe до 2025 г. повече от 1,2 милиарда евро. #PR2216

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация