Skip to main content

Корпоративна инвестиция

Daikin Europe инвестира 300 милиона евро в нов завод за термопомпи в Полша

Юли 2022

Daikin Europe N.V. съобщи, че ще инвестира 300 милиона евро в изграждането на нов завод в Лодз, Полша, който ще бъде първата производствена база на Daikin в страната. В новия завод ще се произвеждат термопомпени агрегати за жилищни сгради и той ще започне да работи през юли 2024 г. в допълнение към съществуващите европейски производствени бази в Белгия, Чехия и Германия. Тези инвестиции допълват заложените 840 милиона евро в стратегическия план за управление FUSION 25 на Daikin Europe, за който бе съобщено миналата година, и новите инвестиции в съществуващите заводи. Това прави общия размер на инвестициите на Daikin Europe до 2025 г. повече от 1,2 милиарда евро.

Брюксел (Белгия), Лодз (Полша), юли 2022 г. – Daikin счита Европа за регион с основен приоритет за разширяване на бизнеса за отопление с термопомпи във FUSION 25.

 

Тошитака Цубоучи, президент на Daikin Europe, казва: „Като водеща фирма на европейския пазар за отопление с термопомпи, Daikin приема предизвикателството да подпомогне за социалния преход от котли с изкопаеми горива към термопомпи. За тази цел ние укрепваме възможностите си за разработване на продукти и услуги и сега решихме да изградим нов завод в Полша. Този завод ще има най-големия капацитет в групата Daikin Europe по отношение на отоплителната мощност на термопомпите. Чрез тази инвестиция ние имаме за цел да постигнем пазарен дял номер 1 във всяка от големите държави.“

 

Тошитака Цубоучи, президент на Daikin Europe
Хиромицу Ивасаки, вицепрезидент на Daikin Europe
Патрик Кромбез, генерален мениджър на Daikin Europe за отопление и възобновяеми енергийни източници

Стабилни доставки за бързо развиващ се пазар на термопомпи

Хиромицу Ивасаки, вицепрезидент на Daikin Europe, казва: „Разширяваме нашия производствен капацитет чрез капиталови вложения и увеличаване на заетостта в съществуващите ни заводи за термопомпи в Европа. Решението за изграждане на този напълно нов завод в Полша показва, че Daikin отговаря решително на нарастващото търсене в Европа. Полша е държава с голям брой квалифицирани работници и до 2025 г. в новия завод ще бъдат наети 1000 души. Нашите усилия ще осигурят възможност да произвеждаме 4 пъти повече от сегашния обем до 2025 г. и да създадем система за производство със стабилни доставки за бързо растящия пазар. Чрез тази нова фабрика ние продължаваме стратегията си за приближеност, което означава, че всички продавани в Европа продукти за отопление също се произвеждат в Европа.“

Термопомпите помагат за декарбонизирането на Европа

През последното десетилетие европейският пазар на системи за отопление с термопомпи се разрасна с бързи темпове, като през 2021 г. достигна над 1 милион продавани агрегата годишно. Патрик Кромбез, генерален мениджър на Daikin Europe за отопление и възобновяеми енергийни източници, казва: „Със Зелената сделка на ЕС европейските лидери определиха ясен път към превръщането на Европа в климатично неутрален континент до 2050 г. Следващият пакет „Подготвени за цел 55“, както и най-новият план REPowerEU, ускоряват действията за намаляване на емисиите от изкопаеми горива и зависимостта от тях в Европа. Термопомпите имат решаваща роля за осъществяването на тези амбиции и поради това ние очакваме широко прилагане на термопомпите през следващите години. До 2025 г. се очаква всяка година да бъдат инсталирани най-малко по 3 милиона термопомпени агрегата за отопление, което представлява годишен ръст от около 30%. Очевидно е, че Daikin се стреми да затвърди лидерството си чрез инвестиране в бъдещето.“

 

Външно тяло на термопомпа Daikin Altherma, авторски права Daikin Europe
Изобразяване на новия завод на Daikin в Полша, авторски права Daikin Europe
Производство на термопомпи във фабриката на Daikin в Остенде, Белгия, авторски права Daikin Europe
Авторски права на снимки: Daikin Europe N. V.
 
За Daikin
Въздухът е важен за нашето съществуване. Мисията на Daikin винаги е била да направи въздуха, който дишаме и в който живеем, възможно най-добър. Нашите иновативни продукти и решения са предназначени за подобряване на здравето и условията за живот на хората и за намаляване на въздействието на отоплението и охлаждането върху околната среда. Daikin се стреми да стане въглеродно неутрална до 2050 г. по цялата верига за създаване на стойност и през целия жизнен цикъл на нейните продукти и решения.
 
Daikin Europe N.V.
Daikin Europe N.V. е подразделение на Daikin Industries Ltd. и водещ доставчик на технологии за отопление, охлаждане, вентилация, пречистване и охлаждане на въздуха. Фирмата конструира, произвежда и предлага на пазара широка гама оборудване наред с персонализирани решения за жилищни, търговски и промишлени цели в Европа, Близкия изток и Африка. Днес Daikin Europe N.V. има над 12 000 служители в повече от 65 предприятия. Тя има 12 основни производствени предприятия в Белгия, Чешката република, Германия, Италия, Испания, Турция, Австрия и Великобритания. Седалището на Daikin Europe Group е в Остенде, Белгия. Фирмата беше създадена през 1972 г., а производството в Европа започна през 1973 г.
 
Доставчик на комплексни решения за отопление, охлаждане, вентилация и изстудяване
Daikin Europe може да разчита на стабилна мрежа от монтажници и партньори в своите региони благодарение на почти 50-годишното развитие на бизнеса с иновативни и енергийно ефективни системи за климатизация.
Днес Daikin Europe е пазарен лидер в Европа в областта на термопомпите и е добре позната с хидронните термопомпи Daikin Altherma за частни отоплителни приложения, които тя въведе през 2006 г. Поради голямото търсене на отопление с ниски въглеродни емисии в Европа тези термопомпи се произвеждат в белгийските, чешките и германските заводи в Европа.
През последните години Daikin Europe добави към своята дейност комплексни решения за хладилната верига. Освен въвеждането на иновации в областта на хладилната техника, фирмата разширява своята производствена гама и мрежа чрез няколко придобивания на активи.  През 2016 г. Daikin Europe N.V. придоби Zanotti, италиански производител на промишлени и транспортни системи за охлаждане. През 2017 г. в групата беше интегрирана фирмата Hubbard (Великобритания), а скоро след това и Tewis Smart Systems (Испания). Последното придобиване, което усили пълната гама от продукти за хладилната верига на дребно, беше глобалната група за хладилни продукти AHT Cooling Systems GmbH със седалище в Австрия.
 
Daikin Industries Ltd.
За Daikin Industries Ltd. със седалище в Осака, Япония, работят около 89 000 души по целия свят, а продажбите ѝ през финансовата 2021 година (1 април 2021 г. – 31 март 2022 г.) достигнаха 23,7 милиарда евро. Фирмата е световен лидер на пазара на термопомпени и климатични системи, както и на системи за филтриране на въздуха. Daikin Industries Ltd. е единственият производител на климатици в света, който разработва и произвежда всички важни компоненти, като хладилни агенти, компресори и електроника в своите предприятия.
Прочетете повече на www.daikin.eu и www.daikin.com
 
Лица за връзка с медиите на Daikin Europe N.V.
 
Софи Сап – Мениджър на корпоративните комуникации
(нидерландски/френски/английски), тел.: +32 472 580 482,  имейл: sap.s@daikineurope.com
Даисуке Какинага – Мениджър на корпоративните комуникации
(японски/английски) тел.: +32 465 462 321,  имейл: kakinaga.d@bxl.daikineurope.com

 

Препоръчано за вас

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация