Skip to main content

Корпоративни новини

Daikin очаква пазарът на термопомпи да нарасне до 10 милиона през следващите седем години

април 2023

До 2030 г. Daikin Europe очаква пазарът да нарасне до 14 милиона отоплителни системи, от които 10 милиона ще бъдат термопомпи. Като ранен внедрител на термопомпената технология и пионер в популяризирането на термопомпите като устойчиво решение, компанията Daikin е инсталирала над 1,2 милиона термопомпи в Европа след 2006 и е повече от готова да посрещне нарастващото търсене.

Брюксел, април 2023 г. – На изложението ISH 2023 Daikin показва, че историята на растежа ще продължи: пазарният лидер в този сегмент ще пусне новата Daikin Altherma 4 през 2024 г. и ще увеличава производствения си капацитет непрекъснато през следващите години. Групата има силна местна позиция в Европа, с планирано по-нататъшно разширяване на местния производствен капацитет и инвестиция в нов производствен обект в Полша, който ще стане най-големият й в Европа.

До 2030 г. 70% от европейските домове ще се отопляват с термопомпи

Европейските държави-членки предприемат стъпки все повече за декарбонизиране на пазара на отопление. Пазарът на термопомпи нарасна със стабилни темпове между 2010 г. и 2020 г. След въвеждането на Зелената сделка и под влиянието на плана REPowerEU, настоящият пазар на термопомпи достигна 1,6 милиона термопомпи през 2022 г. и ще нарасне допълнително до 3,5 милиона с продължаваща тенденция за оттегляне от газа.

Daikin очаква европейският пазар за отопление да нарасне до 14 милиона до 2030 г., от които 10 милиона ще бъдат термопомпи. Това означава, че седем от 10 отоплителни системи ще бъдат термопомпени. В момента е две от 10.

Daikin е готов да посрещне повишеното търсене в пазара на отопление

Daikin е първият, който внедри технологията за хидравлични термопомпи в Европа с представянето на Daikin Altherma през 2006 г. Оттогава играе пионерска роля в популяризирането на термопомпите като устойчиво решение, насочвайки пазара към възобновяемо отопление. 

И историята на растежа продължава: Daikin пуска Daikin Altherma 3 R MT през 2023 г., а новата гама Daikin Altherma 4 е планирана за 2024 г. Тази термопомпа притежава нов външен дизайн и интелигентна функция за управление, наред с други най-съвременни функции. Тя ще бъде изцяло разработена и произведена в Европа, осигурявайки максимална свобода на инсталиране. Тези продукти бяха представени на щанда на Daikin по време на ISH 2023.

До 2025 г. Daikin ще разшири производствения си капацитет, благодарение на разширяването на съществуващите производствени обекти в Белгия, Чехия и Германия. Наред с това има и значителна инвестиция в нов производствен обект в Полша, който се очаква да отвори врати през 2024 г. От 2025 г. нататък производственият капацитет само на този завод ще бъде един милион термопомпи годишно, което го прави най-големият производствен обект за Daikin в Европа.

Патрик Кромбез, генерален мениджър Отопление и възобновяеми енергийни източници в Daikin Europe: „Инвестициите в европейски производствен капацитет са отличен пример за стратегията на Daikin за близост. Daikin винаги се е стремял да разработва и произвежда своите продукти възможно най-близо до пазарите, които обслужва. Ние присъстваме на местно ниво във всички аспекти: имаме 13 производствени съоръжения в Европа, 90 офиса, 3000 души на ваше разположение всеки ден и 61 центъра за обучение. Имаме център за обучение в радиус от 200 км в цяла Европа. Това доказва, че ние също сме близо до нашите монтажници: Нашата цел е да се стремим към повишаване на стандартите за безопасност в индустрията.“

 

Инж. Виолета Величкова, специалист продажби RAC сподели за изложението: „Daikin показа на ISH 2023, че подхожда изключително отговорно към повишаването на ефективността и декарбонизацията на отоплението за жилищни приложения, като същевременно не пренебрегва безопасността и удобството на клиентите и изпълнителите на отоплителните инсталации.“

 
Copyright pictures: Daikin Europe
Daikin_ISH
Daikin_ISH
Daikin_ISH
За нас
Daikin Europe N.V.
Daikin Europe N.V. е дъщерно дружество на Daikin Industries Ltd. и водещ доставчик на технологии за отопление, охлаждане, вентилация, пречистване на въздуха и хладилна техника. Компанията проектира, произвежда и пуска на пазара широко портфолио от оборудване, както и индивидуални решения за жилищни, търговски и индустриални цели в Европа, Близкия изток и Африка. Към днешна дата Daikin Europe N.V. има над 12 000 служители в повече от 24 филиала в EMEA. Разполага с 12 големи производствени съоръжения, базирани в Белгия, Чехия, Германия, Италия, Испания, Турция, Австрия и Обединеното кралство. Централата на Daikin Europe Group е в Остенде, Белгия. Компанията е създадена през 1972 г., а производството в Европа започва през 1973 г.
About Daikin Industries Ltd.
Daikin Industries Ltd., базирана в Осака, Япония, дава работа на около 89 000 души по целия свят и постигна продажби от €23,7 милиарда през финансовата 2021 година (1 април ‘21 – 31 март ‘22). Компанията е световен лидер на пазара за термопомпени и климатични системи, както и за филтриране на въздуха.
Daikin Airconditioning Central Europe
Daikin Airconditioning Central Europe е основана през 1999 г. със седалище във Виена, Австрия, като дъщерно дружество на Daikin Europe N.V. Портфолиото на компанията включва продукти и решения за отопление, охлаждане, вентилация, пречистване на въздуха и хладилна техника. Повече от 560 служители и 2500 партньора отговарят за продажбите и сервизните дейности в 16 страни в Централна и Източна Европа (Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Косово, Черна гора, Молдова, Северна Македония, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения). С Your Daikin World в централата във Виена, индустрията за ОВК и хладилна техника и строителният сектор имат достъп до модерен център за опит за съвместно създаване на решения по поръчка за хотели, магазини, офиси и големи търговски приложения. Той също така включва един от деветте центъра за обучение в региона на Daikin Централна Европа.
Контакт с медиите
Росица Цонева
T.: +359 88 698 00 70
Имейл: tsoneva.r@daikin.at

Mоже да ви заинтересува

  • Благоприятно за климата дуо: Нова касета с кръгъл поток разширява гамата CO2 Conveni-Pack на Daikin за супермаркети и малки магазини за търговия на дребно

    Виена, март 2022 г. - Daikin представи нова касета с кръгъл поток (серия FXFN) за използване със своята интегрирана система за ОВК и хладилна техника CO2 Conveni-Pack, която е подходяща за инсталации в окачени тавани, както и в отворени тавани. CO2 Conveni-Pack предлага не само убедителни предимства като най-ниските емисии на хладилен агент, но и множество възможни комбинации за супермаркети и търговци на дребно.
  • Daikin Europe инвестира 300 милиона евро в нов завод за термопомпи в Полша

    Брюксел (Белгия), Лодз (Полша). – Daikin Europe N.V. съобщи, че ще инвестира 300 милиона евро в изграждането на нов завод в Лодз, Полша, който ще бъде първата производствена база на Daikin в страната. В новия завод ще се произвеждат термопомпени агрегати за жилищни сгради и той ще започне да работи през юли 2024 г. в допълнение към съществуващите европейски производствени бази в Белгия, Чехия и Германия. Тези инвестиции допълват заложените 840 милиона евро в стратегическия план за управление FUSION 25 на Daikin Europe, за който бе съобщено миналата година, и новите инвестиции в съществуващите заводи. Това прави общия размер на инвестициите на Daikin Europe до 2025 г. повече от 1,2 милиарда евро. #PR2216
  • Интелигентно откриване на теч на хладилен агент е налично сега към услугите за дистанционно наблюдение на Daikin за чилъри

    Виена, ноември 2021 г. – Технологията зад новата функция се основава на уникален нов алгоритъм, разработен от Daikin, който използва исторически данни, за да повдигне аларма в случай на потенциално изтичане и да докладва за честотата на случаите, което позволява на потребителите да преценят дали е необходимо действие.

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация