Skip to main content

Prezzemolo & Vitale - Палермо

За да гарантира съхранението на продуктите при ниски и средни температури и да климатизира новия магазин Prezzemolo & Vitale, отворен в историческия център на Палермо, бе монтирана система, състояща се от агрегати Daikin Zeas и VRV.

Първокласен хранителен магазин, охлаждан със системата Daikin Zeas

Новият магазин Prezzemolo & Vitale отвори наскоро врати в историческия център на Палермо, чиято цел е удовлетворяване на клиентите чрез отлични продукти и внимателно и професионално обслужване. Магазините за храни от веригата Prezzemolo & Vitale са замислени до последния детайл така, че да създават усещане за среда, която е комфортна, непринудена, но в същото време достатъчно функционална, за да посреща клиенти, които обръщат внимание на качеството, етичните принципи и любовта към храната.

Всеки магазин на Prezzemolo & Vitale е много добре организиран, за да представя всеки продукт по възможно най-добрия начин и да направи пазаруването възможно най-комфортно. Системата Daikin Zeas бе избрана, за да отговори на тези потребности, тъй като тя може да гарантира необходимия комфорт по отношение на климатизацията и шума, както и 24-часово хладилно охлаждане на отворените и затворени хладилни шкафове и витрини, като използва три фактора: инверторна технология, изключителната компактност на компресорно-кондензаторните агрегати и тяхното ниско ниво на шум.

Решението за акустичен комфорт и пространствените изисквания

Хладилните компресорно-кондензаторни агрегати са в основата на хладилните системи за всеки тип магазин, супермаркет, ресторант, хотел или цехове за производство на хранителни продукти. За съжаление, както често се случва в градските центрове, магазинът Prezzemolo & Vitale имаше и някои ограничения по отношение на мястото, което трябваше да се отдели за разполагане на външните тела на хладилната система за камери и хладилни шкафове и за климатичната система.

За решението, което може би най-добре отговаря на потребностите на хранителния магазин в Палермо, бе определена системата Daikin Zeas, която се състои от изключително компактни компресорно-кондензаторни агрегати, подходящо разположени върху малка платформа с изглед към вътрешния двор на сградата. Заедно с двата агрегата Zeas бе монтирана и система VRV, която да захранва 4-странните касетъчни тела за климатизация на магазина.

Средно- и нискотемпературните компресорно-кондензаторни агрегати Zeas са разработени от Daikin, за да осигуряват температури от +10°C до -45°C. Те се произвеждат съгласно промишлен дизайн, подобен на този за VRV телата на Daikin, които намират широко приложение в сектора на климатизацията, както в случая с магазина Prezzemolo & Vitale. Системата Zeas използва принципа VRV (променлив обем на хладилния агент) с инверторна технология и за хладилно замразяване и нейното предимство се състои във факта, че тя реагира много по-бързо на промени в натоварването, отколкото традиционните системи без никаква загуба на ефективност. Това я прави особено подходяща там, където има нужда от поддържане на подходящи температури за отворени и затворени хладилни витрини, които по този начин се влияят значително от околните условия, често се отварят и затварят и поради наличието на хладилни камери стоките в тях често се сменят, а по този начин се получават и големи колебания в топлинното натоварване.

И накрая, изключително ниското ниво на шум на системите Daikin Zeas ги прави подходящи за монтаж в магазини за хранителни продукти с всякаква големина, тъй като те са оборудвани с компресори с висока степен на звукоизолация, благодарение на инверторното управление, което прави възможно поддържане на ниски обороти на вентилаторите при същевременно покриване на потребността от охлаждане. Нивото на звука може да се регулира според изискванията на средата или времето от деня. Така например, през нощта максималните обороти на вентилаторите могат да се намалят, за да се намали шума, в резултат на което има единствено ограничена загуба на капацитет за замразяване. Вентилаторите имат лопатки и решетки, специално проектирани за намаляване на завихрянето и още по-голямо намаляване на шума.

Висока енергийна ефективност за устойчиви дейности

Използването на безшумни и ефективни климатизационни и хладилни системи отговарят на потребностите на собствениците на магазин Prezzemolo & Vitale и от гледна точка на икономическите предимства, тъй като системите Zeas могат да гарантират икономии на енергия между 30% и 50% в сравнение с консумацията на система с обикновено включване и изключване. Благодарение на правотоковата инверторна спирална технология на вентилаторите и компресорите на външните тела, е възможно значително намаляване на потреблението в сравнение с традиционните тела и позволява максимален контрол на променливите натоварвания в хладилните витрини. Оптималното енергийно потребление на хладилните системи на Daikin е възможно благодарение на функцията на економайзера, която увеличава капацитета на изпарителя като същевременно изисква по-малък разход на електроенергия; това се постига като изходящата температура намалява, като се пести енергия и се осигуряват предимства за компресора. Намаляване на външната температура и на натоварването в компресорно-кондензаторния агрегат ще доведе до автоматична промяна в скоростта на инверторния компресор и вентилатора, както и в температурата на кондензация.

В агрегатите Zeas, наример, конфигурираната температура на изпарение може да се увеличи чрез външен сигнал. За да се избегне риска от замръзване на продуктите по време на нощен режим, температурата на изпарение на агрегатите Zeas може да се увеличи до максимум 3°C над зададената температура. По този начин агрегатите Zeas могат да се използват за сваляне на температурата на продуктите до температурата, необходима за тяхното съхранение като натоварването за замразяване се увеличава само по време на периода, необходим за охлаждане. Когато се достигнат желаните температури, натоварването и потребление на електроенергия ще се намалят.

Изводи

Високоефективната инверторна технология на системите Daikin Zeas представлява най-икономично оправданото решение за магазини за хранителни продукти, тъй като те предлагат най-модерна хладилна технология за пълна надеждност и контрол, с най-малки габарити, лесна експлоатация и максимална енергийна ефективност при намаляване на емисиите на CO2 и на работните разходи. Невероятно безшумните компресорно-кондензаторни агрегати правят системата Daikin Zeas подходяща за монтаж на всяко място, дори и в градския център.

 

Отзиви:

Гуизи Витале, собственик на магазин Prezzemolo & Vitale

Какво предлага Вашия наскоро отворен магазин?

"Нашата компания се занимава с продажби на дребно. Имаме супермаркети, в които продаваме обикновени, органични, местни и отлични продукти. Необходимостта от намиране на подходяща система възникна още с откриването на този магазин, защото освен че трябваше да осигурим устойчивост и ниско потребление на енергия, ние трябваше и да решим проблема с липсата на място. Намираме се точно в историческия център на Палермо, защитен от Главната надзорна дирекция, в пешеходна зона, и само можете да си представите колко проблематично бе да се поставят устройствата отвън на сградата. Решението на Daikin ни бе предложено от наш оторизиран сервизен център на Daikin, който ни предложи и да монтира тази система. Разчитахме на опита на Daikin, защото мисля, че е изключително важно да изберем производител на система, който може да гарантира съответното необходимо следпродажбено обслужване.

Джузепе Рубино, собственик на V.R.C. Cold S.r.l., Палермо

Какви са предимствата при използване на хладилните системи на Daikin?

“Хладилната система работи чрез два агрегата Zeas, чрез които става възможно да се разделят двете хладилни системи и да се ограничи размера на външните тела. Най-важното изискване бе използваната система да бъде достатъчно мощна, за да покрие потребностите от хладилно замразяване на целия магазин. Те трябваше и да имат функции като ниски нива на шума и възможност за разполагане на външните тела дори в тесни пространства - нещо, типично за магазините, разположени в градския център. По тези причини ние избрахме Daikin, тъй като техните агрегати Zeas ни позволиха да покрием нашите потребности за охлаждане на хранителните продукти и климатизация, благодарение на техния естетичен външен вид и размери, подобни на тези на VRV тяло. Те бяха идеални за това приложение. Благодарение на инверторната технология на компресорите и вентилаторите, системата осигурява и ниски нива на шум.”

Документ за справка - магазин Prezzemolo & Vitale

▪ Тип система: Хладилна система Daikin Zeas и климатична система Daikin VRV, свързана с 4-странни касети

▪ Местоположение: Палермо

▪ Монтаж на системата: Джузепе Рубино, V.R.C. Cold S.r.l., Палермо

Свързани статии

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация