Skip to main content

Мулти сплит системи за достъпно целогодишно отопление, охлаждане и топла вода

Намирането на идеалното решение за отопление и охлаждане на вашия дом не трябва да е сложно за инсталиране или да заема много място. Със своята гъвкавост във функциите и опциите, както и възможността за включване на топла вода, мулти сплит системата може да бъде точно това, което търсите, за да се побере във вашия дом за максимален комфорт през цялата година.

Защо да инсталирате алтернативна система за отопление и охлаждане?

Тъй като растящите цени на енергията увеличават разходите за живот в цяла Европа, хората търсят по-достъпни начини да контролират температурата в домовете си. Докато текущите разходи може да са движещата сила зад решението да се намерят други опции, ползите за околната среда от модерна термопомпа или мулти система също допринасят за привлекателността и дългосрочната устойчивост на замяната.

Термопомпи за отопление, охлаждане и топла вода

Термопомпите работят, като извличат топлинна енергия отвън и я пренасят във вашия дом, за да работят с излъчватели, които осигуряват отопление, охлаждане и топла вода. В дългосрочен план термопомпите са икономична алтернатива на използването на изкопаеми горива, тъй като по-голямата част от топлината идва от възобновяем източник. В случай на термопомпа въздух-вода, топлината идва от въздуха или при геотермална термопомпа, където топлината идва от земята.

Мулти системи за отопление, охлаждане и топла вода във вашия дом

Докато термопомпите въздух-вода или геотермалните са отлично дългосрочно решение за домашно отопление и топла вода, те изискват значителна първоначална инвестиция и често обемна работа за инсталиране. И така, какъв друг вариант има? Мулти системата.

Мулти системата се състои от няколко вътрешни тела, свързани към едно външно тяло. Сега вече към едно външно мулти тяло могат да се прикачат не само климатични тела, но има варианти, чрез които  могат осигурят и битова гореща вода, което прави мулти системата идеална алтернатива като енергийно ефективно и устойчиво средство за охлаждане, отопление и дори топла вода във вашия дом.

Какви са предимствата на мулти системата?

Daikin предлага два вида мулти системи. Първият, мулти-сплит, ви позволява да свържете до пет вътрешни климатични тела към едно външно тяло, което ви дава гъвкавостта да отоплявате и охлаждате много стаи и, стига те да са в един и същ режим на отопление или охлаждане, можете да зададете температурата на всеки поотделно. 

5 indoor units including wall mounted, floor standing and concealed ceiling connected to an outdoor unit. Illustration.

Втората, системата мулти+ на Daikin, ви позволява да свържете до три вътрешни климатични модула и резервоар за гореща вода, което я прави цялостно решение за отопление, охлаждане и топла вода.

В зависимост от вашите нужди и двата варианта са по-достъпни алтернативи в сравнение с други видове термопомпи (като източник въздух-вода или земя) и по-ефективни и екологични от традиционните системи за отопление и топла вода.

Мулти системите са ефективни

Климатиците или термопомпите въздух-въздух използват топлинна енергия от въздуха, за да затоплят или охлаждат стая и да осигурят топлина на резервоар за гореща вода. Въпреки че е необходима известна електрическа мощност, за да функционира климатикът, голяма част от използваната енергия е възобновяема, което прави мулти системата много по-ефективна алтернатива на традиционното отопление на газ или електричество.

Когато избирате нова система за домашна климатизация, ефективността и дългосрочните разходи трябва да играят важна роля във вашето решение, така че помислете за устройства, които имат минимум A++ енергиен клас.

Мулти системите са гъвкави

Мулти системата може да задоволи нуждите от отопление, охлаждане и топла вода на целия ви дом, осигурявайки ви целогодишен комфорт. Освен това, възможността да свържете множество вътрешни тела ви дава добра степен на гъвкавост да поставите климатиците, където е необходимо, като избирате различен модел или стил за всяка стая, ако желаете. При условие, че всички са в режим на отопление или охлаждане, индивидуалната температура на всяко вътрешно тяло може да се контролира независимо, така че можете да я зададете различно за всяко място.

Мулти системите са лесни за инсталиране и поддръжка

В сравнение с инсталирането на нискотемпературна термопомпа въздух-вода с различни отоплителни тела, мулти системата е относително лесна и бърза за поставяне във вашия дом. Трябва да се монтира само едно външно тяло, което след това се свързва с електрически кабели и медни тръби към всяко от вътрешните тела. Почистването на климатик също е прост, лесен процес, който лесно можете да направите сами. Препоръчително е да почиствате филтрите поне 4 пъти годишно, за да поддържате системата си в добро състояние и да работи с оптимална ефективност. Препоръчва се и редовно професионално обслужване.

Мулти системите спестяват място и са тихи

Мулти системата е чудесен вариант, ако искате да инвестирате в няколко климатика и външното ви пространство е или ограничено, или предпочитате да го поддържате възможно най-непретрупано. Тъй като имате нужда само от място за едно външно тяло, то може лесно да се побере на балкон, тераса, покрив или в малка градина и не отнема нищо от жилищното ви пространство. Наличието на само едно външно тяло, а не няколко, също така ограничава шума, минимизирайки всякакви смущения както за вашия комфорт, така и за вашите съседи.

Ако търсите достъпна опция да замените или допълните настоящата си отоплителна система, тогава мулти системата е чудесен, икономичен и ефективен вариант. Множеството практични характеристики и функции покриват всички ваши изисквания за отопление, охлаждане и топла вода.

 

Свързани статии

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация