Skip to main content

Как почистването и обслужването на климатика ви може да ви помогне да поддържате ниски сметките си за енергия

Тъй като се насочваме към зимния сезон, когато ще използваме по-усилено климатика за отопление, може да бъде от огромна полза да извършим всички важни почиствания и проверки на климатика сега, за да помогнем в борбата както със студа, така и с нарастващите разходи за енергия.

Борбата срещу нарастващите разходи за енергия

Ръстът в цените на енергията, който се наблюдава в цяла Европа, може да и да не е под ваш контрол, но това не значи, че не можете да контролирате колко енергия използва вашият климатик, за да работи.

Това не означава да ограничите колко често използвате вашия климатик, а да се научите как да поддържате вашия климатик да работи ефективно. Ключът тук е редовната поддръжка. Съвременните климатици са проектирани да използват оптимално енергията, като същевременно поддържат ниски емисии на CO2, но за да работят най-ефективно е важно да се почистват редовно, заедно с планиран график за обслужване, така че винаги да работят оптимално, с ниски сметки за енергия.

 

Как почистването и поддръжката на климатика ви може да помогне за поддържане на ниски сметки за енергия и избягване на повреди?

Представете си за момент, че имате метла. Използвали сте метлата си много и сега тя е пълна с прах и мръсотия. Забелязали сте, че метенето е станало по-трудно и трябва да положите много повече усилия. Може да откриете, че сте огънали част от четините поради допълнителната сила, която използвате и ако продължите по този начин, непрекъснатият натиск, който упражнявате върху метлата си, може да доведе до счупена дръжка и след това може вече не се използва.

Разбира се, смяната на дръжката на метлата или дори на цялата метла не е голям разход, но си представете, че метлата е вашият климатик. Това допълнително усилие, което полагате, е допълнителната енергия, която вашият климатик използва, за да продължи да работи и съответно да увеличи сметката ви за електричество. Ако продължите да работите с този висок капацитет, отстраняването на евентуална повреда ще отнеме време и значителна сума пари.

Превантивната поддръжка на вашия климатик е най-доброто нещо, което можете да направите, за да намалите текущите разходи, да предотвратите скъпи ремонти и да осигурите постоянната надеждност на вашия климатик. В дългосрочен план редовните прегледи са много по-рентабилни от инцидентното обслужване.

 

Защо почистването на климатика е толкова важно?

Чистите филтри на климатика са от съществено значение за чистия въздушен поток. Ако прах и частици мръсотия са уловени във филтрите на вашия климатик, той трябва да работи по-усилено, за да охлади дома ви. Това означава да използвате повече енергия и да, по-висока сметка за вас. Чистият филтър означава, че вашият климатик ще охлажда стаята ви по-ефективно, ще работи по-тихо и ще произвежда въздух с по-високо качество. Без редовно почистване на климатика вашата система ще трябва да работи повече, за да постигне същия резултат.

Колко често трябва да почиствате филтрите си?

Няма „един подходящ за всички“ отговор на това, тъй като зависи от различни фактори, като например къде живеете, броя на хората в дома ви и дали имате домашни любимци. Dakin препоръчва 4 пъти годишно за въздушните филтри и в началото на зимата и лятото за дезодориращите филтри. След като започнете редовен режим на почистване, ще можете да видите колко прах се събира във филтрите и с течение на времето можете да коригирате съответно графика си за почистване на климатика.

Поддръжка на климатик можете да направите сами

Като една от най-простите и може би най-важните форми на превантивна поддръжка, почистването на климатика е нещо, което можете да направите сами, за да поддържате системата си в добра кондиция.

Как почиствате филтрите на вашия климатик?

Почистването на филтъра на климатика е сравнително лесна задача и отнема само малка инвестиция на време и усилия с потенциално голяма награда.

Повечето климатици са направени с достъпни въздушни филтри и дезодориращи филтри, които могат лесно да се извадят. Процесът може да бъде извършен, като следвате тези 6 стъпки:

1. Изключете вашия климатик

2. Повдигнете външния панел на климатика, за да достигнете филтрите.

3. Внимателно откачете и извадете въздушните филтри.

4. Откачете или плъзнете навън панелите на дезодориращия филтър.

5. Има два варианта за почистване на филтрите. Или ги изчеткайте внимателно, като използвате подходяща приставка на вашата прахосмукачка, или ги измийте с топла вода и слаб почистващ препарат.

6. След като изсъхнат напълно на въздух, далеч от пряка слънчева светлина, инсталирайте отново чистите филтри в климатика.

7. Накрая избършете външната страна на вашия затворен климатик с чиста мека кърпа.

 

Още начини да подобрите ефективността на вашия климатик

Правилно поддържаният климатик ще поддържа по-добре въздуха във вашия дом при зададена температура и ще го разпространява равномерно. Ето някои други прости съвети, за да гарантирате, че вашият климатик работи ефективно:

  • Уверете се, че винаги има въздушен поток около вашия климатик, както вътре, така и отвън. Проверете дали нищо не блокира устройството.
  • Уверете се, че въздушният поток и посоката са зададени правилно.
  • Уверете се, че прозорците и вратите са затворени.
  • Настройте вашия климатик на подходяща температура.
  • Проверявайте редовно за всякакви течове или промени във въздушния поток.

Професионален сервиз на климатици

Както при всяко сложно оборудване, има някои неща, които винаги трябва да се извършват от квалифициран техник.

Daikin има 3 нива на пакети за обслужване, от които да избирате. Опцията за основна грижа включва щателна проверка на вашата система и гарантира, че тя отговаря на всички изисквания на действащото законодателство. Опциите Preventive Care и Exclusive Care включват много повече функции за превантивна поддръжка и професионално почистване на филтъра. Редовното обслужване на климатика трябва да е част от текущата ви поддръжка, за да сте сигурни, че вашият климатик ще продължи да работи оптимално.

Не забравяйте значението на професионалната профилактика на климатика. За такава се обърнете към фирмата, от която сте закупили климатика или към нашата партньорска мрежа, за да намерите специалист близо до вас.

Свързани статии

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация