Skip to main content

Как да изберете местоположението на вашия климатик?

Решили сте да си вземете климатик, може дори да сте избрали системата, която искате да инсталирате. Има обаче още едно решение, което трябва да вземете. Сега трябва да изберете местоположението на климатика във вашия дом.

Къде да поставите вашия климатик е важно решение поради две основни причини. Първо, трябва да бъде разположен така, че стаята ви да достигне комфортна температура възможно най-бързо. Второ, да увеличи максимално функциите си за охлаждане или отопление, като същевременно запази своята енергийна ефективност.

Къде да инсталирате климатик в дома си

Първото нещо, за което трябва да помислите, когато инсталирате климатик, е кои части от вашия дом искате да охлаждате или отоплявате. Това може да зависи от размера на къщата ви, семейството ви, начина ви на живот и бюджета ви.

Сплит система – едно вътрешно тяло

Сплит системата се състои от едно външно тяло, свързано с едно вътрешно тяло. Един климатик може да е всичко, от което се нуждаете, ако живеете в по-малко жилище, като апартамент с две спални. Инсталирането на климатик в основната жилищна зона, където семейството прекарва по-голямата част от времето си, може да постигне желаната температура. Като алтернатива, ако сте далеч от къщата през целия ден и сте вкъщи само вечер, може да искате да инсталирате климатик само в спалнята си, за да имате добър и комфортен нощен сън.

В крайна сметка, ако планирате само един климатик, тогава поставянето му или в най-голямата стая, или на мястото, където прекарвате най-много време, би било най-доброто място.

Мулти сплит система – до 5 вътрешни тела

Ако имате по-голям дом или по-голямо семейство, тогава може да се наложи да помислите за повече климатици, за да поддържате комфортна температура в цялата къща. Ако случаят е такъв, най-добрият вариант е да помислите за мулти сплит система. Предимството на това е, че можете да имате до пет вътрешни климатика, свързани само към едно външно тяло. Този компактен модул пасва на малки пространства като покриви или тераси и дори може да се монтира на стена.

Наличието на множество климатици означава, че можете да приоритизирате къде са разположени из къщата, като ги поставите в най-удобните зони според вашите лични обстоятелства и изисквания.

Научете повече за мулти сплит системата тук.

След като сте решили дали търсите сплит или мулти сплит система, време е да помислите за действителното разположение на климатика във вашата стая.

Има няколко фактора, които трябва да имате предвид, когато избирате място за вашия климатик и вашият монтажен експерт ще ви посъветва за това, но винаги е добре да проучите въпроса предварително, за да сте подготвени за всякакви въпроси. В крайна сметка окончателното разположение трябва да бъде съгласувано с монтажника, тъй като той трябва да вземе предвид дизайна на вашия дом и изискванията за тръбопроводи и конструкция за вашия нов климатик.

5 неща, които влияят на местоположението вътрешното тяло на вашия климатик

Когато обмисляте местоположението на климатика, основната цел винаги е да го позиционирате така, че да получите максимален охлаждащ-отопляващ ефект и най-ефективното използване на електроенергията. Всичко, което кара климатика да работи по-усилено, ще означава, че той използва повече енергия за постигане на същите резултати и това може да намали живота му.

  1. Разположението трябва да гарантира, че устройството е лесно достъпно за почистване на филтрите и всяка друга поддръжка.
  2. Климатиците разчитат на добър въздушен поток, така че се уверете, че ще има достатъчно място около тях в добре проветриво помещение. Това означава да се уверите, че никакви мебели, завеси или други предмети не блокират циркулацията на въздуха.
  3. Всеки естествен въздушен поток трябва да работи с климатика, а не срещу него, така че не го поставяйте срещу врата или прозорец. Те могат да създадат противоположни въздушни потоци, които карат устройството да работи по-усилено.
  4. Вашият климатик трябва да е далеч от всякакви източници на топлина. Това включва хладилници и електронно оборудване. Всичко, което генерира топлина, може да бъде открито от сензорите на климатика, което го кара да продължи да работи ненужно. Това води до ненужно използване на енергия и стаята ви може да се окаже много по-студена, отколкото сте планирали.
  5. Вашият климатик никога не трябва да е на пряка слънчева светлина. По-високата топлина от слънцето кара климатика да работи по-усилено, за да произведе необходимия охлаждащ ефект. Устройството може да прегрее и с течение на времето допълнителната работа може да доведе до механични проблеми.

4 неща, които влияят на местоположението на външното тяло на климатика

Когато мислите да инсталирате климатик, може лесно да пренебрегнете външното тяло. Това обаче е също толкова важно за постигане на оптимална ефективност от вашата климатична система.

  1. Както при вътрешното тяло, въздушният поток е важен за вашето външно климатично тяло. Трябва да се постави на безопасно, добре проветриво място с достатъчно свободно пространство, за да поеме чист въздух.
  2. Мястото трябва да е свободно от дървета, храсти и прекалено прашни зони, където листата и отломките могат да блокират уреда или да запушат филтрите.
  3. Външното тяло трябва да е на място, където е лесно достъпно за почистване и поддръжка.
  4. Външното тяло не трябва да се излага продължително на пряка слънчева светлина. Както при вътрешните модули, прекомерната топлина от слънцето ще го накара да работи по-усилено, което ще го направи по-малко ефективен и ще постави допълнително напрежение върху модула.

 

Потърсете професионален съвет, за да обсъдите местоположението на вашия климатик

Това са само част от нещата, за които трябва да помислите, когато обмисляте най-доброто разположение на вашия климатик. Въпреки това, няма едно най-добро решение, което да пасва на всички, поради което крайното решение трябва да бъде взето от експертен монтажник на климатици. Като специалисти те могат да дадат най-добрия съвет за оптималната работа на вашите климатични тела, като вземат предвид всички аспекти, посочени по-горе, както и разположението и конструкцията на вашия дом.

Свързани статии

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация