Skip to main content

Струва ли си да се пести от монтаж на климатика?

Решили сте да си купите нов климатик, но цената за монтаж ви се струва твърде висока? Можете ли обаче да си я спестите и какви рискове носи това? 

Висококачественият климатик е отличен избор, ако искате да се наслаждавате на приятна температура и усещане за комфорт в дома си дълги години. Въпреки това, за да работи надеждно, ефективно и рентабилно, климатикът трябва да бъде правилно монтиран. При пропускането или неглижирането на тази стъпка може да се появят неизправности на ранен етап, да се оскъпи експлоатацията и да се появят други неудобства, които в крайна сметка да доведат до усещането, че сте купили грешния климатик. В тази публикация ще ви помогнем да се ориентирате как да избегнете тези неудобства. 

Защо е важно климатикът да бъде правилно монтиран?

Няколко фактора които обясняват защо е толкова важно да поверите монтажа на вашия нов климатик с първокласно качество на добър професионалист. Правилният монтаж: 

1. Удължава живота на оборудването.
Климатиците обикновено имат минимум гарантиран живот, посочен от производителя. Той обаче значително може да бъде удължен при правилна експлоатация и монтаж. Голям процент от климатиците Daikin, монтирани преди повече от 15 години в различни точки на страната,продължават да функционират безпроблемно и до днес .

2. Осигурява екологично чиста работа.
Ако климатикът е монтиран правилно, във въздуха не изтича хладилен агент, който би могъл да причини замърсяване. Нашите партньори имат необходимата експертиза да работят с фреон, което минимизира риска от инциденти. 

3. Не пречи на вашия комфорт.
Един експерт с дългогодишен опит знае къде точно да монтира климатичните тела, така че да осигури необходимия комфорт и да избегне евентуални проблеми - течения, зони с недостатъчно циркулация и др.

4. Намаляване на разходите.
Доверявайки се на доверен експерт, си осигурявате професионална консултация, която ще ви позволи да закупите машина с производителност, което най-добре отговаря на вашите нужди и домашни условия, така че да избегнете излишни разходи. 

На какво трябва да обърнете внимание, когато избирате специалист за монтаж на климатик?

В сайта на търговеца виждате цената за монтаж и решавате да помислите за алтернативни варианти? Ако поверите тази задача на някой, който предлага подозрително ниска цена, рискувате да пострада цялата климатична система. Бихте могли също учтиво да откажете помощта на добрия съсед, който се хвали, че сам е сглобил своя скутер през 1985 г. Климатиците са специфична технология, с която не бива да се правят експерименти. 

Да видим на какви критерии трябва да отговаря идеалният монтажник на климатици!

 

 • Фирмата или специалистът по монтаж на климатици не трябва да работи с твърде много марки. Вярно е, че монтажът и експлоатацията на климатици не достига нивото на космическите технологии, но е вярно, че всяка марка има своите особености, които трябва да са известни на монтажника. Затова си струва да избирате сред експерти, специализирани в определени производители, които познават всички модели външни и вътрешни тела.

 

 • Фирмата експерт или партньор трябва да е посочена на уебсайта на производителя или дистрибутора, а още по-добре, ако е член на партньорската програма на производителя. В случая на Daikin това е програмата Home Comfort Expert, към която могат да се присъединят само квалифицирани специалисти, които отговарят на определени критерии. Редовно проверяваме качеството на услугата с проучвания, интервюта и пробни покупки и осигуряваме непрекъснато обучение на нашите партньори. Освен това с предоставената от тях гаранция за извършената  работа шансът за "неприятни изненади" е сведен до минимум. Тук можете да намерите партньори на Daikin близо до вас.

 

 • Специалистът по монтаж на климатици трябва да препоръча оглед на място. В някои случаи не е достатъчно да се знае площта на стаята, която ще бъде климатизирана. Обикновено компетентният инсталатор на климатици идва за оглед във вашия апартамент и прави оценка на средата на място, особено когато става въпрос за специфични случаи – напр. как е разпределена стаята, какъв размер са прозорците, колко е висок таванът, как и за какво се използва помещението и т.н. Едва след това може да последва ценова оферта, която вече отчита аспектите на монтаж, поставяне или отвеждане на конденза. В тази фаза се препоръчва да се обърне внимание на това как бъдещият инсталатор комуникира с вас: ако всичко е наред по време на дискусиите и преговорите, вероятно няма да има проблеми с изпълнението.

 

 • Добре е монтажникът да поеме и бъдещи услуги, така че го попитайте какво ще се случи след монтажа. В идеалния случай проверката се извършва ежегодно, което също е препоръчително от здравна и експлоатационна гледна точка. Намирането на монтажник, който да поправи неизправен климатик в разгара на лятото може да бъде изключително трудно. Всички ще са заети, а вие вече съжалявате, че не стее се уговорили с монтажника за планова профилактика. Помислете за това преди да изберете климатик и монтажник.

 

 • Ако сте получили препоръки за монтажника от няколко надеждни източника, това е чудесно свидетелство за професионалната и висококачествена работа. Попитайте ваши приятели и познати, които са доволни от услугата на дадения монтажник на климатици за факторите, които са най-важни за вас, напр. работеха ли чисто, подреждаха ли след себе си, обясняваха ли как се работи с оборудването, точни ли бяха, свършиха ли работата в уговореното време и т.н.

 

 • Монтажникът на климатик следва да предостави гаранция за работата си. За правилното функциониране на климатици Daikin получавате  3 години безплатна гаранция. Накратко: ако има някакъв проблем с вашия климатик Daikin през първите 3 години, ние, заедно с вашият инсталатор, ще отстраним проблема безплатно. Тъй като различните производители и инсталатори предоставят различни гаранционни условия, също си струва да проверите тази точка предварително. Проверете и условията за удължена гаранция.

Контролен списък за избор на правилния монтажник на климатик

 • Специалист по марката
 • Показва се на уебсайта на производителя/дистрибутора
 • Посещава мястото на инсталацията преди да направи предложение
 • Поема бъдещите профилактика и поддръжка
 • Има препоръки от доволни клиенти
 • Гарантира работата си в продължение на няколко години

Надяваме се, че с нашата статия сме успели да ви дадем полезни съвети как да намерите компетентен и надежден изпълнител за монтажа на вашия климатик.

Свързани статии

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация