Skip to main content

Корпоративни новини

Daikin Europe печели трофея Чуждестранна инвестиция на годината за 2022 г

март 2022 г

Daikin Europe N.V. с гордост съобщава, че спечели трофея за Чуждестранна инвестиция на годината, присъден от Flanders Investment and Trade (FIT). Тази награда е признание за важния ангажимент на Daikin Europe към Фландрия и Европа, подчертан от инвестицията от 140 милиона евро в глобален изследователски и развоен център за термопомпи в Гент, Белгия.

Брюксел, март 2022 г. – Daikin Europe печели трофея „Чуждестранна инвестиция на годината“ за 2022 г. за своя нов изследователски център EMEA Development Center (EDC) в Гент, ново модерно изследователско съоръжение, което ще се превърне в една от перлите в короната на глобалната научноизследователска и развойна дейност на групата Daikin. Той ще бъде дом на глобалните проучвания и разработки на компанията за термопомпи и устойчиви технологии за студена верига и ключов елемент за прехода на Европа към климатично неутрален континент. Инвестицията в EDC е част от плана Fusion25 на Daikin да стане водеща компания в решенията за устойчиво отопление и охлаждане.

Daikin Europe награден трофея Чуждестранна инвестиция 2022 от Flanders Investment and Trade. Авторски права: Daikin Europe / Solange Aleixo

Местни проучвания и разработки и производство за европейския пазар

Daikin има дълга история на инвестиции във Фландрия. През 1973 г. японската компания създава първия си европейски производствен обект в град Остенде. Днес това е централата на компанията за всички нейни дейности в Европа, Близкия изток и Африка и един от основните производствени и научноизследователски центрове на компанията за европейския пазар, в който работят повече от 2000 души. „Нашата групова политика винаги е била да произвеждаме на местно ниво и да се стремим към къса верига на стойността, което е малко нетипично за нашата индустрия,“ казва Вим Де Шахт, вицепрезидент на Daikin Europe. „Тази награда е признание за това начинание и за нас е чест да я получим.“

 

Световен експертен център в термопомпената технология

Daikin Industries Limited, компанията-майка на Daikin Europe N.V., преследва глобална визия за околната среда да бъде въглеродно неутрална до 2050 г. Новият център за развитие е част от плана на компанията да стане глобален пример като компания за термопомпени технологии. Daikin Europe вече беше лидер в групата за това и сега официално ще поеме ролята на глобалното развитие.

Центърът за развитие ще бъде изграден в технологичния парк в Гент, Белгия и е предвидено да започне работа до 2024 г. Новата сграда ще събере всички хора от отдела за научноизследователска и развойна дейност на Daikin в Белгия на едно място, където те ще могат да работят в сътрудничество с университета в Гент . „Нашата цел е да създадем вълнуваща и вдъхновяваща работна среда, с отвореност за съвместно създаване. Нашите иновации в отоплението са резултат от проучване на технологията на термопомпата, съчетана с Интернет на нещата и изкуствен интелект,” казва Лоран Ван Торнаут, заместник-генерален мениджър на Центъра за развитие EMEA, “и тази комбинация предоставя възможности за разработване на нови бизнес модели. Ето защо един етаж в нашата сграда ще бъде посветен на стартиращи и отделящи се фирми, които могат да се възползват от концентрацията на знание и експертен опит.“

 

Водим пътя към климатично неутрален континент

Центърът за развитие EMEA е част от по-голям инвестиционен план в рамките на плана Fusion 2025 на Daikin. Между 2021 г. и 2025 г. компанията ще инвестира не по-малко от 840 милиона евро в региона на EMEA.

Европейският пазар на отопление е изправен пред предизвикателството да премине към решения за отопление без изкопаеми горива съгласно Зелената сделка на ЕС. „Ние силно вярваме, че термопомпената технология ще бъде от ключово значение за превръщането на европейския континент в климатично неутрален до 2050 г. Чрез нашите инвестиции ние укрепваме водещата си позиция на пазара, позволявайки ни да допринесем за прехода към устойчиво отопление и охлаждане без изкопаеми горива,“ заключава Де Шахт.

 

Инвестиции и търговия във Фландрия

Трофеите за чуждестранни инвестиции се организират всяка година от Flanders Investment and Trade (FIT), за да обърнат внимание на чуждестранните компании, които правят изключителни инвестиции във Фландрия. Daikin Europe вече получи трофея за цялостни постижения през 2019 г. и беше номиниран за трофея за чуждестранна инвестиция на годината през 2017 г.

„Нашият нов център за проучвания и развитие в Гент ще вдъхновява и обединява хората, за да разработват иновации за по-здравословно и по-устойчиво бъдеще. Искам да благодаря на Flanders Investment & Trade за тяхното признание за нашата работа,“ каза Масацугу Минака, председател на Daikin Europe N.V.

 

Авторски права снимки: Daikin Europe / Solange Aleixo

За Daikin
Грижим се за въздуха. Използваме дългогодишния си опит в климатизацията и страстта си към иновативните технологии, за да направим въздуха, в който живеем, възможно най-добрия. И ние искаме да направим това, като същевременно се грижим за околната среда и защитаваме бъдещите поколения. До 2050 г. Daikin се стреми да бъде въглеродно неутрален във всички свои действия и продуктите и решенията, които продава. Това е нашата мисия в Daikin.
 
Daikin Europe N.V.
Daikin Europe N.V. е дъщерно дружество на Daikin Industries Ltd. и централата за продажба на оборудване за климатизация, пречистване на въздуха, вентилация, отопление и охлаждане (HVAC-R) в Европа, Близкия изток и Африка. С голяма мрежа от дъщерни дружества и силна професионална партньорска мрежа, той е водещият доставчик на енергийно ефективни жилищни, търговски и промишлени HVAC-R решения в региона. Daikin Europe проектира и произвежда климатици, термопомпи и хладилно оборудване в региона. Към днешна дата Daikin Europe има над 11 000 служители в 24 филиала на EMEA. Разполага с 14 големи производствени съоръжения, базирани в Белгия, Чехия, Германия, Италия, Испания, Турция, Австрия и Обединеното кралство. Централата на Daikin Europe Group е в Белгия, с офиси в Остенде, Гент и Брюксел. Компанията е създадена през 1972 г., производството в Европа започва през 1973 г. Daikin има над 2 200 служители на територията на Белгия.
 
Пазарен лидер за термопомпена технология в Европа
С над 90 години опит в индустрията за отопление и климатизация, Daikin е пазарен лидер в термопомпената технология. Компанията е добре известна с хидравличните термопомпи Daikin Altherma за частни отоплителни приложения. Над 85% от устройствата за европейския пазар се произвеждат в Европа.
 
Доставчик на цялостни решения за отопление, охлаждане, вентилация и хладилна техника
Широкото продуктово портфолио на Daikin предлага решения във всички области на отопление, охлаждане, вентилация, пречистване на въздуха и хладилна техника. Daikin значително разшири пазарното си присъствие в Европа в термопомпената технология, но също така изгради силен бизнес стълб в търговското и промишлено охлаждане. През 2016 г. Daikin Europe N.V. придоби Zanotti S.p.A., италианския производител на индустриално и транспортно охлаждане. През февруари 2018 г. Tewis Smart Systems S.L. се присъедини към групата. Tewis произвежда готови и индивидуални хладилни решения с CO2 като хладилен агент. В началото на 2019 г. Daikin Europe N.V. придоби базираната в Австрия глобална хладилна група AHT Cooling Systems GmbH.
 
За Daikin Industries Ltd.
Daikin Industries Ltd., базирана в Осака, Япония, дава работа на около 85 000 души по целия свят и постига продажби от около 18,5 милиарда евро през финансовата 2020 година (20 април – 21 март). Компанията е световен лидер на пазара за термопомпени и климатични системи, както и за филтриране на въздуха. Daikin Industries Ltd. е единственият производител на климатици в света, който разработва и произвежда всички важни компоненти като хладилни агенти, компресори и електроника вътрешно.
Контакт за медиите
Росица Цонева
T.:  +359 88 698 00 70
Имейл: tsoneva.r@daikin.at

Това също може да ви заинтересува

  • Daikin Europe инвестира в нова линия за ламарина за завода си в Остенде, Белгия

    Белгийската фабрика се подготвя да отговори на нарастващото търсене на устойчиви решения за отопление. Daikin Europe NV инвестира в нова линия за ламарина и напълно автоматизиран склад за матрици за фабриката си в Остенде, Белгия. Новата линия за ламарина позволява увеличаване на производствения капацитет, като същевременно се подобрява безопасността на завода. Инвестицията е част от плана на Daikin Fusion 2025 за увеличаване на производствените способности на компанията в региона на EMEA и за задоволяване на нарастващото търсене на устойчиви решения за отопление, като термопомпи.
  • Daikin Europe инвестира 300 милиона евро в нов завод за термопомпи в Полша

    Брюксел (Белгия), Лодз (Полша). – Daikin Europe N.V. съобщи, че ще инвестира 300 милиона евро в изграждането на нов завод в Лодз, Полша, който ще бъде първата производствена база на Daikin в страната. В новия завод ще се произвеждат термопомпени агрегати за жилищни сгради и той ще започне да работи през юли 2024 г. в допълнение към съществуващите европейски производствени бази в Белгия, Чехия и Германия. Тези инвестиции допълват заложените 840 милиона евро в стратегическия план за управление FUSION 25 на Daikin Europe, за който бе съобщено миналата година, и новите инвестиции в съществуващите заводи. Това прави общия размер на инвестициите на Daikin Europe до 2025 г. повече от 1,2 милиарда евро. #PR2216
  • Рекордни резултати: Daikin Europe приключи фискалната 2021 г. с рекордни продажби

    Брюксел, Виена, май 2022 г. – Задвижен от силното търсене на устойчиви решения за отопление, охлаждане и хладилна техника, Daikin Europe N.V. отчете изключителен ръст на оборота си от 25%, който сега възлиза на 4,3 милиарда евро - най-добрият резултат на компанията досега. Като дъщерно дружество Daikin Central Europe допринесе значително за успеха с рекордни продажби в 16 страни в Централна и Източна Европа.

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация