Skip to main content

5-то поколение VRV с възстановяване на топлина на Daikin стимулира декарбонизацията

август 2022 г

Daikin разкрива повече подробности за пускането на своя VRV 5 с възстановяване на топлина през юли 2022 г.: Освен убедителните характеристики на несравнима простота и гъвкавост в дизайна и монтажа, най-новата еволюция на технологията за променлив обем на хладилния агент (VRV), която е разработена за първи път от Daikin преди 40 години, предоставя нови възможности за намаляване на въглеродния отпечатък на търговските сгради и прякото и непряко въздействие върху околната среда.

По-ниски преки и непреки емисии

За да се ускори декарбонизацията на сградите, като цяло новите системи трябва да намалят както преките, така и непреките CO2 емисии. Daikin се фокусира върху максимизиране на оперативната ефективност в реални условия на живот и по този начин минимизиране на въздействието върху околната среда: Новото решение се отличава с водеща на пазара сезонна ефективност с 13% увеличение на производителността в сравнение с предишното поколение.

 

Отидете на VRV 5 онлайн семинара за дизайнери, за да видите повече подробности

Високоефективната 3-тръбна система за възстановяване на топлината на Daikin, която позволява едновременно охлаждане и отопление, осигурява индивидуален контрол на комфорта, както и максимална гъвкавост чрез пренос на топлина от зони, изискващи охлаждане, към тези, които трябва да достигнат по-високи температури.

Освен това системата VRV на Daikin повишава своята ефективност, тъй като не се използват помпи, използващи прекомерно количество енергия, и са необходими само две стъпки на пренос на енергия: от въздух към хладилен агент и от хладилен агент обратно към въздух, което помага да се минимизират загубите на енергия и повишава общата ефективност на системата.

За да намали значително потенциалното пряко въздействие на системата, VRV 5 с възстановяване на топлина е създадена специално за хладилен агент R-32 с по-нисък потенциал за глобално затопляне (GWP). R-32 не само пренася топлината по-ефективно от R-410A, позволявайки по-ниско зареждане с хладилен агент, но и има по-нисък GWP. Заедно това води до намаляване на потенциалните преки CO2 еквивалентни емисии на системата с до 71%. Тъй като R-32 е еднокомпонентен хладилен агент, той лесно се възстановява и регенерира и по този начин подкрепя инициативата на Daikin за кръгова икономика L∞p от Daikin.

Тази комбинация от подобрения на производителността и най-съвременни технологии означава, че VRV 5 с възстановяване на топлина е идеалното решение за проекти, където по-ниското въздействие върху околната среда е приоритет и сертифицирането по BREEM, LEED или WELL е поставена цел.

 

Предимства на гъвкавата и ефективна инсталация за всяка търговска сграда

 • С най-добър в класа си дизайн и гъвкавост при монтаж VRV 5 системите са подходящи за голямо разнообразие от сгради и местоположения.
 • Температурните диапазони на работа са до +46°C при охлаждане и до -20°C при отопление.
 • Системата може да осигури външно статично налягане (ESP) до 78 паскала (Pa), така че модулът да може да се монтира с тръбопроводи навън, в малки пространства или зад решетки.
 • Пет нива на ниско ниво на шум до 40 db(A) в звуковото налягане позволяват инсталации в съответствие с изискванията на градското планиране, като същевременно повишават нивата на комфорт.
 • VRV 5 с възстановяване на топлина предлага същите дълги тръбопроводи като настоящата гама VRV и дори по-малки диаметри на тръбите, което допълнително намалява необходимото пространство за монтаж. 
 • Също така предлага най-широката гама външни тела на пазара, с отоплителни мощности до 90kW.
 • А с включването на технологията Shîrudo на Daikin може да се използва и за малки стаи и пространства.
 • Освен това инсталирането на VRV 5 с възстановяване на топлина е бързо и лесно. Благодарение на проточното свързване на кутиите BSSV, броят на точките за запояване е намален, както и количеството необходими комплекти разклонения за хладилен агент.

Спокойствие по време на работа и обслужване

Интегрираната технология Shîrudo осигурява гъвкавост за прецизен контрол на вътрешния климат на всяка стая и пространство без никакви допълнителни съображения, доставено на място оборудване или отнемащи време изследвания. С фабрично интегрираните мерки за реакция на хладилния агент и лесното валидиране чрез софтуера Xpress, Daikin гарантира съответствие със специфичния IEC продуктов стандарт. В малко вероятния случай на изтичане на хладилен агент, той се открива незабавно и засегнатата част от инсталацията се изолира. Това минимизира хладилния агент, който може да изтече, и означава, че само модулите в засегнатата част на системата ще бъдат изключени, докато останалата част остава да работи.

 

Съвместим с интелигентни вътрешни тела и управление всичко в едно

VRV 5 с възстановяване на топлина може да се комбинира със съвременна гама от специално проектирани вътрешни тела, оптимизирани за R-32, предлагащи максимална гъвкавост за всички конфигурации на помещения. Вентилационните модули могат да бъдат интегрирани за допълнително подобряване на качеството на въздуха в помещенията и създаване на по-здравословна вътрешна среда.

Удобните за потребителя и интуитивни контролери гарантират, че системата работи по най-удобния и ефективен начин. Mini BMS на Daikin, интелигентният Touch Manager, лесно интегрира климатичния контрол и оборудването на трети страни в една система. Осигурявайки както локален, така и базиран на облак достъп, мениджърите на сгради могат да контролират системата от всяко място чрез сензорен екран, интранет или интернет.

 

За консултанти и монтажници на VRV 5 с възстановяване на топлина Daikin предлага разнообразие от поддържащи инструменти като BIM обекти и базиран на етажен план софтуер за улесняване на проектирането и избора на системата или пълния проект и техническата поддръжка, предоставена от експертен екип.

Джордж Диму, продуктов мениджър на VRV системи в Daikin, каза: „Никога не е имало по-голям фокус върху подкрепата на декарбонизацията на сградите и пазарът на ОВК и хладилна техника играе важна роля. От всички нас зависи да приложим наличните решения, като например VRV 5 с възстановяване на топлина, и нашите експертни екипи са готови да подкрепят строителната и инсталационната индустрия, за да предприемат действия сега.“

 

Отидете на семинара за дизайнер на VRV 5, за да чуете повече подробности

Снимки: Авторски права Daikin Europe

Препоръчано за вас

 • Новата Daikin Emura. Дизайн на климатика, който говори сам за себе си

  Третото поколение Daikin Emura може да се похвали с луксозен нов дизайн, директно насочен към хора, които искат техните домашни уреди не само да изпълняват функция, но и да бъдат отражение на техния стил и естетика. „Стенният климатик винаги има визуално въздействие. Вярвам, че може да бъде и дизайнерски израз,” разкрива Хироясу Косуге, дизайнерът зад чисто новия Daikin Emura.
 • REPowerEU ускорява декарбонизацията на Европа

  Брюксел, май 2022 г. – Като глобален лидер в индустрията за ОВК и хладилна техника, Daikin Europe изразява подкрепата си за наскоро обявения план REPowerEU. REPowerEU е съвместно европейско действие за по-достъпна, сигурна и устойчива енергия. Една от целите е по-бързото намаляване на използването на изкопаеми горива чрез повишаване на енергийната ефективност и увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници и електрификацията. Според Daikin Europe възобновяемите технологии като термопомпите ще играят централна роля в плана на ЕС.
 • Daikin Europe инвестира 300 милиона евро в нов завод за термопомпи в Полша

  Брюксел (Белгия), Лодз (Полша). – Daikin Europe N.V. съобщи, че ще инвестира 300 милиона евро в изграждането на нов завод в Лодз, Полша, който ще бъде първата производствена база на Daikin в страната. В новия завод ще се произвеждат термопомпени агрегати за жилищни сгради и той ще започне да работи през юли 2024 г. в допълнение към съществуващите европейски производствени бази в Белгия, Чехия и Германия. Тези инвестиции допълват заложените 840 милиона евро в стратегическия план за управление FUSION 25 на Daikin Europe, за който бе съобщено миналата година, и новите инвестиции в съществуващите заводи. Това прави общия размер на инвестициите на Daikin Europe до 2025 г. повече от 1,2 милиарда евро. #PR2216

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация