Skip to main content

Корпоративни новини за хладилни агенти

Безплатен достъп до 30 HFC-32 патента на Daikin Europe за VRF системи

юли 2022

Daikin Europe N.V. пусна своето обещание отказ от заявяване на патент HFC-32, който ще осигури безплатен достъп за целия пазар до 30 патента, свързани с VRF системи1), комбинирани с хладилен агент HFC-32, известен също като R-32. Това допълнително ще насърчи използването на еднокомпонентния хладилен агент HFC-32 във VRF системите, който има по-ниско въздействие върху глобалното затопляне от R410A – хладилния агент, който обикновено се използва във VRF системите.

Брюксел, юли 2022 г. – Решението на Daikin да предостави безплатен достъп до своите патенти се случва на фона на глобалните опити за намаляване на въздействието на HFC2) върху глобалното затопляне особено сега, когато изменението от Кигали към Монреалския протокол3) се превръща в действителен държавен регламент.

Регулиране на парниковите газове в Европа

Европейската комисия понастоящем обмисля актуализиране на съществуващия регламент за парникови газове, което може да доведе до по-строги изисквания за използването на хладилни агенти. В допълнение VRF системите ще бъдат предмет на новия регламент, ако той влезе в сила. VRF системите отопляват и охлаждат големи сгради като офиси, училища или болници. При тези системи няколко вътрешни тела са свързани към едно външно тяло, позволявайки индивидуален контрол на температурата в стаите на сградата. Хладилният агент, който обикновено се използва във VRF системите, е R410A.

Регламентът за парникови газове ще принуди производителите на климатици и системи за отопление да изберат хладилен агент с по-нисък потенциал за глобално затопляне (GWP). HFC-32 може да осигури VRF решение точно с такъв хладилен агент с по-нисък GWP. Това е начинът, по който свободният достъп до патентите на Daikin може да ускори приемането на HFC-32.

 

Daikin всеобхватно оценява голямо разнообразие от хладилни агенти и насърчава избора на подходящия хладилен агент за всяко приложение и в момента счита HFC-32 за най-подходящия хладилен агент за VRF системи“, казва Мартин Диерикс, главен мениджър Център за изследване на околната среда в Daikin Europe.HFC-32 има много предимства, които могат да помогнат за намаляване на въздействието на климатизацията върху околната среда. HFC-32 е хладилен агент, който не разрушава озона и неговият GWP е една трета4) от конвенционалния хладилен агент R-410A. Той осигурява отлична производителност на системата и е лесно достъпен. Като еднокомпонентен хладилен агент, той е лесен за възстановяване, рециклиране и повторно използване, което намалява необходимостта от допълнително производство на първични хладилни агенти.“

Казухиде Мизутани, главен мениджър на Изследователския център на Daikin за Европа, Близкия изток и Африка, съобщава: „Патентите, които Daikin Europe обеща да не предявява, включват тези, свързани с контрола на скоростта на въртене на компресора и системите за безопасност като сензори за изтичане на хладилен агент. Обещанието ще улесни други производители на климатици и отопление да разработят VRF системи, използващи HFC-32. Освен това, насърчаването на инсталирането на системи за безопасност в оборудването намалява натоварването на инсталаторите на климатици с проверки на оборудването."

 

Daikin Industries обеща да не предявява 90 нови патента

Daikin Industries Ltd., компанията-майка на Daikin Europe N. V., се ангажира да не предявява патентите си във връзка с приложимо климатично оборудване, използващо HFC-32 от 2019 г., за да допринесе за опазването на околната среда. 

Освен патентите на Daikin Europe, глобалната група Daikin едновременно обеща да не предявява 90 нови патента, за да осъществи допълнителен екологичен принос в световен мащаб. 

Списък на патентите и специфичните правила и условия по отношение на обещанието са налични на уебсайта на Daikin Industries: 
https://www.daikin.com/patent/r32

 

Литература и съкращения: 
 1. VRF системи = Системи с променлив поток на хладилен агент 
 2. HFC = хидрофлуоровъглеводороди 
 3. Изменението от Кигали към Протокола от Монреал беше прието на 28-ата среща на страните (MOP 28) в Кигали, Руанда, през 2016 г. То цели постепенно намаляване на HFC с 85% намаление на еквивалентното на CO2 въздействие върху глобалното затопляне за страните от група 1 от 2019 до 2036 г., 80% намаление за страните от група 2 от 2024 до 2045 г. и 85% намаление за някои държави и региони от 2028 до 2047 г. 
 4. Стойности на GWP въз основа на 100-годишен времеви хоризонт от четвъртия доклад за оценка на IPCC (AR4). 
Авторски права на снимки: Daikin Central Europe

 

За Daikin
Daikin Europe N.V.
Daikin Europe N.V. е дъщерно дружество на Daikin Industries Ltd. и водещ доставчик на технологии за отопление, охлаждане, вентилация, пречистване на въздуха и хладилна техника. Компанията проектира, произвежда и пуска на пазара широко портфолио от оборудване, както и индивидуални решения за жилищни, търговски и индустриални цели в Европа, Близкия изток и Африка. Към днешна дата Daikin Europe N.V. има над 12 000 служители в повече от 59 консолидирани филиала. Разполага с 12 големи производствени съоръжения, базирани в Белгия, Чехия, Германия, Италия, Испания, Турция, Австрия и Обединеното кралство. Седалището на Daikin Europe Group е в Белгия, Остенде. Компанията е създадена през 1972 г., производството в Европа започва през 1973 г.
 
Daikin Industries Ltd.
Daikin Industries Ltd., базирана в Осака, Япония, дава работа на около 89 000 души по целия свят и постигна продажби от около 23,7 милиарда евро през фискалната 2021 година (21 април – 22 март). Компанията е световен лидер на пазара за термопомпени и климатични системи, както и за филтриране на въздуха. Daikin Industries Ltd. е единственият производител на климатици в света, който разработва и произвежда всички важни компоненти като хладилни агенти, компресори и електроника вътрешно.
 
Daikin Airconditioning Central Europe
Daikin Airconditioning Central Europe е основана през 1999 г. със седалище във Виена, Австрия, като дъщерно дружество на Daikin Europe N.V.. Портфолиото на компанията включва продукти и решения за отопление, охлаждане, вентилация, пречистване на въздуха и хладилна техника. Повече от 560 служители и 2500 партньора отговарят за продажбите и сервизните дейности в 16 страни в Централна и Източна Европа (Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Косово, Черна гора, Молдова, Северна Македония, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения). С Your Daikin World в централата във Виена, индустрията за ОВК и хладилна техника и строителният сектор имат достъп до модерен център за опит за съвместно създаване на решения по поръчка за хотели, магазини, офиси или големи търговски приложения. Включва и един от 9 обучителни центъра в региона на Daikin Central Europe.
 
Контакт за медиите
Росица Цонева
T.:  +359 88 698 00 70
Имейл: tsoneva.r@daikin.at

 

 

Mоже да ви заинтересува

 • Благоприятно за климата дуо: Нова касета с кръгъл поток разширява гамата CO2 Conveni-Pack на Daikin за супермаркети и малки магазини за търговия на дребно

  Виена, март 2022 г. - Daikin представи нова касета с кръгъл поток (серия FXFN) за използване със своята интегрирана система за ОВК и хладилна техника CO2 Conveni-Pack, която е подходяща за инсталации в окачени тавани, както и в отворени тавани. CO2 Conveni-Pack предлага не само убедителни предимства като най-ниските емисии на хладилен агент, но и множество възможни комбинации за супермаркети и търговци на дребно.
 • REPowerEU ускорява декарбонизацията на Европа

  Брюксел, май 2022 г. – Като глобален лидер в индустрията за ОВК и хладилна техника, Daikin Europe изразява подкрепата си за наскоро обявения план REPowerEU. REPowerEU е съвместно европейско действие за по-достъпна, сигурна и устойчива енергия. Една от целите е по-бързото намаляване на използването на изкопаеми горива чрез повишаване на енергийната ефективност и увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници и електрификацията. Според Daikin Europe възобновяемите технологии като термопомпите ще играят централна роля в плана на ЕС.
 • 5-то поколение VRV с възстановяване на топлина на Daikin стимулира декарбонизацията

  Daikin разкрива повече подробности за пускането на своя VRV 5 с възстановяване на топлина през юли 2022 г.: Освен убедителните характеристики на несравнима простота и гъвкавост в дизайна и монтажа, най-новата еволюция на технологията за променлив обем на хладилния агент (VRV), която е разработена за първи път от Daikin преди 40 години, предоставя нови възможности за намаляване на въглеродния отпечатък на търговските сгради и прякото и непряко въздействие върху околната среда.

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация