Skip to main content

Корпоративни новини

Daikin Europe отчита 20% ръст на оборота поради нарасналото търсене на нисковъглеродни решения за отопление и охлаждане

юни 2023

Daikin Europe обяви резултатите на своята финансова група за фискалната 2022 г., завършваща на 31 март 2023 г. В следствие на нарасналото търсене на нисковъглеродни решения за отопление и охлаждане, Daikin отчита ръст на оборота от 20% в EMEA, който възлиза на 5,2 милиарда евро, най-добрият резултат на компанията досега. Като дъщерно дружество, Daikin Central Europe със седалище във Виена допринесе значително за този успех с рекордни продажби на 16 пазара в региона на Централна Европа.

 

Masatsugu Minaka
Масацугу Минака, председател на борда на Daikin Europe N.V. 

Виена, Брюксел, юни 2023 Daikin Europe е пазарен лидер в бизнеса с климатизация, отопление, вентилация и хладилна техника в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA).


„През фискалната 2022 г. отчитаме значителен ръст на продажбите като цяло в EMEA, надхвърляйки амбициозните цели на нашия 5-годишен стратегически план Fusion25.  Нисковъглеродните иновации за отопление и охлаждане, разработени в и за EMEA, допринасят за енергийния преход на региона“, казва Масацугу Минака, председател на борда на Daikin Europe N.V. и старши изпълнителен директор, Daikin Industries Ltd.

„Въпреки продължаващите глобални предизвикателства, включително постоянен недостиг на компоненти, прекъсвания на веригата за доставки, енергийната криза в Европа с рекордно високи цени на газа, висока инфлация и по-ниска покупателна способност, ние успяхме да продължим траекторията си на растеж в региона на Централна Европа успешно“, казва Карл Ливенс, управляващ директор на Daikin Central Europe, базиран във Виена.

Carl Lievens
Карл Ливенс, управляващ директор на Daikin Central Europe

Засилена лидерска позиция на пазара

В жилищния сегмент Daikin затвърди лидерската си позиция на пазара. Търсенето на термопомпено отопление на европейския пазар нарасна по-бързо от всякога – над 40% в сравнение с 2021 г., следствие от мерките на ЕС за декарбонизиране на сградния фонд на Европа и ускоряване на независимостта от изкопаемите горива. Благодарение на инвестициите в европейски производствен капацитет, Daikin спечели допълнителен пазарен дял по-бързо от конкуренцията:

 • Ръстът на продажбите в сегмента за жилищно отопление се движи основно от термопомпените системи въздух-вода на Daikin (Daikin Altherma). Те са популярни в новите жилищни сгради от много години и сега навлязоха и на пазара за саниране като пълноценна алтернатива за всички видове отоплителни системи с изкопаеми горива.
 • Друга причина е нарастващата популярност на използването на сплит системи за жилищна климатизация на Daikin като енергийно ефективни решения за отопление. Тези агрегати са термопомпи въздух-въздух, които осигуряват както охлаждане, така и отопление.
Такаюки Камекава, вицепрезидент продажби на Daikin Europe

 

„С нарастващото търсене на термопомпи, нашата организация за доставки и производство успя да увеличи производството над първоначалните планове, въпреки трудното и нередовно снабдяване с компоненти. В резултат на това постигнахме повече от 150% ръст на оборота в сегмента за отопление с термопомпи в сравнение с предходната фискална година“, обяснява Такаюки Камекава, вицепрезидент продажби на Daikin Europe.

В търговския сегмент европейският пазар след Covid все още показва нестабилност в инвестициите в търговията на дребно и хотелиерството. Най-силният актив на Daikin се оказа добре позиционираната гама за леки търговски приложения като малки центрове за данни и складове, както и добрата наличност на големи VRV агрегати за търговски приложения.

В сегмента на хладилната техника намаленото търсене от веригите за търговия с храни оказа отрицателно въздействие върху резултатите на дъщерното дружество AHT на Daikin Europe. Предприети са ключови действия за смекчаване на този ефект чрез разработване на диференцирани и интегрирани предложения.

 

Инвестиции в нови фабрики и съществуващи производствени обекти

През 2022 г. Daikin Europe продължи да инвестира в Европа и региона на EMEA в съответствие със своята стратегия за близост. Daikin вижда тази стратегическа посока като важна причина, поради която може да се предотвратят най-неблагоприятните ефекти при глобалната верига на доставки. През предходната година Daikin Europe обяви:

 • Инвестиции от над 90 милиона евро за разширяване на операциите във фабриките за термопомпи в Белгия, Германия, Чехия и Турция.
 • Инвестиция от 300 милиона евро в нов завод за термопомпи в Полша. Планирана за завършване през април 2024 г., новата фабрика ще започне работа през юли 2024 г.
 • Откриването на първата фабрика в Кралство Саудитска Арабия, втората фабрика на Daikin Europe в Близкия изток след Дубай. Тя произвежда климатици и енергийно ефективно оборудване, което е от съществено значение за широкомащабни решения за климатизация.
Wim De Schacht
Вим Де Шахт, вицепрезидент Сервиз и решения и корпоративни въпроси на Daikin Europe N.V.

„Нашата стратегия да дадем приоритет на научноизследователската и развойната дейност и производството на нисковъглеродни иновации  в сферата на ОВК и Хладилна техника близо до пазарите, които обслужваме, е очевидно правилната посока“, казва Вим Де Шахт, вицепрезидент Сервиз и решения и корпоративни въпроси на Daikin Europe N.V.

Toshitaka Tsubouchi
Тошитака Цубоучи, президент на Daikin Europe

Предстояща 50-а годишнина: десетилетие пореден растеж в EMEA

„През октомври 2023 г. групата на Daikin Europe ще отпразнува своята 50-а годишнина. Като лидер на пазара, ние винаги сме действали според нашата отговорност да поставяме нуждите на нашите общности, клиенти и служители на първо място. Гордеем се, че този подход доведе до десетилетие последователен растеж в EMEA,“ заключава Тошитака Цубоучи, президент на Daikin Europe.

 

Авторски права на снимките: Daikin Europe

За нас

Daikin Europe N.V.

Daikin Europe N.V. е дъщерно дружество на Daikin Industries Ltd. и водещ доставчик на технологии за отопление, охлаждане, вентилация, пречистване на въздуха и хладилна техника. Компанията проектира, произвежда и пуска на пазара широко портфолио от оборудване, както и индивидуални решения за жилищни, търговски и индустриални цели в Европа, Близкия изток и Африка. Към днешна дата Daikin Europe N.V. има над 12 000 служители в повече от 24 филиала в EMEA. Разполага с 12 големи производствени съоръжения, базирани в Белгия, Чехия, Германия, Италия, Испания, Турция, Австрия и Обединеното кралство. Централата на Daikin Europe Group е в Остенде, Белгия. Компанията е създадена през 1972 г., а производството в Европа започва през 1973 г. 

Иновации за устойчиво отопление, охлаждане, вентилация и замразяване

aikin Europe има 50 години опит в иновативните и енергийно ефективни термопомпени системи. Групата не само предлага продукти на пазара, но също така предлага поддръжка и решения до ключ. 

В жилищния сегмент групата е добре известна с хидравличните термопомпи Daikin Altherma, които Daikin пусна за първи път на пазара през 2006 г. Термопомпите Daikin Altherma осигуряват отопление и битова гореща вода и са проектирани и произведени в Европа.

В търговския сегмент VRV (променлив обем на хладилния агент) на Daikin е в челните редици на иновациите от пускането си през 1984 г. Daikin VRV е модулна система за охлаждане и отопление, която разпределя хладилния агент от външното тяло към множество вътрешни тела, осигурявайки превъзходна енергийна ефективност и комфорт в приложения с големи сгради с множество зони, които да се контролират индивидуално, като хотели, офиси и болници.

През последните години Daikin Europe подсили портфолиото си от хладилни продукти и добави цялостни решения за устойчива студена верига към своите бизнес направления. Той е дом на хладилните марки Zanotti, Hubbard, Tewis и AHT, след поредица от придобивания между 2016 и 2018 г.. 

Daikin Industries Ltd.

Daikin Industries Ltd., базирана в Осака, Япония, дава работа на около 89 000 души по целия свят и постигна продажби от €23,7 милиарда през финансовата 2021 година (1 април ‘21 – 31 март ‘22). Компанията е световен лидер на пазара за термопомпени и климатични системи, както и за филтриране на въздуха.

Daikin Airconditioning Central Europe

Daikin Airconditioning Central Europe е основана през 1999 г. със седалище във Виена, Австрия, като дъщерно дружество на Daikin Europe N.V. Портфолиото на компанията включва продукти и решения за отопление, охлаждане, вентилация, пречистване на въздуха и хладилна техника. Повече от 560 служители и 2500 партньора отговарят за продажбите и сервизните дейности в 16 страни в Централна и Източна Европа (Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Косово, Черна гора, Молдова, Северна Македония, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения). С Your Daikin World в централата във Виена, индустрията за ОВК и хладилна техника и строителният сектор имат достъп до модерен център за опит за съвместно създаване на решения по поръчка за хотели, магазини, офиси и големи търговски приложения. Той също така включва един от деветте центъра за обучение в региона на Daikin Централна Европа.

Прочетете повече на:

www.daikin.eu

www.daikin.com

About | Daikin (daikin-ce.com)

 

Контакт с медиите

Георги Грънчаров
Маркетинг и комуникации за България и Молдова

тел +43 664 559  7454 
grancharov.g@daikin.at
Lemböckgasse 59/1/1 | 1230 Виена | Австрия

Mоже да ви заинтересува

 • Daikin се представя на 28-та конференция по изменение на климата в Дубай - COP28

  Брюксел, ноември 2023 г. – Daikin показва своя високоефективен инверторен климатик на COP28 Japan Pavilion, подчертавайки способността му да постигне до 50% икономия на енергия. 28-ата конференция по изменение на климата в Дубай, Обединени арабски емирства, от 30 ноември до 12 декември 2023 г., ще отбележи първата изложба на Daikin на събитие на COP. #pr2313
 • Daikin разкрива нова изцяло електрическа и plug-in хибридна транспортна хладилна гама на изложението SOLUTRANS в Лион

  Брюксел, ноември 2023 г. – Daikin представя най-новите си решения за охлаждане на микробуси, камиони и ремаркета в SOLUTRANS, глобалният център за тежкотоварни и лекотоварни търговски превозни средства. Напълно електрическата и plug-in хибридна продуктова гама на Daikin намалява емисиите от двигателите с вътрешно горене. Глобалният производител демонстрира своите иновации за транспортна хладилна техника, включително новия си хладилен агрегат за ремаркета Exigo, заедно с новата Telematics платформа за свързаност на Daikin. #pr2319
 • Mesomania

  Пълна гама хладилно оборудване, което затваря хладилната верига, представи за първи път у нас Daikin

  София, 14 ноември 2023 г. – Японският производител на водещи решения за отопление, охлаждане, вентилация и пречистване на въздуха, представи цялостно порфтолио хладилна техника по време на юбилейното 30-то издание на специализираното изложение Месомания.

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация