Skip to main content

Корпоративни новини

Термопомпите бележат ръст при избора на средство за отопление на жилищата в страните от ЦИЕ

ноември 2023

Скорошно проучване на GfK, поръчано от Daikin Central Europe, разкрива поведението на собствениците на жилища и проектантите при вземане на решения за покупка в категорията термопомпи в девет страни от Централна и Източна Европа.

Виена, ноември 2023 г. — В жилищния сегмент на страните от Централна и Източна все още доминират системите за отопление с природен газ. Въпреки това, термопомпите набират популярност сред собствениците на апартаменти и къщи, които обмислят да подменят съществуващите си отоплителни системи поради високата енергийна ефективност и по-малкото въздействие върху околната среда, което оказват тези иновативни продукти. Екологичната технология е сред основните причини за предпочитанията към термопомпени решения от страна на проектантите.

Намерение за преминаване към термопомпи

Две трети от 43,6 милиона жилища в едно- и многофамилни къщи в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са по-стари от 30 години (построени преди 1989 г.) и са до голяма степен неефективни, според Обсерваторията на сградния фонд на ЕС1. Ремонтът може да бъде идеалният повод за подмяна на остаряла система за отопление и топла вода в жилищата.

Най-категорично намерение за преминаване от газови котли към термопомпи в страните от региона според проучването на GfK се наблюдава в Австрия, следвана от Чехия и Словакия. В Румъния газовите котли остават предпочитаното решение за отоплителна система. В Полша термопомпите демонстрират устойчива тенденция да бъдат заместител на централното отопление, технологията е във възход и в Хърватия, България, Словения и Унгария.

 

 

Климатиците остават най-предпочитаното решение у нас

В България климатиците са най-предпочитаното средство за отопление и охлаждане, изпреварвайки централното отопление. Енергийно ефективни, достъпни, практични, с възможност да се използват и през лятото, и през зимата – това са основните причини за респондентите да изберат подобно решение. Над 50% от анкетираните обмислят подмяна на отоплителната система в дома си през следващите 18 месеца, като всеки втори от тях отново би заложил на климатик.

Основният мотив за покупка на термопомпа при собствениците на жилища са икономиите и лесната поддръжка, както и фактът, че в дългосрочен план инвестицията се изплаща. За близо 40% от запитаните екологичният отпечатък и положителното въздействие върху околната среда при избора на това решение са от значение.

 

Термопомпата е 3 до 4 пъти по-ефективна от котел на газ/дизелово гориво  

Сравнение на ефективността от Daikin, включващо най-новото допълнение в широкото портфолио от термопомпи на компанията, Daikin Altherma 3 R MT, показва, че този конкретен модел е три до четири пъти по-ефективен от газов или нафтов котел, което може да доведе до значително намаляване в годишните разходи за отопление.

TEXT
*Горните изчисления се основават на сезонен коефициент на ефективност (SCOP) 3,43 на термопомпи, при умерен климат на околната среда с 55°C температура на изходящата вода и ефективност на газов/нафтов котел 93%. Действителният SCOP може да варира в зависимост от водата и външната температура. По-прецизното изчисляване на годишната консумация на енергия трябва винаги да се извършва от специалист.
TEXT

За проучването 

Онлайн базираното (CAWI) проучване на GfK “Наблюдения над глобалния бранд Daikin в областта на термопомпите ” е проведено през май 2023 г. сред основна извадка от N = 1000 за държава в Австрия, Чехия, Словакия, Румъния, Полша, България, Хърватия, Словения и Унгария. Предназначено е за собственици и проектанти на къщи или апартаменти за частни жилищни цели, които вземат решение относно закупуването на техническо оборудване, свързано с имота. Мнозинството от анкетираните живеят в семейство от двама до четирима души и имат образователен статус и доходи над средното ниво.

Препратки
1) https://energy.ec.europa.eu/topics/energy-efficiency/energy-efficient-buildings/eu-building-stock-observatory_en
Авторски права за снимки: Daikin Central Europe
 
За нас
Daikin Central Europe
Daikin Airconditioning Central Europe е основана през 1999 г. с централа във Виена, Австрия, като дъщерно дружество на Daikin Europe N.V. Портфолиото на компанията включва продукти и решения за отопление, охлаждане, вентилация и пречистване на въздуха. Над 700 служители и 2500 партньори отговарят за продажбите и сервизните дейности в 16 страни в ЦИЕ (Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Косово, Черна гора, Молдова, Северна Македония, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения). С повече от 70 доверени партньори на Daikin, разполагащи с мрежа от шоуруми и офиси в цяла България, Daikin е добре позната марка с високо доверие сред бизнеса и крайните клиенти.  
 
За повече информация: 
Георги Грънчаров
Маркетинг и комуникации за България и Молдова
тел. +43 664 559  7454
grancharov.g@daikin.at
Lemböckgasse 59/1/1 | 1230 Виена | Австрия

Свързани статии

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация