Skip to main content

Нов продукт

Daikin представя нови нисковъглеродни термопомпи VRV за всички видове търговски сгради

ноември 2023

Daikin разкрива подробности за две нови термопомпени системи VRV 51), които ще се появят на пазара през първата половина на 2024 г. С разширен капацитет за системата Mini-VRV до 33,5 kW и нова серия Top-Blow, достигаща 56 kW, Daikin разширява портфолиото си за декарбонизация на търговски сгради.

Виена, ноември 2023 г. - Системата VRV 5, представлява термопомпено решение въздух-въздух, което осигурява целогодишно високо енергийно ефективно отопление и охлаждане за всяка търговска сграда, с различни предимства:

  • Тя е лесна и гъвкава за инсталиране и използване и помага на потребителите да намалят както прякото2), така и непрякото3) въздействие върху околната среда на търговските системи за отопление и охлаждане.
  • Увеличените дължини на тръбите до 1000 метра улесняват конфигурацията във всички типове и размери на сгради.
  • Освен това, системата предлага избор от пет настройки за ниски нива на шум, до 41 db (A)4), осигурявайки съответствие с изискванията на градско планиране и повишавайки нивата на комфорт на обитателите.
VRV5

По-ниски емисии на CO2 от сградите

Специално проектирана за хладилен агент R-32, новата термопомпа VRV 5 помага за ускоряване на така необходимата декарбонизация на търговските сгради. R-32 има по-нисък потенциал за глобално затопляне (GWP) от само 675 и пренася топлина по-ефективно от хладилния агент R-410A, което позволява значително по-ниско зареждане с хладилен агент. В съответствие с европейския регламент за флуорирани газове, R-32 намалява потенциалните директни емисии CO2 еквивалент (CO2-eq)5) от отоплителните и охладителните системи с до 71%.

В допълнение, новите термопомпи VRV 5 имат повишена сезонна ефективност (до 9,1%) в сравнение с предишните модели, намалявайки косвеното им въздействие. Стойностите на ефективност са тествани с най-продаваните модули, за да се осигури точно представяне на истинската консумация на енергия.

Екологичните качества на VRV 5 го правят най-добрият избор за проекти, при които ниското въздействие върху околната среда на сградите е основен приоритет. Мрежа от акредитирани експерти е на разположение, за да помогне на клиентите да изчислят общия въглероден отпечатък през целия живот за решението VRV 5 и да увеличат максимално акредитациите BREEAM, LEED или WELL.

Технология Shîrudo за максимално спокойствие

Уникалната технология Shîrudo на Daikin отговаря на законовите изисквания на IEC60335-2-40, специфичен продуктов стандарт, отнасящ се до слабо запалимите характеристики на R-32. Фабрично доставените мерки за контрол на хладилния агент, предоставени от Shîrudo Technology, са сертифицирани от трета страна и позволяват инсталирането на VRV5 системи във всички видове сгради и стаи. Технологията на Shirudo също така прави ненужни сложните проучвания, когато детайлите на инсталацията и/или оформлението на пространството се променят.

Комплексно решение: Интегриране на интелигентни вътрешни тела, вътрешни модули за качество на въздуха и контроли

Точно както всички други външни тела VRV 5, новите термопомпи VRV 5 са съвместими с широка гама от специално проектирани вътрешни тела за R-32, включително въздушни завеси Biddle. Това осигурява на клиентите на Daikin максимална гъвкавост за всички конфигурации на помещения. Освен това децентрализираните вентилационни модули, както и централните климатични модули могат да бъдат интегрирани в новите термопомпи VRV5, за да осигурят здравословна и комфортна вътрешна среда.

Удобният за потребителя и интуитивен контрол на системите VRV 5 опростява работата, като същевременно увеличава ефективността и комфорта на потребителя. Когато VRV 5 е свързан към най-новата платформа Daikin Cloud Plus, осигуряваща непрекъснат мониторинг в реално време и управление на енергията, консумацията на енергия от сградите може да бъде допълнително намалена. Daikin Cloud Plus също предлага на сервизните техници предимството да извършват дистанционна диагностика и настройки на оборудването.

Таня Банай, генерален мениджър на стратегическо бизнес звено Търговия в Daikin Central Europe, относно пускането на термопомпата VRV5: „Никога не е имало по-голям фокус върху подкрепата за декарбонизацията на сградите и ОВК индустрията, включително производители, дистрибутори и монтажници, имат важна роля. От всички нас зависи да пуснем на пазара решения, ориентирани към бъдещето, като VRV 5, и да подкрепим проектантите, монтажниците, собствениците на търговски сгради и инвеститорите да използват нисковъглеродни VRV системи в строителната индустрия.“

Повече информация

Моделите термопомпи Daikin VRV 5 RXYA ще бъдат налични от февруари 2024 г., VRV 5 S-серията RXYSA серия от юни 2024 г. За повече информация се регистрирайте за събитието за дигитално представяне на Daikin на 16 ноември в 09.30 CET или посетете daikin.bg/VRV5

Авторски права на снимки: Daikin Europe

Обяснения и съкращения:

1) VRV = система с променлив обем на хладилния агент (VRV). VRV е изобретен от Daikin, но оттогава е възпроизведен от много други, често наричани VRF системи. Системата VRV може отделно да управлява всяко вътрешно тяло, което в комбинация с инверторната технология позволява на системата да доставя прецизно регулиране на температурата. Като система, работеща на принципа на директно разширение, VRV използва превъзходните характеристики на топлопредаване на хладилния агент над водата, което води до много висока ефективност в сравнение с други налични технологии.

2) Пряко въздействие върху околната среда: Директното въздействие или емисиите на термопомпата са резултат главно от течове на хладилен агент на място. Правилният монтаж и редовната поддръжка могат да сведат до минимум тези емисии. Освен това преминаването към хладилен агент с по-нисък потенциал за глобално затопляне (GWP) (като R-32) намалява прякото въздействие в случай на изтичане.

3) Непряко въздействие върху околната среда: Непрякото въздействие или емисиите на термопомпата се дължат главно на емисиите, свързани с електричеството, използвано за работата на термопомпата. Колкото по-ефективна е една термопомпа, толкова по-ниски са тези емисии.

4) dB(A) = A-претегляне се прилага към измерените нива на звука, за да се определи приблизително как звукът се възприема от човешкото ухо, тъй като ухото е по-малко чувствително към ниски аудио честоти.

5) CO2-eq = Еквивалент на въглероден диоксид или еквивалент на CO2, съкратено като CO2-eq, е метрична мярка, използвана за сравняване на емисиите от различни парникови газове въз основа на техния потенциал за глобално затопляне (GWP). Това става чрез преобразуване на количества други газове в еквивалентно количество въглероден диоксид със същия потенциал за глобално затопляне. Въглеродът за целия жизнен цикъл = обхваща цялото въздействие на CO2-eq на даден продукт, като се има предвид извличането на суровини, производството, поддръжката, оперативното използване на енергия и изхвърлянето. Това се нарича още оценка на жизнения цикъл „от люлка до гроб“ (LCA).

 

За нас

Daikin Airconditioning Central Europe

Daikin Airconditioning Central Europe е основана през 1999 г. със седалище във Виена, Австрия, като дъщерно дружество на Daikin Europe N.V. Портфолиото на компанията включва продукти и решения за отопление, охлаждане, вентилация, пречистване на въздуха и охлаждане. Повече от 700 служители и 2500 партньора отговарят за продажбите и сервизните дейности в 16 страни в Централна и Източна Европа (Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Косово, Черна гора, Молдова, Северна Македония, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения). С Your Daikin World в централата във Виена, ОВК и хладилна техника индустрията и строителният сектор имат достъп до модерен център за опит за съвместно създаване на решения по поръчка за хотели, магазини, офиси и големи търговски приложения. Той също така включва един от деветте центъра за обучение в региона на Daikin Central Europe.

 

Контакт с медиите

Георги Грънчаров
Маркетинг и комуникации за България и Молдова
тел. +43 664 559  7454
grancharov.g@daikin.at
Lemböckgasse 59/1/1 | 1230 Виена | Австрия

Mоже да ви заинтересува

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация