Skip to main content

Хотел Courtyard, Париж

Париж, Франция

Системата VRV с възстановяване на топлина осигурява енергийно ефективен комфорт за гостите

Гъвкавостта на климатичната система VRV на Daikin позволи престижната хотелска верига Marriott да обнови остаряла търговска сграда в сърцето на Париж. Разположен срещу гарата “Gare de Lyon”, новият хотел Courtyard на Marriott е първият както за международната група, така и за самия град. Сградата бе оголена до самия си скелет като останаха само етажите, а процесът на обновяване превърна бившия небостъргач от 70-те г. на 20 в. в модерен хотел, който се вписва перфектно в стилната и делова квартална среда, която го заобикаля.

Като кулминация на строителния процес, продължил две години, новият хотел се извисява с 19-те си етажа, включващи площ от 11 500 кв. м и 249 стаи. В отделна сграда, разположена на партера, както и на първите етажи се помещават кухня, бар-ресторант и конферентен център, които предлагат иновативни работни зони със споделен достъп до технологии и обща стая с зони за хранене, както и заседателни зали с капацитет до 100 души.

Проектирани от Studios Architecture и изпълнени от Bouyges Construction като главен изпълнител, оформлението и интериора на високата 60 метра сграда й придават модерен и изискан външен вид и усещане.

 

Иновативната технология VRV IV на Daikin предлага цялостно решение за климатизация, което отразява далновидния дизайн на хотела, свежда до минимум въглеродния отпечатък на сградата като използва енергия от възобновяеми източници и осигурява гъвкавостта, необходима за справяне с индивидуални потребности и предпочитания. Опциите с голяма гъвкавост при конфигуриране, които включват съобразена с мащаба конструкция и лесен монтаж, превърнаха технологията VRV IV на Daikin в предпочитаният избор за изпълнението на този голям и сложен строителен проект.

Монтажът бе извършен от Tempeol for Bouyges Energie. Бяха монтирани общо 28 външни тела на VRV IV с възстановяване на топлина, включващи 24 тритръбни системи, обслужващи стаите за гости и още четири двутръбни системи, необходими за осигуряване на отопление и климатизация в общите части на партерния етаж, включващи конферентните зали, зоните за съвместна работа и бар-ресторанта.

С цел спазване на правилниците за планиране на градския център, външните тела на VRV IV бяха разположени в машинно помещение на покрива на хотела. Това решение осигури цялостно скриване на апаратурата и я направи невидима отвън на сградата.

Фиксирана зададена температура от 23°C пести енергия като може да се регулира с +/- 3°C, за да позволи на гостите да задават собствени нива на комфорт в техните стаи.

Преустройството на хотел Courtyard отбеляза успешно сътрудничество между устременото към бъдещето градско обновяване и гъвкавата технология на VRV за възстановяване на топлина.

Гъвкавостта на конструкцията на системата VRV IV позволява свързване с богата гама от вътрешни тела. В хотел Marriott, вътрешните тела, обслужващи спалните, включват комбинация от тънки стенни тела, тънки тела за скрит канален монтаж и открити таванни тела, заедно с канални тела за средно налягане. Разклонителни селекторни кутии, монтирани в окачените тавани в коридорите, водещи до спалните, осигуряват енергоспестяващо възстановяване на топлината, което позволява едновременно отопление и охлаждане, като по този начин гостите на хотела могат да зададат собствени нива на комфорт в своите стаи.

Частта за възстановяване на топлина на системата VRV използва повторно топлината от спалните за енергийно ефективно производство на гореща вода и за отопление на други зони от сградата. Уникалната тритръбна технология на системата за възстановяване на топлина Daikin IV повишава енергийната ефективност при възстановяване на топлината. Специални тръби позволяват на системата да възстановява топлина при по-ниски температури на кондензация, отколкото други предлагани решения. Топлообменникът е оптимизиран за режим на смесена работа и е проектиран да предоставя най-високата сезонна ефективност.

Телата на VRV се интегрират в централна сградна система за управление (BEMS) посредством протокол BACnet.

За пестене на енергия, стайната температура е фиксирана на 23°C с възможност за промяна с +/- 3°C в зависимост от предпочитанията на гостите. Каналните тела продължават да работят дори когато в спалнята няма никой. Входът към всяка стая е оборудван с контактна система, която се активира чрез магнитна карта за достъп до стаята и заедно със сензор за присъствие спомага за регулиране на отделните зададени точки.

Интегрираният дистанционен контролер позволява на техниците да управляват системите от своите смартфони или таблети. В случай на неизправност в отоплителен/охлаждащ уред, BEMS подава предупреждение под формата на код за грешка. Таблото за управление на VRV в апаратната стая осигурява достъп до по-подробна информация за естеството и причината за идентифицираната грешка като позволява бързо и ефективно решаване на проблеми.

 

Всяка стая е снабдена с контактна система, която се активира чрез магнитна карта и заедно със сензора за присъствие спомага за регулиране на отделните зададени точки.

Външните тела на VRV IV се намират в апаратна стая на покрива на хотела, което предлага скрито от погледа решение.

Четири 2-тръбни VRV системи осигуряват локална климатизация в рамките на общите части на първия етаж като например бар-ресторанта на хотела.

Научете повече

Други наши случаи от практиката

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация