Skip to main content

История на климатика: от Древен Египет до съвременна Европа

Историята на климатиците датира още от древен Египет, но предшественикът на съвременния климатик, който познаваме днес, е изобретен в сравнително наскоро, в началото на 20-ви век.

В последното десетилетие наблюдаваме ръст в употребата на климатици за дома в цяла Европа. Първото нещо, което идва на ум е, че с покачващите се температури и по-горещите лета хората инсталират климатици заради охлаждащата им функция. Наред с това не можем да не отбележим и че все повече хора се обръщат към климатиците и за отопление на домовете си. Модерните климатици са изключително енергийно ефективни, като използват голям дял възобновяема енергия за захранване на системата и по същество представляват термопомпи въздух-въздух. Това не само намалява сметките за енергия, но е много по-екологичен вариант от традиционните газови или електрически отоплителни системи.

 Причини за развитието на климатиците

Промени в архитектурния дизайн

Случвало ли ви се е да влезете в стар замък или църква в горещ летен ден и да почувствате мигновена прохлада? Общото между всички исторически сгради в Европа са дебелите стени и високите тавани. При този архитектурен дизайн сградите остават хладни през лятото и запазват топлината през зимата. Структурата на съвременните домове не изпълнява вече тази функция, така че са необходими алтернативни методи за охлаждане и отопление.

Климатизацията на въздуха повишава продуктивността

Историята на съвременната климатизация показва, че климатичните системи са разработени за първи път, за да се използват на работното място. Първоначално изобретени за поддържане на постоянен климат, за да се гарантира качеството на продуктите в производство, бързо е установено, че при постоянна околна температура и влажност, продуктивността на работещите се увеличава.

Компютрите, технологиите и медицината изискват климатизация

С разрастването на компютърната индустрия климатиците се превърнаха в необходимост, за да се поддържа постоянна температура и да се предотврати прегряване и изключване на оборудването. Климатиците сега са от съществено значение за огромния брой сървърни помещения в Европа и по света. По същия начин, в сферата на медицината, постоянните температури са жизненоважни в лабораториите за фармацевтична изследователска и развойна дейност, както и в болниците.

Климатизацията е жизненоважна за съществуването и развитието на градските центрове

Някои градове, известни с фокуса си както върху бизнеса, така и върху свободното време, не биха съществували във вида, в който ги познаваме днес, без употребата на климатици. Части от Южна Европа, Америка, Япония, Азия и градове като Дубай не биха били обитаеми за многото хора, които сега живеят и работят там или за посетители без постоянната употреба на климатици.

Скок в употребата на климатици у дома поради изменението на климата

През втората половина на 20-и век и до наши дни промяната на климата оказва значително влияние върху температурите в повечето части на Европа. Това означава, че все повече и повече хора се обръщат към климатиците, за да охлаждат домовете си.

Съвременните климатици - са енергийно ефективен начин за охлаждане и отопление на вашия дом

Най-новите разработки в климатизацията са климатични системи, които отопляват и охлаждат дома ви, използвайки енергия, извлечена от въздуха. Климатиците Daikin използват само около 20% електроенергия, което им осигурява енергийна ефективност до A+++ . Това не само води до по-ниски сметки за енергия, но също така има много по-малко въздействие върху околната среда.

Хронология на историята на климатиците

Древните египтяни са използвали архитектурен дизайн за климатизация на въздуха. Те създавали естествена вентилация в сградите, за да ги поддържат хладни вътре. Също така са използвали метод за охлаждане чрез изпаряване, като окачвали мокри тръстикови рогозки над вратите и прозорците.

По времето на Римската империя е изградена обширна мрежа от акведукти. Въпреки че основната им роля била да транспортират водата до мястото, където е необходима, студената вода от акведуктите се използвала като форма на ранна климатизация. Богатите хора от онова време имали тръби с хладка вода в стените, които поддържали домовете им хладни през летните месеци.

Динг Хуан, занаятчия по време на династията Хан в Китай, изобретил 3 метра широк въртящ се вентилатор, задвижван от хора, с който се охлаждали най-близките от обкръжението на императора. По-късно той бил пригоден да се задвижва с вода от фонтаните, която добавила охлаждане чрез изпарение към тази ранна климатична система.

Има исторически сведения за уловители на вятър, разработени в Близкия изток още през 5-ти век. Тези кули се строели на покривите и както подсказва името, били проектирани да улавят хладния бриз и да го насочват надолу към дома.

През 1748 г. Уилям Кълън, професор от университета в Глазгоу, е първият, който демонстрира охлаждането чрез изпарение.

През 1820 г. британският учен Майкъл Фарадей открива, че с помощта на компресиран втечнен амоняк околният въздух може да се охлади, като се оставя да се изпари. През 1842 г. американският лекар д-р Джон Гори развива идеята за използване на компресия за намаляване на температурата за създаване на лед. Той използва тази концепция за охлаждане на болнични стаи във Флорида.

  • 1902: През вековете са използвани различни методи за управление на характеристиките на въздуха, но може би най-известен става човекът, изобретил климатика - Уилис Кериър. Той направил първия електрически климатик през 1902 г., което бележи началото на климатиците, каквито ги познаваме днес. Първоначално, изобретението е разработено за контролиране на влажността на въздуха за защита на хартията и мастилото в печатница в САЩ. Страничният ефект обаче бил, че когато въздухът се охладил, работниците се чувствали по-комфортно и производителността се увеличила.
  • 1903 г.: първата офис климатична система е инсталирана на Нюйоркската фондова борса.
  • 1910 г.: първият домашен климатик е в имение в Минеаполис, САЩ. Дължината му била над 6 метра , а височината - 2 метра.
  • 20-те - 30-те години: широката общественост за първи път се запознала с климатизацията в кината. Киносалоните инвестирали в климатици, за да привлекат хората в прохладната си среда през летните месеци.
  • 1931 г.: изобретен е първият климатик за една стая. Той можел да стои на перваза на прозореца и вентилирал през отвор в прозореца, но цената му го правела достъпен само за богатите.
  • 1950 г.: След Втората световна война климатиците станали по-компактни и по-достъпни, а следователно и по-популярни за домашна употреба.

Какво е бъдещето на климатизацията в дома?

Според доклада „За бъдещето на охлаждането“, публикуван от Международната агенция по енергетика през 2018 г., климатиците черпят близо 20% от общата електроенергия, използвана в световен мащаб. Поради това, въпреки увеличаването на използване на климатици за дома, е от решаващо значение технологията да се фокусира върху това те да са възможно най-ефективни и да имат минимален ефект върху околната среда.

Пътят напред е да се използват възобновяеми енергийни източници в технологията, използвана за отопление и охлаждане на нашите домове. Моделите на Daikin вече използват енергия от въздуха като основен източник на енергия за климатизация. Съчетанието с инверторна технология за регулиране на мощността на компресора, води до висока енергийна ефективност. Комбинацията от охлаждане и отопление прави климатиците Daikin цялостно ефективно и икономично средство за поддържане на комфортен климат във вашия дом през цялата година.

 

Свързани статии

Намерете повече информация

Разгледайте нашия Virtual Experience Center

Намерете повече информация

Намерете повече информация